Συναγερμός στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας για 16χρονη που νοσηλεύεται με ηπατίτιδα

Συναγερμός στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας για 16χρονη που νοσηλεύεται με ηπατίτιδα

Ήδη έχει αποσταλεί αίμα για έλεγχο σε ότι αφορά αδενοϊό στην Ιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης.

Συναγερμός έχει σημάνει στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας λόγω μίας 16χρονης κοπέλας η οποία εισήχθη για νοσηλεία με συμπτώματα ηπατίτιδας.

Τα συμπτώματα της κοπέλας, πυρετός και εξανθήματα, εμφανίστηκαν τη Μεγάλη Τετάρτη και αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του onlarissa.gr, έχει διαπιστωθεί ηπατίτιδα (φλεγμονή του ήπατος) αλλά όχι κάποια από τις γνωστές μορφές της (Α,Β,C).

Ήδη έχει αποσταλεί αίμα για έλεγχο σε ότι αφορά αδενοϊό στην Ιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης, ενώ το περιστατικό έχει δηλωθεί και στον ΕΟΔΥ.

Σε ότι αφορά την κλινική της εικόνα είναι καλή.

Ιατρικές πηγές ανέφεραν στο onlarissa.gr, πως η 16χρονη αντιμετωπίζεται ως «ύποπτο περιστατικό», καθώς πληροί μέρος των συμπτωμάτων που έχουν σημάνει συναγερμό στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα, έχοντας νοσήσει από covid19 τον περασμένο Ιανουάριο, εμβολιασμένη. Ωστόσο, οι δείκτες του ήπατος δεν είναι «ποσοτικά επαρκείς» ώστε να μπορεί να εξαχθεί άμεσα συμπέρασμα.

Συμπέρασμα, που αναμένεται να βγει από τις εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης.

Ζαούτης: Σε κάποια παιδιά έχει απομονωθεί ο κοινός αδενοϊός

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και Καθηγητής Παιδιατρικής, Θεοκλής Ζαούτης, τόνισε μιλώντας για το θέμα στον ΑΝΤ1 το απόγευμα της Τρίτης, πως σε κάποια παιδιά έχει απομονωθεί ο κοινός αδενοϊός, αλλά όπως επισήμανε, «δεν είναι ξεκάθαρη ακόμα η εικόνα αν είναι αυτός ο ιός ή αν είναι συνδυαστικοί οι παράγοντες που προκαλούν την έξαρση».

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ έχει επισημάνει επίσης πως τα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ οι παιδίατροι πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το πρόβλημα στα παιδιά εμφανίστηκε αρχικά από το γαστρεντερικό σύστημα, με πόνους στην κοιλιά, εμέτους και διάρροιες.

Η Καθηγήτρια κ. Αθανασία Λουρίδα εξηγεί που θα πρέπει να εστιάζουν οι γονείς:

“Τα συμπτώματα είναι, πόνοι στην κοιλιά, έμετοι και διάρροιες και η επιπλοκή είναι η ηπατίτιδα. Οι γονείς πρέπει να ανησυχούν και να ζητούν παιδιατρική εκτίμηση, εάν δουν το παιδί τους να έχει πολύ σκούρα ούρα, ή να αποχρωματίζονται τα κόπρανα, δηλαδή να έχει λευκά κόπρανα. Αυτά είναι τα κριτήρια της ηπατίτιδας, όταν κάνει επιπλοκή γενικά. Με οποιαδήποτε αιτιολογία. Σκούρα ούρα και αποχρωματισμένα κόπρανα”, σημειώνει η ίδια.

Το δευτερεύον σύμπτωμα, του ίκτερου, που εμφανίζεται με ωχρότητα στα μάτια και το δέρμα του πάσχοντος παιδιού, δεν είναι ιδιαίτερα σαφές για κάποιον που δεν είναι επαρκώς εκπαιδευμένος να εντοπίζει τα “σημάδια”, τονίζει η γιατρός:

“Ο ίκτερος είναι σημάδι που εμφανίζεται στον επιπεφυκότα του ματιού. Για να κιτρινίσει το υπόλοιπο δέρμα πρέπει να είναι πολύ έντονος ο ίκτερος και ήδη πολύ βαριά η νόσος. Επομένως δεν είναι εύκολο να το εκτιμήσει κανείς αυτό το σημάδι, αν δεν είναι ειδικός. Τα σημεία που μπορεί εκτιμήσει εύκολα από μόνος του ο γονιός είναι τα ούρα και τα κόπρανα. Βεβαίως αν ένα παιδάκι έχει εμέτους και είναι αφυδατωμένο, μπορεί και πάλι να έχει σκουρόχρωμα ούρα, κι αυτό δεν σημαίνει πως οπωσδήποτε έχει ηπατίτιδα”, εξηγεί η ειδικός.

Πότε οι γονείς να ζητήσουν τη βοήθεια του γιατρού

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Παίδων “η Αγία Σοφία”, συμβουλεύει τους γονείς να ζητήσουν παιδιατρική εκτίμηση, εάν -εκτός από τη συνήθη γαστρεντερίτιδα (γιατί είναι πολλοί ιοί που κάνουν γαστρεντερίτιδα αυτή την εποχή με εμέτους ,διάρροιες και πόνους στην κοιλιά)- παρατηρήσουν «περίεργη εικόνα» από το απεκκριτικό σύστημα του παιδιού.

Η κυρία Λουρίδα, διευκρινίζει επίσης, πως οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνούν με τον γιατρό τους και όχι με τον ΕΟΔΥ: “Με τον ΕΟΔΥ επικοινωνεί ο παιδίατρος, όχι οι γονείς. Και επίσης, επειδή είναι γιορτινές αυτές οι μέρες, αν δεν βρουν άμεσα παιδίατρο, να πάνε το παιδί στα Επείγοντα εφημερεύοντος νοσοκομείου. Όχι φυσικά με τον παραμικρό έμετο ή διάρροια. Μόνο αν έχει κάποια ανησυχητικά συμπτώματα, τα οποία αναφέραμε προηγουμένως”, λέει η ίδια.

Η Καθηγήτρια σημειώνει, επίσης, πως εάν ένα παιδί παρουσιάζει συμπτώματα από το γαστρεντερικό, θα πρέπει να απομονώνεται:

“Γενικά όταν ένα παιδί -ή και ενήλικας ακόμα- έχει ίωση, θα πρέπει σίγουρα να απομονώνεται. Θα πρέπει να μένει στο σπίτι μέχρι να γίνει καλά. Και να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής”, τονίζει η κα. Λουρίδα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ