Οι συμφωνίες αφορούν σε εγκαταστάσεις που προορίζονται για τις ακτές της Μεσογείου και την Οικονομική Ζώνη της Διώρυγας του Σουέζ.
Οι εταιρείες Masdar των ΗΑΕ και Hassan Allam Utilities της Αιγύπτου υπέγραψαν συμφωνίες με αιγυπτιακούς κρατικούς οργανισμούς προκειμένου να αναπτύξουν μεγάλα έργα στον τομέα του πράσινου υδρογόνου.
Σε ανακοίνωσή της την Κυριακή, η Masdar – η οποία ανήκει στο κρατικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι Mubadala – ανέφερε ότι οι δύο συμφωνίες σχετίζονται με εγκαταστάσεις που προορίζονται για τις ακτές της Μεσογείου και την Οικονομική Ζώνη της Διώρυγας του Σουέζ.
Τα έργα στην Αίγυπτο στοχεύουν στη δημιουργία ηλεκτρολύτη χωρητικότητας 4 γιγαβάτ έως το έτος 2030, με παραγωγή έως και 480.000 τόνων πράσινου υδρογόνου ετησίως.
Το υδρογόνο έχει ποικίλες εφαρμογές και μπορεί να αναπτυχθεί σε τομείς όπως η βιομηχανία και οι μεταφορές.
Μπορεί να παραχθεί με διάφορους τρόπους. Μια μέθοδος περιλαμβάνει τη χρήση ηλεκτρόλυσης, όπου ηλεκτρικό ρεύμα διασπά το νερό σε οξυγόνο και υδρογόνο.
Εάν η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται σε αυτή τη διαδικασία προέρχεται από μια ανανεώσιμη πηγή όπως ο άνεμος ή ο ήλιος, τότε αποκαλείται και πράσινο ή ανανεώσιμο υδρογόνο.
Πράσινο υδρογόνο αλλά με… ορυκτά καύσιμα
Ενώ υπάρχει ενθουσιασμός σε ορισμένες πλευρές σχετικά με το δυναμικό του υδρογόνου, η συντριπτική πλειοψηφία της παραγωγής του βασίζεται επί του παρόντος σε ορυκτά καύσιμα.
«Η Masdar και η Hassan Allam Utilities βλέπουν την Αίγυπτο ως κόμβο για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, με στόχο την αγορά ανεφοδιασμού καυσίμων, τις εξαγωγές στην Ευρώπη και την ενίσχυση της τοπικής βιομηχανίας», τόνισε σε ανακοίνωσή της Masdar.
«Η Αίγυπτος διαθέτει άφθονους ηλιακούς και αιολικούς πόρους που επιτρέπουν την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας με άκρως ανταγωνιστικό κόστος – έναν βασικό παράγοντα για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου», πρόσθεσε. «Η Αίγυπτος βρίσκεται επίσης σε κοντινή απόσταση από αγορές όπου η ζήτηση για πράσινο υδρογόνο αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο, παρέχοντας ισχυρές ευκαιρίες για εξαγωγές».