Έκρυθμη η κατάσταση με Ουκρανία και Ιράν – Σκέψεις για συνοδεία πολεμικών πλοίων σε πολιτικά δεξαμενόπλοια

Έκρυθμη η κατάσταση με Ουκρανία και Ιράν – Σκέψεις για συνοδεία πολεμικών πλοίων σε πολιτικά δεξαμενόπλοια

Το μπλοκάρισμα εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία αλλά και η κατάσχεση ελληνικών τάνκερ στον Περσικό Κόλπο μπορεί να πυροδοτήσει τη συζήτηση για πλοία «φύλακες» του πολεμικού ναυτικού

Η κρισιμότητα της κατάστασης στην Ουκρανία, με τον κίνδυνο της επισιτιστικής κρίσης να είναι προ των πυλών, αλλά και τα τελευταία γεγονότα στον Περσικό κόλπο με την κατάσχεση των ελληνικών τάνκερ από το Ιράν, μπορούν να πυροδοτήσουν συζητήσεις για εμπλοκή του πολεμικού ναυτικού σε ρόλο «φύλακα» των πολιτικών πλοίων. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Cornelius Adebahr, αναλυτής στο Carnegie Europe, ένα ευρωπαϊκό think-tank ανάλυσης εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.

Σε δηλώσεις του στο EURACTIV.com, ο Adebahr σημειώνει ότι «αυτά τα δύο γεγονότα αν τα δούμε ξεχωριστά, επιτρέπουν αυτό το είδος αφήγησης, ότι ξέρετε, υπάρχουν αυτές οι χώρες που θέτουν σε κίνδυνο την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και τότε κάτι πρέπει να γίνει γι’ αυτό».

«Και τότε αυτό μπορεί να είναι στρατιωτικό, πλοία του πολεμικού ναυτικού να συνοδεύουν πολιτικά δεξαμενόπλοια στον Περσικό Κόλπο, ή ίσως πλοία του πολεμικού ναυτικού να συνοδεύουν ουκρανικά πλοία που μεταφέρουν σιτηρά και άλλα τρόφιμα μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Οπότε αυτή είναι μια συζήτηση που μπορεί να έρθει», δήλωσε.

Η ΕΕ διερευνά τρόπους για να ξεκλειδώσουν οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία και να μεταφέρονται με ασφάλεια μέσω της Μαύρης Θάλασσας, μέσω της Θάλασσας του Μαρμαρά και στη συνέχεια μέσω της Μεσογείου.

Προκειμένου να επιτραπούν οι εξαγωγές σιτηρών, το Κρεμλίνο έχει ζητήσει από την ΕΕ να άρει ορισμένες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Μόσχας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, κάτι που η Γερμανία και άλλοι έχουν αποκλείσει εντελώς.

Πάνω από 20 εκατ. τόνοι σιτηρών έχουν μπλοκαριστεί στην Ουκρανία

Σήμερα η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσαν ότι πάνω από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν μπλοκαριστεί στην Ουκρανία, κυρίως στο λιμάνι της Οδησσού και πρέπει να εξαχθούν επειγόντως

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ εργάζεται για να δημιουργηθούν εναλλακτικές οδοί, «Λωρίδες Αλληλεγγύης», που θα επιτρέψουν την εξαγωγή των σιτηρών μέσω οδικών μεταφορών και σιδηροδρόμων. «Είναι οδοί δύσκολοι και πιο δαπανηροί, αλλά προς το παρόν είναι η μόνη δυνατή λύση», σημείωσε η πρόεδρος της Επιτροπής.

«Η Αίγυπτος και άλλες χώρες της Αφρικής είναι τα θύματα αυτής της επαπειλούμενης επισιτιστικής κρίσης», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Είμαστε στο πλευρό των Ηνωμένων Εθνών για να βρεθεί μια λύση ώστε να ανοίξει ένας θαλάσσιος διάδρομος προς τη Μαύρη Θάλασσα. Αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση, αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι θα προχωρήσει κάτι τέτοιο. Ελπίζουμε να κλείσει αυτή η συμφωνία, αλλά δεν είμαστε σίγουροι», πρόσθεσε ο Σαρλ Μισέλ. «Γι’ αυτό πρέπει να εξετάσουμε εναλλακτικές οδούς για την εξαγωγή σιτηρών», είπε. Ο ίδιος ωστόσο απέκλεισε τη διέξοδο μέσω της Λευκορωσίας, λόγω των κυρώσεων που της έχει επιβάλει η ΕΕ.

Τέλος, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «η επισιτιστική κρίση που δημιουργείται είναι σοβαρή και την ευθύνη την έχει αποκλειστικά η Ρωσία που κάνει αυτόν τον αδικαιολόγητο πόλεμο». Όπως είπε, οι ρωσικές δυνάμεις, όχι μόνο μπλοκάρουν τις εξαγωγές σίτου από την Ουκρανία, αλλά βομβαρδίζουν και καταστρέφουν τη γεωργική παραγωγή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ