Προέβλεψε ότι πολύ σύντομα η μέση τιμή της αμόλυβδης θα φτάσει στα 2,50 και μάλιστα αυτή η εβδομάδα θα είναι εβδομάδα έντονων ανατιμήσεων
Για νέο κύμα ανατιμήσεων τις επόμενες ημέρες, προειδοποίησε ο πρόεδρος Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου, υποστηρίζοντας ότι η τιμή της βενζίνης είναι πιθανόν να σκαρφαλώσει στα 2.50 ευρώ.
Ο κ. Παπαγεωργίου μιλώντας στον Αnt1, υποστήριξε ότι «ξεκίνησε ένα νέο κύμα ανατιμήσεων στα καύσιμα και θα πρέπει να δούμε και τις τιμές στα διυλιστήρια για να καταλάβουμε τι συμβαίνει».
Σήμερα, όπως είπε, τα ελληνικά διυλιστήρια πουλάνε την αμόλυβδη 2,16 ευρώ και 1,70 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης. «Σε αυτό θα πρέπει να υπολογίσουμε ένα 10% που πρέπει να κερδίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι μαζί, δηλαδή η εταιρεία, το πρατήριο κι ο μεταφορέας. Άρα η τιμή θα πρέπει να είναι για τον καταναλωτή στα 2,36 για την αμόλυβδη», τόνισε χαρακτηριστικά.
Πού θα σκαρφαλώσει η βενζίνη
Στη συνέχεια προέβλεψε ότι πολύ σύντομα η μέση τιμή της αμόλυβδης θα φτάσει στα 2,50 και μάλιστα αυτή η εβδομάδα θα είναι εβδομάδα έντονων ανατιμήσεων, ενώ πρόσθεσε ότι όσο αυξάνεται η τιμή των καυσίμων τόσο μειώνεται ο τζίρος των πρατηρίων.
Εν τω μεταξύ, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» μίλησε η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπώλων Μαγνησίας, Βάσω Κοντοχρήστου.
Ερωτηθείσα για την αύξηση της τιμής της ενισχυμένης αμόλυβδης, την ώρα που δεν υπάρχει ζήτηση από τους καταναλωτές απάντησε πως «επειδή υπάρχει πλαφόν στο μέσο περιθώριο κέρδους η τιμή αλλάζει μόνο όταν υπάρχει ανεφοδιασμός».
Αναφορικά με τη Μαγνησία, η κ. Κοντοχρήστου είπε πως και εκεί παρατηρείται το φαινόμενο της πίστωσης, και όσοι πρατηριούχοι μπορούν τη δίνουν.
«Γενικότερα οι τιμές έχουν ξεφύγει, εδώ στη Μαγνησία είμαστε σχεδόν στο 2.28/lt, ενώ στην Αλόνησσο κοντεύει τα 2.70/lt» συμπλήρωσε η ίδια.
Η κ. Κοντοχρήστου επισήμανε πως όσο ανεβαίνει η τιμή, τόσο μειώνονται και οι πωλήσεις, και τόνισε πως πρέπει να βρεθεί μία λύση είτε αυτό αφορά τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, είτε του ΦΠΑ.
«Κάτι πρέπει να δοθεί πίσω στην κοινωνία» προσέθεσε.
Ο δικηγόρος ΙΝΚΑ, Αλέξης Αλεξόπουλος με τη σειρά του τόνισε πως πρέπει να ληφθούν μέτρα σε δύο επίπεδα: το ένα αφορά τους ελέγχους και το δεύτερο μία αντιμετώπιση από το κράτος υπεύθυνη.