Ρωσία: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάλυσή της, λέει αναλυτής του Bloomberg

Ρωσία: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάλυσή της, λέει αναλυτής του Bloomberg

Ο Μαρκ Γκόνγκλοφ του Bloomberg σημειώνει σε άρθρο του ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε διάλυση της Ρωσίας. Η παραβολή με το γνωστό παιχνίδι «Civilization».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φτάσει ήδη τις 99 ημέρες παρά τα όσα λέγονταν τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής για μια γρήγορη νίκη της Μόσχας.

Ο αναλυτής του Bloomberg, Μαρκ Γκόνγκλοφ σημειώνει ότι η Ρωσία μπορεί να φτάσει να χάσει εδάφη, ενώ κάνει μια ενδιαφέρουσα παραβολή με το γνωστό παιχνίδι στρατηγικής «Civilization».

Ένα διασκεδαστικό πράγμα όταν παίζατε το βιντεοπαιχνίδι «Civilization» ήταν ότι οι πρώτες πόλεις σας θα ταίριαζαν με τη χώρα που παίζατε – για παράδειγμα, Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Νόβγκοροντ (και ναι, «Κίεβο» και «Οδησσός») αν παίζατε ως Ρωσία, θυμίζει ο αναλυτής.

Αλλά στη συνέχεια, καθώς απορροφούσατε άλλες χώρες, θα παίρνατε και όλες τις πόλεις τους. Έτσι, αν παίζατε σωστά το παιχνίδι αλλά ήσασταν επίσης πολύ τεμπέλης για να μετονομάσετε τις κατακτήσεις σας, τότε, η Ουάσινγκτον, το Πεκίνο, το Παρίσι και το Δελχί θα ήταν επίσης «ρωσικές» πόλεις.

Κάπως έτσι λειτουργεί το «Civilization» της πραγματικής ζωής, μόνο με λιγότερες τριήρεις. Η χώρα που σήμερα είναι γνωστή ως Ρωσική Ομοσπονδία είναι ένα συνονθύλευμα κοινοτήτων που κατακτήθηκαν κατά τη διάρκεια των αιώνων, σημειώνει ο Λεονίντ Μπερσίντσκι, πολλές από τις οποίες διατηρούν ακόμη τα παλιά τους τοπωνύμια, για να μην αναφέρουμε τους πολιτισμούς, τις γλώσσες και την προτίμηση να μην είναι Ρώσοι. Αυτό καθιστά την όλη κατάσταση κάπως δύσκολη να τη διαχειριστείς, δίνοντας αφορμή για την εμφάνιση ισχυρών ανδρών ηγετών όπως ο Ιωσήφ Στάλιν και ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ξυπνούν μνήμες Αφγανιστάν

Η προσπάθεια του τελευταίου δικτάτορα να απορροφήσει την Ουκρανία πίσω στο μαντρί ήταν μια στρατιωτική και οικονομική καταστροφή, υποστηρίζει το άρθρο του Bloomberg, όχι διαφορετική από την πανωλεθρία στο Αφγανιστάν που βοήθησε στην πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Εκείνο το επεισόδιο είδε τη Ρωσία να χάνει τον έλεγχο της Ουκρανίας και πολλών άλλων εδαφών. «Θα μπορούσε αυτό να οδηγήσει σε περαιτέρω διάσπαση», αναρωτιέται το Bloomberg.

Ο Λεονίντ Μπερσίντσκι προτείνει ότι είναι πιθανό και ίσως ακόμη και επιθυμητό. Ακριβώς όπως και στο βιντεοπαιχνίδι, όσο πιο μακριά βρίσκονται τα κατακτημένα εδάφη από τον πυρήνα της χώρας, τόσο πιο πιθανό είναι να αξιοποιηθούν και τόσο λιγότερο πιθανό είναι να απολαύσουν τη συμφωνία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναζωπύρωσε επίσης τις μνήμες, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, για το πόσο σημαντικό είναι να έχουμε μια διεκδικητική Αμερική στον κόσμο, γράφει ο Χαλ Μπραντς. Το κόλπο του Πούτιν μπορεί να ήταν πιο επιτυχημένο χωρίς την παρέμβαση των ΗΠΑ. Είναι καλύτερο για το «Civilization» της πραγματικής ζωής να κρατάμε ανθρώπους σαν τον Πούτιν να παίζουν στο πιο δύσκολο επίπεδο, τονίζεται στο άρθρο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ