Το deal με Σολτς και το στρατιωτικό πακέτο Όστιν για την αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία – Το παρασκήνιο της συμφωνίας

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε και μεταξύ των υπουργών Άμυνας στη συνάντηση που έγινε στην αμερικανική αεροπορική βάση του Ραμστάιν της Γερμανίας. Η ιδέα των ανταλλαγών

Αναταράξεις προκαλεί στην Αθήνα το deal με τη Γερμανία για αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων του ελληνικού στρατού στην Ουκρανία με αντάλλαγμα από το Βερολίνο γερμανικών τεθωρακισμένων στην Ελλάδα.

«Θα εφαρμόσουν γρήγορα τη συμφωνία»

Το γεγονός μάλιστα ότι οι ανακοινώσεις έγιναν από τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που εγκάλεσαν την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι «απέκρυψε» όπως τον κατηγόρησαν την εν λόγω συμφωνία κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες μετά το πέρας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και ενώ είχε προηγηθεί το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον γερμανό καγκελάριο.

«Θα παράσχουμε στην Ελλάδα γερμανικά οχήματα μάχης πεζικού», ανέφερε στους δημοσιογράφους ο κ. Σολτς, που θα αντικαταστήσουν όπλα που η Ελλάδα θα διαθέσει στην Ουκρανία, παραπέμποντας σε ανάλογη συμφωνία που έκανε η Γερμανία με την Τσεχία για την αποστολή τσέχικου πολεμικού υλικού στο Κίεβο, ενώ στην ίδια κατεύθυνση ο κ. Σολτς είπε ότι ανάλογες συζητήσεις έχει η Γερμανία και με την κυβέρνηση της Πολωνίας.

Ειδικότερα πάντως για τη συμφωνία με την Ελλάδα ο γερμανός καγκελάριος είπε ότι «τα υπουργεία Άμυνας θα επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες και θα εφαρμόσουν γρήγορα αυτή τη συμφωνία» χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για το τι είδους άρματα θα στείλει η Ελλάδα στην Ουκρανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία προβαίνει σε αυτές τις συμφωνίες την στιγμή που κατηγορείται από την ουκρανική κυβέρνηση ότι κωλλυσιεργεί τις παραδόσεις βαρέων όπλων στο Κίεβο.

Σε συνέχεια των δηλώσεων του Σολτς, από το ΥΠΕΘΑ έγινε γνωστό ότι «κατόπιν προηγουμένων συζητήσεων και μετά τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Γερμανίας κ. Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz) συμφωνήθηκε η παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1 (παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder.

»Οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή».

Ανταλλαγές

Ουσιαστικά οι συμφωνίες αυτές σχετίζονται με την παράδοση όπλων σοβιετικού τύπου κατασκευής στους Ουκρανούς προκειμένου να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν από τα στρατεύματα του Κιέβου άμεσα καθώς διαθέτουν την τεχνογνωσία και δεν απαιτούν ειδική εκπαίδευση, όπως άλλα οπλικά συστήματα δυτικής προέλευσης για αποδέκτες χώρες όπως η Ουκρανία που είναι πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Η Ελλάδα διαθέτει τέτοια όπλα (όπως τα αντιαεροπορικά OSA A/K, TOR-M1 και S-300, πλην των τεθωρακισμένων BMP-1) ωστόσο λόγω της κατάστασης με την Τουρκία δίσταζε να πει ευθύς εξαρχής το «ναι» στις πιέσεις που ασκούνταν από τη Δύση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε και μεταξύ των υπουργών Άμυνας στη συνάντηση που έγινε στην αμερικανική αεροπορική βάση του Ραμστάιν της Γερμανίας πριν από περίπου ένα μήνα.

Εκεί έπεσε η ιδέα της ανταλλαγής των σοβιετικού τύπου οπλικών συστημάτων που θα αποστέλλονταν στην Ουκρανία με συστήματα και οχήματα δυτικής τεχνολογίας (για τις χώρες -όπως η Ελλάδα- που θα έστελναν σοβιετικής κατασκευής όπλα στην Ουκρανία) και έτσι προχωρούν τα σχετικά deal για τα οποία έκανε λόγο ο γερμανός καγκελάριος.

Αντιδράσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα της αποστολής όπλων στην Ουκρανία από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος συναντούσε έντονες αντιδράσεις από την πρώτη στιγμή στο εσωτερικό της Ελλάδας και όχι μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ή μερίδα των πολιτών αλλά και από αρκετούς στρατιωτικούς εν αποστρατεία.

Ενώ, κατά καιρούς το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση εγκαλούνταν ότι συμπεριφερόταν ως «βασιλικότερη του βασιλέως» ενώ ο υπουργός Άμυνας κλήθηκε προ καιρού να απαντήσει αν η Ελλάδα είχε στείλει πολλαπλάσια και για την ακρίβεια εξαπλάσιες ποσότητες όπλων από αυτές που είχε αρχικά ανακοινώσει. Τότε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε δηλώσει ότι οι αρχικώς συμφωνηθείσες ποσότητες καλάσνικοφ στάλθηκαν σε έξι δόσεις και δεν επρόκειτο για αποστολή επιπλέον όπλων στην Ουκρανία.

Προ ημερών πάντως ο υπουργός Άμυνας παραδέχτηκε ωστόσο ότι η Αθήνα θα στείλει επιπλέον πολεμικό υλικό στην Ουκρανία. «Το αμυντικό υλικό χορηγείται από τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα και δεν αποδυναμώνει ούτε κατ’ ελάχιστον την αμυντική δυνατότητά της», είχε αναφέρει ο κ. Παναγιωτόπουλος στη Βουλή απαντώντας σε ερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα νέα στρατιωτικά πακέτα βοήθειας στην Ουκρανία

Και τότε η πληροφορία ότι η Ελλάδα θα έστελνε επιπλέον πολεμικό υλικό, δεν ανακοίνωθηκε από την κυβέρνηση αλλά προήλθε από «κάρφωμα» του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Λόιντ Όστιν, που στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από τον κ. Παναγιωτόπουλο.

Ο κ. Όστιν είχε υπογραμμίσει ότι μεταξύ των χωρών που ανακοίνωσαν νέα πακέτα βοήθειας είναι η Ιταλία, η Δανία, η Ελλάδα, η Νορβηγία και η Πολωνία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου, οι χώρες θα στείλουν στην Ουκρανία πυρομαχικά για το πυροβολικό, συστήματα για την άμυνα των ακτών, τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα, ενώ άλλες θα συμβάλλουν στην εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών και στη διατήρηση των στρατιωτικών της συστημάτων.

Δεν είναι ακόμα σαφές εάν η δήλωση του Γερμανού καγκελάριου για αντικατάσταση οχημάτων της Ελλάδας αφορά το στρατιωτικό πακέτο βοήθειας που είχε ανακοινώσει ο Λόιντ Όστιν.

Αιχμές για την αμυντική ικανότητα της χώρας

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας έχει ήδη στείλει αμυντικό υλικό στην Ουκρανία, στα τέλη Φεβρουαρίου, λίγο μετά την έναρξη των συγκρούσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ειδικότερα, με δύο C-130 έφτασαν στην Ουκρανία –μέσω Πολωνίας- πυρομαχικά, αυτόματα τυφέκια καλάσνικοφ και εκτοξευτές.

Οι σημερινές πάντως ανακοινώσεις του γερμανού καγκελάριου της Γερμανίας μετά τη συνάντησή του με τον έλληνα πρωθυπουργό έγιναν δεκτές με έντονο προβληματισμό από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ζητούν ενημέρωση και εξηγήσεις από την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη, ενώ πέραν των ενστάσεων που προβάλουν για το επικίνδυνο της περαιτέρω ελληνικής εμπλοκής στον πόλεμο αφήνονται αιχμές για αδυνάτισμα της αμυντικής ικανότητας της χώρας την στιγμή που η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετικότητά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Επικίνδυνη εμπλοκή

«Μόλις λίγες μέρες αφότου πληροφορηθήκαμε από τον Αμερικανό υπουργό ‘Αμυνας, για την απόφαση Μητσοτάκη να αποστείλει νέο, βαρύτερο οπλισμό στην Ουκρανία, πληροφορούμαστε τώρα από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ότι η Ελλάδα θα αποστείλει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία. Και μάλιστα, τεθωρακισμένα χρήσιμα για την άμυνα της χώρας, εξού και η αναπλήρωσή τους από άλλα γερμανικά τεθωρακισμένα. Θεωρούμε αδιανόητο την είδηση αυτή να τη μαθαίνει ο ελληνικός λαός από τον Γερμανό καγκελάριο, την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είπε κουβέντα στη δική του συνέντευξη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Η επικίνδυνη για τα εθνικά μας συμφέροντα, άμεση εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας, αυξάνεται κάθε εβδομάδα που περνά, την ίδια στιγμή μάλιστα που κλιμακώνεται η ένταση από την πλευρά της Τουρκίας». Κλείνοντας αναφέρει: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να σταματήσει να παίρνει αποφάσεις εν κρυπτώ για κρίσιμα εθνικά θέματα. Πόσο δε μάλλον, που η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι αντίθετη με επιλογές που εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας και είναι σε αντίθεση με τα εθνικά μας συμφέροντα».

«Η Γερμανία δωρίζει στην Ουκρανία ελληνικά τεθωρακισμένα. Η Ελλάδα παίρνει γερμανικά, πληρώνει τα ανταλλακτικά, την αναβάθμιση και τη συντήρηση και μπαίνει χαρούμενη στη γερμανική αγορά όπλων. Ποιός είναι το κορόϊδο;» διερωτάται ο Νίκος Τόσκας, πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και στρατιωτικός.

Ερωτηματικά για το πραγματικό περιεχόμενο της συνάντησης με Σολτς

«Όπως πληροφορηθήκαμε από τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συμφώνησε στην παράδοση ελληνικών τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία, που στη συνέχεια θα αντικατασταθούν από γερμανικά. Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για όλες τις πτυχές της εν λόγω συμφωνίας, την οποία ο κ. Μητσοτάκης αποσιώπησε κατά τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για το πραγματικό περιεχόμενο της συνάντησης με τον κ. Σολτς» σχολίασε και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Απογειώνει

«Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη κι «απογειώνει» την επικίνδυνη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία, αυτή τη φορά μέσω της αποστολής τεθωρακισμένων οχημάτων. Μάλιστα, το ζήτημα αυτό έγινε γνωστό από τον Γερμανό Καγκελάριο Σόλτς, ανακοινώνοντας και ελληνογερμανική συμφωνία αντικατάστασής τους, ενώ αντίθετα το απέκρυψε ο κ. Μητσοτάκης στη δική του συνέντευξη Τύπου.

»Πρόκειται για πολύ σοβαρή εξέλιξη που – πέραν της βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία, ειδικά σε μια περίοδο που γίνονται ακόμη πιο εμφανείς οι κίνδυνοι τέτοιων επιλογών – σχετίζεται άμεσα και με την ίδια την άμυνα της χώρας.

»Γι’ αυτό τον λόγο η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Άμυνας οφείλουν άμεσα να δώσουν εξηγήσεις, τόσο για το περιεχόμενο αυτής της απόφασης, όπως για παράδειγμα για το ποιες ελληνικές μονάδες αφορά η αποστολή των συγκεκριμένων τεθωρακισμένων οχημάτων, όσο και για τις λεπτομέρειες της ελληνογερμανικής συμφωνίας» τόνισε από την δική του πλευρά το ΚΚΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από