Τουρκική προκλητικότητα: Περιμένοντας το τουρκικό γεωτρύπανο – Οπλα ανορθόδοξου πολέμου «γυαλίζει» η Αθήνα

Τουρκική προκλητικότητα: Περιμένοντας το τουρκικό γεωτρύπανο – Οπλα ανορθόδοξου πολέμου «γυαλίζει» η Αθήνα

Στο Αιγαίο, μετά την πτήση γνωριμίας των ελληνικών Ραφάλ με το τουρκικό υδρογραφικό σκάφος «Τσεσμέ», η προετοιμασία για τον θερμό Ιούλιο έχει ολοκληρωθεί.

Διέξοδο στον εκνευρισμό αναζητεί καθημερινά η Αγκυρα που βλέπει τους αναθεωρητικούς λεονταρισμούς της να προσκρούουν στο πολιτικο-διπλωματικό τείχος που ορθώνει η δυτική Ευρώπη.

Επιτείνεται μάλιστα ο εκνευρισμός μετά και από την προειδοποίηση του Ελληνα πρωθυπουργού ότι οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας θα απαντηθεί με αποφασιστικό τρόπο.

Αναχαιτίσεις

Ετσι, την Πέμπτη ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε  νησιά που βρίσκονται στη λίστα των φαντασιακών διεκδικήσεων της Άγκυρας με βάση το χάρτη που εμφάνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Και η Αγκυρα έστειλε αεροσκάφη στο Αιγαίο να πραγματοποιήσουν 32 παραβιάσεις προτού αναχαιτιστούν και επιστρέψουν στις βάσεις τους.

Η σύγχυση στην Τουρκία επιτείνεται καθώς πολεμικές ιαχές εκτοξεύονται και από τον αρχηγό του ρεπουμπλικανικού κόμματος, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ο οποίος επιχειρεί να πλειοδοτήσει σε νεοοθωμανισμό από τον Ερντογάν.

Και ο Κεμάλ…

«Είναι επιτακτική ανάγκη να αυξήσουμε την πίεση σε Μεσόγειο και Αιγαίο. Αυτές οι δουλειές δεν γίνονται βγάζοντας το πλοίο, αποσύροντάς το μετά και λέγοντας «μακάρι να με καλέσει ο Μπάιντεν». Αν έχεις ψυχή, κάνε ένα βήμα για τα νησιά τα οποία καταλήφθηκαν και για τα στρατιωτικοποιημένα νησιά. Θα σε στηρίξουμε», είπε ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου.

Ομως στο Αιγαίο, μετά την πτήση γνωριμίας των ελληνικών Ραφάλ με το τουρκικό υδρογραφικό σκάφος «Τσεσμέ», η προετοιμασία για τον θερμό Ιούλιο έχει ολοκληρωθεί

Οι Ελληνες επιτελείς, θεωρούν πολύ πιθανό ότι μέσα στο κατακαλόκαιρο, η Τουρκία θα βγάλει στη θάλασσα το τέταρτο γεωτρύπανο που έχει αποκτήσει, θέτοντας υπό αμφισβήτηση ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Το τουρκικό γεωτρύπανο έχει μπει στο στόχαστρο του ελληνικού Πενταγώνου που εξετάζει τέσσερα σενάρια για τις κινήσεις του. Απάντηση υπάρχει για καθένα από αυτά.

Τα τέσσερα σενάρια

Ετσι λοιπόν:

– Το πρώτο σενάριο που βρίσκεται υπό μελέτη αναφέρει ότι το γεωτρύπανο θα πάει κοντά σε τουρκικές ακτές και δεν θα θίξει τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα

– Ένα άλλο σενάριο αναφέρει ότι ίσως το τουρκικό γεωτρύπανο θα πλεύσει σε κάποιο οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ 

– Το τρίτο σενάριο που μελετά η Αθήνα έχει να κάνει με τη τοποθέτηση του γεωτρύπανου στα όρια της ΑΟΖ που έχει οριοθετήσει η Αθήνα με το Κάιρο

– Το τέταρτο σενάριο, το οποίο θέλει να αποφύγει η Αθήνα, θέλει το γεωτρύπανο να κινείται νοτίως της Γαύδου, μέσα στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Από τη στιγμή που η Αγκυρα δώσει σήμα για τον απόπλου του πλοίου, το οποίο αναμένεται ότι θα κινηθεί  συνοδεία πολεμικών σκαφών, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα είναι έτοιμες να απαντήσουν.

Ανορθόδοξος πόλεμος

Τον προηγούμενο καιρό δοκίμασαν στρατηγικές και νέα όπλα. Και σκάφη ανορθόδοξου πολέμου, όπως είναι τα  Mark V.

Παράλληλα  οι επιτελείς  δοκίμασαν και μέσα που βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο ή σε στάδιο παραγωγής και απαιτείται ο έλεγχός τους σε συνθήκες μάχης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σκάφος ανορθόδοξου πολέμου υψηλών επιδόσεων, που ξεκίνησε να ναυπηγείται το 2020 από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, δοκιμάστηκε σε άσκηση μεγάλης δυσκολίας.

Το σκάφος μπορεί να αναλάβει αποστολές διείσδυσης και απαγκίστρωσης ειδικών δυνάμεων. Δοκιμάστηκαν επίσης και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Θωρακισμένη κάθε γωνιά

Κάθε γωνία του Αιγαίου είναι θωρακισμένη, λένε ανώτατοι επιτελείς, τονίζοντας τη συμμετοχή δυνάμεων και από τα τρία Οπλα, με τρόπο μη προβλέψιμο. Πρέπει να σημειωθεί εδώ, ότι στην προηγούμενη κρίση με το Ορούτς Ρέις, αντλήθηκαν χρήσιμα συμπεράσματα, και μελετήθηκαν διεξοδικά όλες οι αδυναμίες που εμφάνισε η τουρκική νηοπομπή, από τη στιγμή που απέπλευσε.

Πλέον, οι έξι λέξεις «ψυχραιμία της ισχύος, αυτοπεποίθηση του δικαίου», τις οποίες επέλεξε σε μια αποστροφή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτυπώνουν το γενικό περίβλημα για τον τρόπο απάντησης της Αθήνας προς την Τουρκία στη φάση έξαρσης της έντασης με σχεδόν καθημερινή εριστική ρητορική από την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Hurriet: Ο Μητσοτάκης όπου πάει δείχνει το χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας

Επειτα από διαδοχικές επαφές τις τελευταίες τρεις εβδομάδες με ενημέρωση περιφερειακών συμμάχων και εταίρων στην ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα, ο Μητσοτάκης αποφάσισε διπλή παρέμβαση από Βρυξέλλες και Ρότερνταμ για να σηκώσει ουσιαστικά το γάντι που συνέχισε και χθες να του πετά ο τούρκος πρόεδρος – ακόμα και επί προσωπικού, κλείνοντας όλα τα κανάλια επικοινωνίας.

Οι δύο σταθμοί

Σε κάθε περίπτωση, η τακτική της διεθνοποίησης του ζητήματος «με ψυχρό τρόπο», δηλαδή με προβολή στοιχείων στη βάση του διεθνούς δικαίου και συνθηκών, θα συνεχιστεί μπροστά σε δύο προγραμματισμένους προς το παρόν σταθμούς του Ιουνίου. Κομισιόν: Παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου οι τουρκικές υπερπτήσεις

Ο πρώτος είναι η Σύνοδος Κορυφής των 27 στις Βρυξέλλες (23-24 Ιουνίου), κατά την οποία η Αθήνα δεν θέλει απλώς επίσημη συζήτηση για την Τουρκία αλλά θα διεκδικήσει επιπλέον και ρητή καταδίκη των ενεργειών της στο κείμενο συμπερασμάτων, εφόσον η Αγκυρα επιμείνει στην ίδια στρατηγική.

Ο δεύτερος σταθμός είναι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη (28-30 Ιουνίου), με τον Μητσοτάκη να προτάσσει ήδη τη σημασία αποφυγής αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του NATO. «Είμαι βέβαιος ότι ορισμένοι στη Ρωσία θα χαίρονταν ιδιαίτερα εάν συνέβαινε αυτό…», όπως το έθεσε από την Ολλανδία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ