Η τράπουλα μοιράζεται ξανά με τεκτονικές αλλαγές και φαίνεται πως η εποχή των μεγάλων αυτοκρατοριών, προσπαθεί να αναδυθεί ξανά, σε νέες σφαίρες επιρροής.
O Βλαντίμιρ Πούτιν καθόταν στην μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της 9η Μαΐου με τις γροθιές ενωμένες, σαν να ήθελε να βάλει τη μία στο μανίκι της άλλης.
Την είχε αυτή τη συνήθεια και κάποιος άλλος, που ο Πούτιν θαυμάζει, και θα ήθελε να σταθεί δίπλα του, ισόκυρος και ισοσθενής, μπροστά στο αυστηρό βλέμμα της μητέρας Ρωσίας.
Ο Στάλιν είχε έτσι τα χέρια του.
Υπήρχε και μία κουβέρτα στη θέση του Πούτιν εκεί στην παρέλαση, που την άπλωσε στα πόδια του και βλέποντάς τον κανείς θα μπορούσε να εικάσει ότι ο τσάρος προετοιμάζεται για έναν πυρηνικό χειμώνα.
Πρωτόγνωρη κρίση
Οχι για το παγκόσμιο ολοκαύτωμα που θα προκαλούσε η χρήση πυρηνικών όπλων σε έναν πόλεμο με αβέβαιη έκβαση και πάθος για απεγνωσμένη νίκη.
Αλλά για έναν χειμώνα που θα παραλύσει τον κόσμο από μία πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση, αντίστοιχη εκείνης που θα προκαλούσαν δεκάδες πυρηνικά μανιτάρια όταν θα έκρυβαν τον ήλιο φθάνοντας στην ανώτερη ατμόσφαιρα.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ήδη Παγκόσμιος και σε ευρωπαϊκό έδαφος έχουν εμπλακεί οι χώρες του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία, προσπαθώντας να την γονατίσουν αποκόπτοντας τις οδούς ενεργειακής τροφοδοσίας της γηραιάς ηπείρου σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Ξανά όπλα
Οπλα και οπλικά συστήματα μεταφέρονται σε ουκρανικό έδαφος σχεδόν καθημερινά και ουκρανοί στρατιωτικοί εκπαιδεύονται εντός ή εκτός συνόρων της χώρας τους σε αυτά, καταφέρνοντας εντυπωσιακά χτυπήματα κατά των ρωσικών δυνάμεων.
Με την αξιοποίηση μάλιστα ευαίσθητων πληροφοριών από ξένες μυστικές υπηρεσίες, όπως αποκάλυψαν πρόσφατα μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες.
Την ώρα που η Ουκρανία και η κυβέρνησή της μετατρέπονται σε αμορτισέρ, ανάλογα με τα συμφέροντα και τις πιέσεις που ασκούνται πάνω της από ετεροκαθοριζόμενα συμφέροντα εντός του ΝΑΤΟ, οι επιπτώσεις από τον πόλεμο – που μόνο από θαύμα δεν έχει ακόμη ξεφύγει από τα ουκρανικά σύνορα – ανησυχούν πολλούς ηγέτες ευρωπαϊκών κρατών και τις μεγάλες βιομηχανίες τους.
Ισοπέδωση
Πλέον γίνεται σαφές, ότι όχι μόνο οι δυτικές κοινωνίες βυθίζονται σε έναν οικονομικό Καιάδα από την κατακόρυφη αύξηση του κόστους ζωής εξαιτίας των ενεργειακών κυρώσεων, αλλά οι εξελίξεις μέρα με τη μέρα προοιωνίζονται πως από τη στιγμή που οι κάνουλες θα κλείσουν οριστικά, ο πυρηνικός χειμώνας θα ισοπεδώσει τα πάντα.
Η τράπουλα μοιράζεται ξανά με τεκτονικές αλλαγές και φαίνεται πως η εποχή των μεγάλων αυτοκρατοριών, προσπαθεί να αναδυθεί ξανά, σε νέες σφαίρες επιρροής.
Πολλά σενάρια επί χάρτου προδικάζουν ότι η Ευρώπη δεν μπορεί τους επόμενους μήνες να υποκαταστήσει στο υπάρχον εύρος τις εισαγωγές της σε ρωσικό πετρέλαιο και αέριο, και τα σχέδια της Κομισιόν, που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, για δελτίο στα καύσιμα, τηλεργασία, ωράριο στη θέρμανση, κλπ. προκάλεσαν μεγάλο σοκ.
Μεγάλο σοκ σε μια ευρωπαϊκή οικογένεια που προσπαθεί να αναρρώσει από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Στα πόδια της
Ο πόλεμος, για πολλούς ευρωπαίους ηγέτες, όπως ο Ντράγκι και ο Μακρόν πρέπει να τελειώσει, αλλά, με τη Ρωσία στα πόδια της και ισχυρή.
Ο Ντράγκι δεν είναι τυχαίος τεχνοκράτης. Και οι βλέψεις του Μακρόν καθόλου μυωπικές. Χώρος δόθηκε αν και πάντα υπήρχε, και στη Μ. Βρετανία μετά το Brexit που παραμένει πυρηνική δύναμη και θαλασσοκράτειρα.
Στην Ανατολή, ο Ερντογάν αξιοποιεί τα φύλλα που πέφτουν μπροστά του, φωνάζει για άσους στο μανίκι, παίζει με άνεση το παιχνίδι της μπλόφας, απειλεί και φοβερίζει. Αυτός και αν δεν βιάζεται να χαράξει πάνω στον αναδυόμενο χάρτη, τα σύνορα του 1800.
Κάποιοι αναλυτές έχουν ήδη ξεγράψει την Ουκρανία, θεωρούν ότι για τους εμπλεκόμενους στον αναδυόμενο Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στρατηγική σημασία έχουν οι πεδιάδες και οι σιτοβολώνες.
Ο πρόεδρος
Το φαινόμενο ειδικό βάρος του Ζελένσκι, μοιάζει κατά τους ίδιους να υποχωρεί.
Ετσι λοιπόν, ενώ τα τελευταία 24ωρα ο Ντράγκι αποκαλύπτει ότι οι πληρωμές σε ρούβλια γίνονται, και ο Μακρόν ότι πιέζει τον Ζελένσκι να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία, ώστε τα γρανάζια της ενεργειακής μηχανής να αρχίσουν σιγά σιγά να ξαναγυρίζουν, ο Ερντογάν απειλεί με βέτο το ενδεχόμενο αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Ο Σολτς, που πριν λίγο καιρό εξήγγειλε για τη χώρα του ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ, με παραγγελίες δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην αμερικανική αμυντική βιομηχανία, εξέφρασε τη στήριξη του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως άλλωστε και οι ΗΠΑ που απάντησαν αιχμηρά στον Ερντογάν.
Δίαυλος
Είναι όμως και αξιοσημείωτη η επανενεργοποίηση του διαύλου επικοινωνίας ανάμεσα στο αμερικανικό Πεντάγωνο και τη Μόσχα, με τους δύο υπουργούς Αμυνας να συνομιλούν απευθείας τηλεφωνικά και τον Αμερικανό Λόιντ Οστιν να ζητεί από τον Σοϊγκού κατάπαυση του πυρός.
Τέσσερις κινήσεις με διαφορετικές αφορμήσεις στη γεωστρατηγική σκακιέρα που έγιναν ή γνωστοποιήθηκαν την Παρασκευή, καταδεικνύουν τον φόβο για τον πυρηνικό χειμώνα και την ανάγκη να γίνει ένα αποφασιστικό βήμα πίσω από το κατώφλι του ολέθρου.
Πρώτον. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού κατά την οποία ο αρχηγός του Πενταγώνου κάλεσε για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και τόνισε τη σημασία της διατήρησης των γραμμών επικοινωνίας, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.
Το Reuters ανέφερε ότι ο Όστιν είχε προσπαθήσει πολλές φορές να προσπαθήσει να μιλήσει με τον Σοϊγκού από τότε που ξεκίνησε η εισβολή, αλλά αξιωματούχοι είπαν ότι η Μόσχα φαινόνταν να μην ενδιαφέρεται να συνομιλήσει.
Δεύτερον. Μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει όλοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, αρχίζοντας από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «στα πλαίσια αυτά, ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να τηλεφωνήσει στον Πούτιν».
Τρίτον: Ο Μακρόν φέρεται να πρότεινε στον Ζελένσκι να κάνει εδαφικής υποχωρήσεις (παραχωρήσεις) απέναντι στον Πούτινώστε να τερματιστεί η σύρραξη.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το έγκυρο γαλλικό BFMTV, ουκρανικά μέσα μετέδωσαν εικόνες από συνέντευξη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ιταλική τηλεόραση, όπου δήλωσε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε αυτή την πρόταση, με την οποία το Κίεβο διαφωνεί κάθετα.
«Μου φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν είναι σωστό. Δεν είμαστε έτοιμοι να σώσουμε κάτι ή κάποιον και να χάσουμε εδάφη για αυτό. Πρόκειται περί χαμένου χρόνου».
Τέταρτον. Ο Ερντογάν, ο οποίος δηλώνοντας ότι «δεν βλέπει θετικά» την ένταξη των δυο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, απειλεί εμμέσως πλην σαφώς με βέτο και επιδιώκει ανταλλάγματα.
Τι ανταλλάγματα; Πρώτα απ’ όλα, με τις δύο αυτές χώρες τις οποίες κατηγορεί ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατική -κατά την Άγκυρα- κουρδική οργάνωση ΡΚΚ.
Από την άλλη πλευρά απειλεί το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ για να σιγουρέψει τουλάχιστον τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16, καθώς με τα έως τώρα δεδομένα το Κογκρέσο δεν είναι θετικό προς αυτή την κατεύθυνση, παρά το γεγονός ότι προ ημερών η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, έδωσε το «πράσινο φως».
Η αναγκαιότητα στους κόλπους της Συμμαχίας για τερματισμό του πολέμου, φαίνεται να πατά σε γερά θεμέλια και να κερδίσει ύψος. Ο κόσμος είναι πολύ σύνθετος, και πιο ευαίσθητος απ΄ότι πριν μερικές δεκαετίες.