Γιατί επιλέγει να τραβήξει τώρα το σκοινί ο Ερντογάν; – Η ελεγχόμενη ένταση και οι «κωλοτούμπες» του Σουλτάνου

Γιατί επιλέγει να τραβήξει τώρα το σκοινί ο Ερντογάν; – Η ελεγχόμενη ένταση και οι «κωλοτούμπες» του Σουλτάνου

Θερμό προμηνύεται το φετινό καλοκαίρι

Πρόγευση για θερμό καλοκαίρι αποτελούν οι κινήσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οποίος τις τελευταίες εβδομάδες επιδίδεται σε ένα κρεσέντο προκλητικών ενεργειών, αρχής γενομένης από το «Μητσοτάκης γιοκ», το οποίο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Σα να μην έφτανε αυτό, σήμερα, στην 569η επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως «εμείς θα θάψουμε τους σύγχρονους Βυζαντινούς».

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων ο Ερντογάν μίλησε για την νέα γενιά της χώρας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους εθνικούς στόχους που έχει βάλει για το όραμα του 2053 για μια ισχυρή και ενωμένη Τουρκία.

Όπως είπε, πρέπει να είναι ενωμένοι οι Τούρκοι και ότι τα εθνικά συμφέροντα της χώρας είναι πιο σημαντικά από την πολιτική. Όπως οι πρόγονοι μας έθαψαν το Βυζάντιο, ας ελπίσουμε ότι σήμερα χτίζοντας το όραμα μας για το 2053 καταφέρουμε καει εμείς να βάλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους σημερινούς Βυζαντινούς που στήνουν ίντριγκες εναντίον μας, τόνισε.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στον πόλεμο της Ουκρανίας λέγοντας ότι η κατάσταση μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας πρέπει να σταματήσει. Διερωτήθηκε τι πρέπει να κάνει η Τουρκία απέναντι σε αυτό και απάντησε ότι πρέπει να σταματήσει την αιματοχυσία. Μίλησε και για την Λωρίδα της Γάζας όπου γίνονται και εκεί, όπως είπε αιματοχυσίες.

«Λέμε στοπ στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ, τη Μεσόγειο και το Αιγαίο», τόνισε προκλητικά ο Τούρκος πρόεδρος ενώ για τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι λέμε στοπ στην Κριμαία…

Η Αθήνα αντέδρασε με ψυχραιμία, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου και φέρεται αποφασισμένη να διατηρήσει χαμηλά τους τόνους, έτοιμη ωστόσο για τις προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν, καθώς το «Μητσοτάκης γιοκ» του Ερντογάν εκτιμάται ότι δίνει το «πράσινο φως» για πιο έντονες αντιδράσεις από στελέχη της κυβέρνησής του.

Που το πάει ο Ερντογάν;

Γιατί όμως, η Τουρκία επιλέγει για μια ακόμη φορά το δρόμο της έντασης, όταν μόλις τον Μάρτιο ο Ερντογάν υποδεχόταν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη;

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, ο Ερντογάν τον τελευταίο καιρό προκαλεί μια ελεγχόμενη ένταση.

Όπως είπε, εδώ και χρόνια ο τούρκος πρόεδρος δεν αναφέρεται στον Κεμάλ, αλλά στον Μωάμεθ τον Β’ τον Πορθητή και τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή γιατί  «σε αυτούς θέλει να μοιάσει».

Ωστόσο εξήγησε ότι είναι πραγματιστής και άνθρωπος που μπορεί να κάνει ακραίες κινήσεις, αλλά όταν δεν μπορεί να τις προχωρήσει κάνει «κωλοτούμπες».

«Είναι η κατ’ εξοχήν περίπτωση του ανθρώπου που κάνει ‘κωλοτούμπες’, είναι ένας άνθρωπος που θα πιέσει μέχρι εκεί που θεωρεί ότι δεν θα έχει σοβαρές συνέπειες για τον ίδιο» τόνισε ο καθηγητής.

«Προχωρά σε ελεγχόμενη ένταση – ασφυκτική, πιέζει πάρα πολύ. Δεν είναι άνθρωπος ο οποίος κάνει μικρές κινήσεις. Κάνει μεγάλες κινήσεις. Θα πιέσει όσο πιο πολύ, αλλά όταν δει ότι δεν έχει περιθώριο να γίνει αποδεκτή η ιδιαιτερότητά του, αμέσως υποχωρεί» πρόσθεσε.

Θύμισε μάλιστα το περιστατικό με την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους που πέταξε για 36 δευτερόλεπτα σε τουρκικό εναέριο χώρο. Όταν ο Ερντογάν διαπίστωσε ότι δεν συσπειρώθηκε πίσω του το ΝΑΤΟ, «πήγε και τα βρήκε με τον Πούτιν, κάνοντας βεβαίως και τις ανάλογες υποχωρήσεις».

Σχετικά με το «Μητσοτάκης γιοκ» και τις νέες επιθέσεις του Τούρκου προέδρου στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Συρίγος θύμισε πως αντίστοιχες δηλώσεις είχαν γίνει και το 2020 όταν απέτυχε η προσπάθεια της Άγκυρας να παραβιάσει τον Έβρο με τα πλήθη προσφύγων και μεταναστών, αλλά και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στον οποίο και ξαναμίλησε τελικά ο Ερντογάν.

Γιατί τώρα;

Οι έμπειροι γνώστες των δεδομένων σημειώνουν ότι ο παράγοντας που άλλαξε το παιχνίδι καθοριστικά ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού στο αμερικανικό κονγκρέσο, αλλά και οι ιδιαίτερες επαφές που είχε ο κ. Μητσοτάκης στις ΗΠΑ.

Εκεί η Τουρκία κατανόησε ότι πλέον το ελληνοκυπριακό λόμπι στην Ουάσινγκτον είναι ισχυρό και κερδίζει διαρκώς έδαφος και δεν διέλαθε διόλου της προσοχής της τουρκικής κυβέρνησης η αντίδραση των μελών του κονγκρέσου στις -χωρίς να την ονομάσει- αναφορές του κ. Μητσοτάκη στην Τουρκία.

Την ίδια ώρα, μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος εξακολουθεί να «τρώει πόρτα» από τον Λευκό Οίκο και κατά τις παρούσες εκτιμήσεις αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει νωρίτερα από τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, τα εσωτερικά μέτωπα του Ερντογάν και κυρίως η οικονομία -με τον επίσημο πληθωρισμό να αγγίζει το 70%- αποτελούν έναν επιπλέον λόγο που οδηγεί τον Τούρκο πρόεδρο στην «ανάγκη» αντιπερισπασμού με την αναζωπύρωση μετώπου με την Ελλάδα.

Θερμό καλοκαίρι σε δύο επίπεδα

Όλα αυτά δημιουργούν συνθήκες για ένα θερμό καλοκαίρι στο Αιγαίο σε δύο επίπεδα: Το ένα έχει να κάνει με την τουρκική προκλητικότητα σε ό,τι αφορά τις παραβάσεις- παραβιάσεις (πρόγευση για την οποία έδωσαν ήδη προ ημερών με την υπερπτήση στα 2,5 ν.μ. από την Αλεξανδρούπολη) και το δεύτερο με την εκ νέου εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

Ήδη, οι ροές από τον Έβρο έχουν αυξηθεί, ενώ μόλις χθες πλοιάρια επιχείρησαν να μεταφέρουν στα ελληνικά νησιά πάνω από 600 παράτυπους μετανάστες…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ