Ο κύβος ερρίφθη: Η Φινλανδία καταθέτει επίσημο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ – Η ιστορική ανακοίνωση

Είναι επίσημο, ενώ η έγκριση από το κοινοβούλιο της Φινλανδίας θεωρείται τυπική διαδικασία.

Ο πρόεδρος και η κυβέρνηση της Φινλανδίας ανακοίνωσαν σήμερα Κυριακή ότι η σκανδιναβική χώρα προτίθεται να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ανοίγοντας τον δρόμο για την επέκταση της 30μελούς Δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας εν μέσω του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, όπως αναφέρουν πολλά διεθνή ΜΜΕ.

Ο πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν έκαναν την ανακοίνωση σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο προεδρικό μέγαρο του Ελσίνκι.

Ο Φινλανδός πρόεδρος σημείωσε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα «μεγιστοποιήσει» την ασφάλεια της χώρας.

Το φινλανδικό κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την απόφαση τις επόμενες ημέρες, ίσως και αύριο, αλλά αυτό θεωρείται τυπική διαδικασία, όπως σημειώνει το AP. Μάλιστα, σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε και η Σάνα Μαρίν η οποία τόνισε ότι ελπίζει ότι το κοινοβούλιο θα επικυρώσει την απόφαση για το αίτημα ένταξης.

Στη συνέχεια θα υποβληθεί επίσημη αίτηση ένταξης στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, πιθανότατα κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα. 

Για γρήγορες διαδικασίες έκαναν λόγο μια σειρά ΥΠΕΞ

H Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, σημείωσε, μεταξύ άλλων ότι μια ένταξη του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης θα έκανε «πολύ ισχυρότερο» το ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι το Βερολίνο έχει «προετοιμάσει τα πάντα» για μια ταχεία ενσωμάτωση των δύο χωρών. «Θα πρέπει να θεμελιώσουμε την ασφάλειά τους κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαδικασιών», είπε ακόμη, με το βλέμμα και στις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητούν τα δύο εν δυνάμει νέα μέλη.

Να σημειώσουμε ότι στις 15:30 (ώρα Ελλάδας) έχει προγραμματιστεί να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου της «οικοδέσποινας» υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Μήνυμα υπέρ γρήγορων διαδικασιών έστειλε και ο Καναδάς, με την ΥΠΕΞ της χώρας, Μέλανι Τζολί, να δηλώνει: «Ελπίζω ότι αυτό μπορεί να γίνει εντός εβδομάδων».

Τι στάση θα κρατήσει η Τουρκία;

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται μεταξύ άλλων η θέση που θα λάβει στη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε σχέση με το ενδεχόμενο ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, έπειτα από τις δηλώσεις την Παρασκευή του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δήλωσε ότι η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ θα ήταν ένα «λάθος».

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραΐμ Καλίν, έσπευσε αργότερα να τονίσει πως η Άγκυρα δεν έχει κλείσει την πόρτα για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όμως θέλει διαπραγματεύσεις με αυτές τις δύο σκανδιναβικές χώρες, καθώς και την πάταξη δραστηριοτήτων τις οποίες χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές», ιδιαίτερα στη Στοκχόλμη.

Η ένταξη ενός νέου μέλους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία απαιτεί ομοφωνία από όλα τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας.

Προηγήθηκε η συνομιλία Νιινίστο – Πούτιν

Ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο, κατά τη διάρκεια χθεσινής τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν τον ενημέρωσε για την πρόθεση της χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Ο πρόεδρος της Φινλανδίας είχε συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Ο Νιινίστο είπε στον Πούτιν ότι η Φινλανδία σκοπεύει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», ανέφερε το Interfax, επικαλούμενο το Bloomberg.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Φινλανδίας με ανάρτησή του στο Twitter, επικοινώνησε με τον Πούτιν, κάνοντας λόγο για «άμεση και ευθεία συζήτηση, η οποία κύλησε χωρίς εντάσεις».

Ο ίδιος «είπε στον Πούτιν ότι ήδη από το 2012, κατά την πρώτη τους συνάντηση, του είχε διαμηνύσει ότι κάθε ανεξάρτητο κράτος κοιτάζει προς την μεγιστοποίηση της ασφάλειας του. Αυτό συμβαίνει και τώρα. Με την ένταξη στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία ενισχύει την ασφάλεια της και αναλαμβάνει την ευθύνη της. Στο μέλλον, το Ελσίνκι επιθυμεί να διευθετήσει τα πρακτικά ζητήματα που εγείρουν οι Ρώσοι γείτονές του, με έναν ορθό και επαγγελματικό τρόπο».

Τέλος, όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ο Φινλανδός πρόεδρος επανέλαβε τη βαθιά του ανησυχία για τον ανθρώπινο πόνο που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή.

Η στάση της Ελλάδας

Η Ελλάδα είναι «έτοιμη να καλοδεχθεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία στη ΝΑΤΟϊκή οικογένεια» και πιστεύει ότι «έχουν πολλά να προσφέρουν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προσερχόμενος στο δείπνο εργασίας της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Προσβλέπω σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον δείπνο. Το κύριο μενού θα είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για όλες τις χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ, η υποδοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας», δήλωσε ο κ. Δένδιας και επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει διαχρονικά «εξαιρετικές σχέσεις» με τις δύο χώρες, οι οποίες είναι επίσης μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Κατά συνέπεια, η ελληνική πλευρά έχει σαφέστατη τοποθέτηση. Είμαστε έτοιμοι να καλοδεχτούμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία στη ΝΑΤΟϊκή οικογένεια. Πιστεύουμε ότι έχουν πάρα πολλά να προσφέρουν», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από