Ευλογιά των πιθήκων: Τα πέντε συμπτώματα που δείχνουν ότι έχετε νοσήσει

Ευλογιά των πιθήκων: Τα πέντε συμπτώματα που δείχνουν ότι έχετε νοσήσει

Στην Ελλάδα έληξε ο συναγερμός για το ύποπτο κρούσμα, καθώς ο ασθενής που είχε μεταφερθεί στο Αττικόν με συμπτώματα που παρέπεμπαν σε ευλογιά των πιθήκων τελικά νοσεί με ανεμοβλογιά.

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για την έξαρση των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων, με τις υγειονομικές Αρχές να αρχίζουν να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα ώστε να μην εξαπλωθεί περαιτέρω ο ιός.

Στην Ελλάδα έληξε ο συναγερμός για το ύποπτο κρούσμα, καθώς ο ασθενής που είχε μεταφερθεί στο Αττικόν με συμπτώματα που παρέπεμπαν σε ευλογιά των πιθήκων τελικά νοσεί με ανεμοβλογιά, όπως ανακοίνωσε επίσημα ο ΕΟΔΥ.

Ανακοίνωση ΕΟΔΥ

Όπως αναφέρεται, σε εργαστηριακή εξέταση δείγματος από το ύποπτο κρούσμα του άνδρα που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ δεν ανιχνεύθηκε ιός Ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox) ενώ το δείγμα βρέθηκε θετικό σε δύο επαναλαμβανόμενους ελέγχους για τον ιό της Ανεμοβλογιάς (varicella – chickenpox).

Την ίδια στιγμή όμως, χώρες που βλέπουν τα πρώτα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων λαμβάνουν έκτακτα μέτρα, όπως επαναφορά της μάσκας και υποχρεωτική καραντίνα 21 ημερών για όσους νοσούν. Στην Ελλάδα, παρά τη λήξη του συναγερμού, φαίνεται πως εξετάζεται να τεθεί σε ισχύ καραντίνα 21 ημερών για όσους νοσούν.

Παράλληλα το σενάριο να «υπάρχει μια μετάλλαξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων που μπορεί να κολλήσει με την αναπνοή» εξετάζουν οι επιστήμονες σύμφωνα με τον πνευμονολόγο Παναγή Γαλιατσάτο, ο οποίος όπως τονίζει «αναρωτιόμαστε, γιατί δεν εξηγείται πως έχουμε τόσα κρούσματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα σε Ευρώπη και ΗΠΑ».

«Η τόσο γρήγορη διασπορά του συγκεκριμένου ιού στον κόσμο, μας κάνει να πιστεύουμε πως ίσως πρόκειται για μετάλλαξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων», σημείωσε ο καθηγητής κι’ αυτό προκύπτει διότι «δεν εξηγείται πως έχουμε τόσα κρούσματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα σε Ευρώπη και ΗΠΑ».

Το Βέλγιο επαναφέρει την καραντίνα

Συγκεκριμένα, όσοι προσβληθούν από τον ιό, θα πρέπει πλέον να αυτοαπομονώνονται για τρεις εβδομάδες, όπως ανακοίνωσαν οι βελγικές υγειονομικές Αρχές, μετά την καταγραφή τριών κρουσμάτων στη χώρα.

Επαναφορά της χρήσης μάσκας στη Νέα Υόρκη

Συναγερμός σήμανε στις υγειονομικές αρχές της Νέας Υόρκης μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς άρχισαν ήδη να ενθαρρύνουν ξανά τους πολίτες να φορούν μάσκα στους εσωτερικούς χώρους, μόλις λίγο διάστημα αφότου οι κάτοικοι είχαν αρχίσει να επανέρχονται σε μια κανονικότητα.

Και στην Ελλάδα ωστόσο, έχουν αρχίσει κάποιοι επιστήμονες να προτρέπουν τους πολίτες να συνεχίζουν να φορούν τις μάσκες, καθώς μπορούν να προστατέψουν από την ευλογιά των πιθήκων.

Τα πέντε συμπτώματα που δείχνουν ότι έχετε κολλήσει

Πάντως, όσο ο ιός εξαπλώνεται στον κόσμο, τόσο μεγαλώνει η ανησυχία στους πολίτες ενώ οι υγειονομικές αρχές ανά τον κόσμο, όπως και στην Ελλάδα ετοιμάζονται να λάβουν μέτρα εάν παραστεί ανάγκη.

Η περίοδος επώασης είναι συνήθως 5-21 ημέρες και ο ιός μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων και μέσω επαφής με δερματικές βλάβες πάσχοντος ή μολυσμένα υλικά (π.χ. κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που έχει χρησιμοποιήσει ασθενής).

Η νόσος εκδηλώνεται με πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγίες, λεμφαδενοπάθεια και εξάνθημα, το οποίο συνήθως ξεκινάει από την κεφαλή και επεκτείνεται στον κορμό, ενώ συμπεριλαμβάνει και παλάμες-πέλματα.

Το εξάνθημα αρχικά εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων και βλατίδων, οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, φλύκταινες και έπειτα σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν.

Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμεβλογιάς. Η νόσος διαρκεί συνήθως 2-4 εβδομάδες και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι αυτοπεριοριζόμενη. Η διάγνωση γίνεται με: απομόνωση του ιού σε καλλιέργεια, ανίχνευση του DNA του ιού με PCR σε κλινικό δείγμα ή ανίχνευση παρουσίας orthopox-ιού σε ιστούς με ανοσοϊστοχημικές μεθόδους.

Οι θεραπείες

Η θεραπεία εστιάζει κυρίως στην βελτίωση των συμπτωμάτων. Όσον αφορά στην αντιϊική θεραπεία, δύο φάρμακα που έχουν εγκριθεί για την θεραπεία της ευλογιάς θεωρούνται αποτελεσματικά και έναντι της ευλογιάς των πιθήκων: το tecovirimat, θεραπεία εκλογής σε συνδυασμό με το brincidofovir σε ασθενείς με σοβαρή νόσο. Η θνητότητα στις χώρες της Αφρικής κυμαίνεται μεταξύ 1-10% για τα στελέχη της Κεντρικής Αφρικής ενώ για τα στελέχη της Δυτικής Αφρικής που αποτελούν αυτά που έχουν ταυτοποιηθεί στην πρόσφατη έξαρση στην Ευρώπη, η θνητότητα στην Αφρική είναι περίπου 3%. Στις επιδημικές εξάρσεις στο Δυτικό Ημισφαίριο δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ