Ο τούρκος πρόεδρος, βλέποντας το κόμμα του στις δημοσκοπήσεις να καταγράφει ιστορικά χαμηλά, αντιλαμβάνεται ότι η πόλωση γύρω από εθνικά θέματα είναι ίσως η μόνη λύση για να δημιουργήσει μια συσπείρωση γύρω από το πρόσωπό του
Ιδιαίτερα έντονος είναι ο εκνευρισμός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα θετικά αποτελέσματα των επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ -με έμφαση στο ενδεχόμενο απόκτησης F-35 από τη χώρα μας και την προσπάθεια να μην πωληθούν F-16 στην Τουρκία.
Ο τούρκος πρόεδρος δηλώνει με οργή ότι δεν έχει νόημα και δεν πρόκειται να μιλήσει ξανά με τον πρωθυπουργό, κλείνοντας τους διαύλους επικοινωνίας, ενώ η επιθετική ρητορική του συνοδεύεται και από αντίστοιχη δραστηριότητα σε Αιγαίο και Έβρο, κινήσεις που προμηνύουν «θερμό καλοκαίρι» στα ελληνοτουρκικά.
Προς αυτό μάλιστα συντήνει και μια δήλωση – βόμβα από πηγές του υπουργείου Άμυνας που έκαναν λόγο για καλοκαίρι στο οποίο «μπορεί να έχουμε υβριδικού τύπου απειλές στα νησιά και τα σύνορα στον Έβρο με στόχο την εσωτερική αποσταθεροποίηση, απ’ όπου και αν προέρχονται».
Oυσιαστικά, από τους στρατιωτικούς αυτούς κύκλους γίνεται λόγος είτε για σκηνικό ανάλογο με την προώθηση προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών δια μέσου των ελληνοτουρκικών συνόρων κατά το παράδειγμα του Μάρτη του 2020 στον Έβρο, είτε π.χ. για πρόκληση πυρκαγιών στο εσωτερικό της χώρας που οι δράστες να έχουν γεωπολιτικά κίνητρα.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι η έμφαση που δίνεται στο ότι στόχος αυτών των ενεργειών θα είναι η αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό της χώρας.
Ο τούρκος πρόεδρος, βλέποντας το κόμμα του στις δημοσκοπήσεις να καταγράφει ιστορικά χαμηλά, αντιλαμβάνεται ότι η πόλωση γύρω από εθνικά θέματα είναι ίσως η μόνη λύση για να δημιουργήσει μια συσπείρωση γύρω από το πρόσωπό του.
Παράλληλα, η ισχυροποίηση της Ελλάδας στη διεθνή σκακιέρα δεν είναι αυτή που περίμεναν οι γείτονες, όπως και το γεγονός ότι η Αθήνα δεν… τσίμπησε στις προκλήσεις, κάτι που έχει κλονίσει την αυτοπεποίθηση της Τουρκίας.
Πλέον, ο Ερντογάν προσπαθεί να «ξεπλύνει» αμαρτίες του παρελθόντος, αλλά και την αλαζονεία του που, ενώ αρχικά έβλεπε τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ και τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να είναι συνομιλητές του, τελικά κατέληξαν να είναι… οι καλύτεροι «φίλοι» της -εχθρικής σε αυτόν- Ελλάδας.
Τα σενάρια που οδηγούν σε… τζαρτζαρίσματα στο Αιγαίο
Επιχειρώντας να «διαβάσει» πώς θα μπορούσε να κυλήσει το φετινό καλοκαίρι με τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις από αέρα, στεριά και θάλασσα, ο καθηγητής και αναλυτής διεθνών θεμάτων, Κωνσταντίνος Φίλης, τόνισε ότι υπάρχουν τρία σενάρια:
Στο «ήπιο» σενάριο: Θα ενταθεί η αμφισβήτηση την κυριαρχίας των ελληνικών νησιών από την Αγκυρα μέσω της αποστρατιωτικοποίησης, θα συνεχιστούν οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου, η έκδοση παράνομων Naftex και μία ελεγχόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών.
Στο «μέτριο» (αλλά πιθανό) σενάριο: Θα έχουμε την εκ νέου αποστολή σκάφους για σεισμικές έρευνες, την αποστολή γεωτρητικού στην κυπριακή ΑΟΖ ακόμα και να προσπαθήσει να μπλοκαριστούν οι αεροναυτικές ασκήσεις.
Στο πιο «ακραίο» σενάριο: Θα δούμε την ενεργοποίηση του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου και ενδεχομένως τζαρτζαρίσματτα με αμορφή τα μεταναστευτικά. Παράλληλα, να μην ξεχνάμε ότι τα τουρκικά μαχητικά πετούν πλέον οπλισμένα και κάνουν τις παραβιάσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Πολύ πιθανό να δούμε επανάληψη εκείνου του ’20
Πολύ πιθανόν να έχουμε «θερμό καλοκαίρι» με την Τουρκία, ως επανάληψη του καλοκαιριού του ’20 εκτίμησε ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, Τουρκολόγος – Διεθνολόγος, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Ωστόσο, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «θέλω να πιστεύω ότι δεν θα έχουμε κάτι επιπέδου Ιμίων. Κυρίως γιατί έχουμε εμείς αφυπνιστεί, δεν είμαστε καλόπιστοι όπως κάποτε, ώστε πριν γεννηθεί καν οποιαδήποτε πρόθεση, να το έχουμε αναστείλει και να έχουμε κατορθώσει να μην εκδηλωθεί καν».
Με δεδομένο ότι ξεκινά προεκλογική περίοδος για την Τουρκία, εκτιμά πως ανεβάζει και τους τόνους ο Ερντογάν, όσο για τις δηλώσεις του, πως δεν θα είναι πλέον συνομιλητής του ο Έλληνας πρωθυπουργός υπενθύμισε πως:
«Έχει ξαναπεί στο παρελθόν ο Ερτνογάν δεν θα ξαναείμαι στο ίδιο δωμάτιο με τον Μητσοτάκη το 2020 και συναντήθηκε μαζί του. Αλλά και για τον πρόεδρο Μακρόν το είχε πει και το αναίρεσε. Θεωρεί αυτό το αλισβερίσι, αυτή τη συναλλαγή μέσα στα πλαίσια της διπλωματίας και της ανεκτικότητας που μπορεί να δείξει στις συνομιλίες με τρίτους».