Προειδοποίηση για «νέο πανδημικό κύμα» από δύο υποπαραλλαγές – «Υψηλή διαφυγή» από τη φυσική ανοσία

Προειδοποίηση για «νέο πανδημικό κύμα» από δύο υποπαραλλαγές – «Υψηλή διαφυγή» από τη φυσική ανοσία

Τα στελέχη BA.4 και BA.5 μπορούν να μολύνουν εκ νέου όσους έχουν νοσήσει.

Δύο νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον, οι οποίες εξαπλώνονται στη Νότια Αφρική και έχουν ήδη φτάσει και στις ΗΠΑ, διαφεύγουν της φυσικής ανοσίας και «έχουν το δυναμικό» να προκαλέσουν νέο κύμα λοιμώξεων, δείχνει νοτιοαφρικανική μελέτη. Οι εμβολιασμένοι, πάντως, φαίνεται πως έχουν υψηλά επίπεδα προστασίας.

Τα στελέχη BA.4 και BA.5, τα οποία προστέθηκαν τον περασμένο μήνα στη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τα στελέχη ανησυχίας, είναι πιθανό να ευθύνονται για την αύξηση κρουσμάτων που καταγράφεται στη Νότια Αφρική τις τελευταίες εβδομάδες, όπως ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι αρχές Υγείας στο Γιοχάνσεμπουργκ.

Η νέα μελέτη, η οποία δεν έχει υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση στο MedRxiv, καταλήγει στην εκτίμηση ότι οι BA.4 και BA.5 «έχουν το δυναμικό να οδηγήσουν σε νέο κύμα λοιμώξεων», αναφέρει το Reuters.

Διαβάστε επίσης: Προειδοποίηση Φάουτσι: Η πανδημία δεν έχει τελειώσει

Ωστόσο ο επικεφαλής της μελέτης δήλωσε σε άλλο μέσο ότι τα νέα στελέχη δεν δείχνουν να προκαλούν σοβαρότερη νόσο και πως δεν αναμένει μεγάλο πανδημικό κύμα, δεδομένου ότι ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού έχει ήδη προσβληθεί από Όμικρον.

Το εμβόλιο προστατεύει

Η ερευνητική ομάδα, μοιρασμένη σε διάφορα νοτιοαφρικανικά ιδρύματα, εξέτασε τα αντισώματα σε δείγματα αίματος από 39 εθελοντές που είχαν προσβληθεί από Όμικρον στα τέλη της περυσινής χρονιάς. Οι 15 ήταν εμβολιασμένοι (οι περισσότεροι με Pfizer, οι υπόλοιποι με J&J) και οι 24 ανεμβολίαστοι.

«Η εμβολιασμένη ομάδα έδειξε 5 φορές μεγαλύτερη εξουδετερωτική ικανότητα […] και θα πρέπει να είναι καλύτερα προστατευμένη» γράφουν οι ερευνητές.

Στην ομάδα αυτή, η εξουδετερωτική ικανότητα των αντισωμάτων ήταν τρεις φορές μικρότερη με τις BA.4 και BA.5 σε σχέση με την αρχική παραλλαγή Όμικρον ΒΑ.1. Στους ανεμβολίαστους όμως ήταν οκτώ φορές μικρότερη, κάτι που δείχνει ότι η φυσική ανοσία των ανεμβολίαστων «είναι απίθανο να προστατεύει επαρκώς από τη συμπτωματική λοίμωξη».

«Αν έχετε εμβολιαστεί και περάσατε Όμικρον, η προστασία σας είναι καλή, τουλάχιστον έναντι της σοβαρής νόσου» δήλωσε στο Fortune ο Άλεξ Σίγκαλ, καθηγητής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Υγείας Αφρικής και τελευταίος συντάκτης της μελέτης.

Εκτίμησε μάλιστα ότι όσοι πέρασαν Covid-19 πριν από την εμφάνιση της Όμικρον πιθανότατα θα έχουν χαμηλά επίπεδα ανοσίας. Το ίδιο πρέπει να ισχύει για όσους προσβλήθηκαν από την Όμικρον αλλά δεν έχουν εμβολιαστεί, είπε.

Εξάπλωση

Την Παρασκευή το Fortune ανέφερε πρώτο ότι και η BA.4 και η BA.5 έχουν ήδη φτάσει στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ερευνητές που έχουν πρόσβαση στη διεθνή βάση δεδομένων GISAID. Το πρώτο δείγμα BA.4 συλλέχθηκε στις 30 Μαρτίου, της BA.5 μια μέρα νωρίτερα.

Το BA.4 έχει έκτοτε ανιχνευθεί και στην Αυστραλία, όπου ειδικοί αναμένουν κύμα επαναλοιμώξεων.

Ο Σίγκαλ δήλωσε πάντως ότι δεν αναμένει μεγάλο πανδημικό κύμα, ούτε «ένα πολύ σοβαρό κύμα όσον αφορά τη σοβαρότητα της νόσου», δεδομένης της έστω και μειωμένης προστασίας που προσφέρει η φυσική ανοσία και ο εμβολιασμός.

Και μέχρι στιγμής τα συμπτώματα που προκαλούν οι νέες υποπαραλλαγές δείχνουν ίδια με αυτά της αρχικής Όμικρον, τα οποία περιλαμβάνουν πυρετό, ανοσμία και κακουχία, είπε.

Ο καθηγητής αναφέρει ότι εξεπλάγη με τα αποτελέσματα της μελέτης, δεδομένου ότι τα δύο νέα στελέχη φέρουν μόνο δύο μεταλλάξεις σε σχέση με την αρχική Όμικρον. «Όπως φαίνεται όμως είναι μεγάλες αλλαγές», είπε.

Πρόσθεσε, τέλος, ότι υπάρχουν «καλές ενδείξεις» ότι η Covid-19 γίνεται όλο και ηπιότερη, καθώς ο ιός δεν προσβάλλει το κατώτερο ανοσοποιητικό, όπου μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες και να ρίξει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα,.

Οι νέες υποπαραλλαγές «δεν θα οδηγήσουν σε τεράστιες απώλειες παρόλο που μπορεί να προκαλέσουν πολλές λοιμώξεις» εκτίμησε.

Πιο ανησυχητικό θα ήταν να εμφανιστούν νέες, εντελώς διαφορετικές παραλλαγές, «τότε θα πρέπει πραγματικά να ανησυχήσουμε» είπε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ