Ορισμένοι αναλυτές τάσσονται υπέρ της εκδίωξης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έτεινε χείρα βοηθείας την περασμένη εβδομάδα στον Βλαντιμίρ Πούτιν, απειλώντας να εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η ρωσική επιρροή στην Άγκυρα θα μπορούσε να είναι ένας από τους παράγοντες πίσω από τη δήλωση του τούρκου προέδρου σχετικά με τα δύο σκανδιναβικά έθνη, και όχι μόνο τα τουρκικά «παράπονα» για το ότι Φινλανδίας και Σουηδία αποτελούν καταφύγιο για Κούρδους πρόσφυγες, τους οποίους θεωρεί τρομοκράτες.
Ο Marshall Billingslea, συνεργάτης του Ινστιτούτου Hudson και πρώην βοηθός γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, δήλωσε στο Fox News Digital: «Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η Τουρκία παίζει σήμερα το ίδιο παιχνίδι που έπαιζε πάντα στην περιοχή. Όσον αφορά τη στάση της, έχει θέσεις που ωφελούν τα δικά της συμφέροντα και είναι αντίθετες με αυτές του ΝΑΤΟ».
Η Άγκυρα είναι ένας «ανεξάρτητος παίκτης και πήρε θέσεις που είχαν οφέλη για τους Ρώσους» δήλωσε ο Billingslea. Ανέφερε χαρακτηριστικά ένα παράδειγμα, όταν η Ρωσία εισέβαλε στη Γεωργία το 2008 και η Τουρκία έκλεισε την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα. Το κλείσιμο εμπόδισε τα ναυτικά σκάφη των ΗΠΑ να βοηθήσουν τη Γεωργία.
Ο ρόλος της Συρίας
Στο σημείο αυτό επεσήμανε πως η Τουρκία παρέδωσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία. Οι Τούρκοι εργάζονται «προς όφελος των συμφερόντων τους» λέει.
Ο Theodore Karasik, συνεργάτης σε θέματα Ρωσίας και Μέσης Ανατολής στο Ίδρυμα Jamestown στην Ουάσινγκτον, δήλωσε στο Fox News Digital ότι η Τουρκία θέλει «να αποφύγει να βρεθεί αργότερα στη λίστα στόχων της Ρωσίας».
Ο Ερντογάν ανακοίνωσε πρόσφατα την επιστροφή των Σύρων προσφύγων που ζουν στην Τουρκία πίσω στη χώρα τους και η συνεργασία της Ρωσίας είναι απαραίτητη γι’ αυτό λόγω της ισχυρής επιρροής της στη Συριακή Αραβική Δημοκρατία, σημείωσε ο Karasik.
Η τουρκική και η ρωσική «διαμάχη για θέματα ναυτιλίας» θα μπορούσε να αποτελέσει πρόσθετη ανησυχία για τον Ερντογάν, δήλωσε ο Karasik. Εάν οι δυτικές δυνάμεις επιβάλουν κυρώσεις στα ρωσικά πλοία, η Άγκυρα θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με πιέσεις να κλείσει τη ζωτικής σημασίας θαλάσσια οδό των Δαρδανελίων για τη ρωσική ναυτιλία» συνέχισε.
Ο Karasik πρόσθεσε ότι ο Ερντογάν «χρησιμοποιεί τις φινλανδικές και σουηδικές αιτήσεις ένταξης στο ΝΑΤΟ για να λάβει ανταλλάγματα από άλλες χώρες, ώστε η Τουρκία να επωφεληθεί στο τέλος».
Ο ταξίαρχος ε.α. Μεχμέτ Γιαλινάλπ, ο οποίος απολύθηκε από το στρατό μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ενώ υπηρετούσε ως επικεφαλής της στρατηγικής αεροπορικής διοίκησης του ΝΑΤΟ στη Γερμανία, επεσήμανε ότι το νέο τουρκικό στρατιωτικό προσωπικό στο ΝΑΤΟ «έχει ριζοσπαστική νοοτροπία, ορισμένοι αμφισβητούν τις αξίες του ΝΑΤΟ και μισούν ακόμη και τους δυτικούς οργανισμούς, ενώ έχουν φιλορωσικά/κινεζικά/ιρανικά αισθήματα».
Ανθρωπος του Πούτιν
Ο Burak Bekdil, ο οποίος είναι διακεκριμένος τούρκος πολιτικός αρθρογράφος που έγραφε στη Hurriyet Daily News για 29 χρόνια και τώρα είναι συνεργάτης του Middle East Forum, δήλωσε στο Fox News Digital: «Αποκάλεσα τον Ερντογάν άνθρωπο του Πούτιν στο ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν αισθάνεται πιο άνετα όταν έχει επαφές με αυταρχικούς ηγέτες όπως ο ίδιος, αντί για φιλελεύθερους δημοκράτες που του θυμίζουν το δημοκρατικό έλλειμμα της Τουρκίας».
Ο Bekdil, ο οποίος απολύθηκε από την Hurriyet Daily News το 2017, επειδή έγραφε επικριτικά άρθρα για την Τουρκία σε αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο, πρόσθεσε ότι «υπάρχει επίσης ένας Ερντογάν που είναι… σκηνοθετημένο να χρησιμοποιεί τη Δύση και τους θεσμούς της, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, όπου θεωρεί χρήσιμο».
Ορισμένοι αναλυτές τάσσονται υπέρ της εκδίωξης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ. Ο Daniel Pipes, πρόεδρος του Φόρουμ Μέσης Ανατολής στη Φιλαδέλφεια, δήλωσε πρόσφατα: «Δεν νομίζω ότι η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ. Το λέω αυτό εδώ και μια δεκαετία.
» Είναι καιρός να αποβληθεί η Τουρκία από το ΝΑΤΟ. Αφήστε την να πάει στη Ρωσία, αφήστε την να πάει στην Κίνα. Καλά ξεμπερδέματα» επεσήμανε ο Pipes.