Ο ενήλικος πληθυσμός, με ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στο 85% ρισκάρει το ενδεχόμενο ήπιας νόσησης για να κερδίσει μία καθημερινότητα ταυτόσημη σε πολλά με εκείνη των αρχών του 2020.
Τρία χρόνια μετά από εκείνο το Πάσχα που η χώρα έζησε πρωτόγνωρες συνθήκες εγκλεισμού, η έξοδος προς την επαρχία από τα μεγάλα αστικά κέντρα ξεθύμανε μόνο λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η περιφορά του Επιταφίου.
Πάνω από 300.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα με κατεύθυνση είτε παραλιακές τοποθεσίες του νομού, είτε την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και τις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές. Φορτωμένα με πληρότητα 100% αναχωρούσαν πλοία και λεωφορεία των ΚΤΕΛ, καταδεικνύοντας την απόφαση της κοινωνίας όχι μόνο να αφήσει πίσω της τον κοροναϊό αλλά και να επιλέξει στο εξής μια συμβιωτική σχέση μαζί του.
Δεν σταμάτησε ποτέ
Σχέση ελλιποβαρής, γιατί ο ιός ποτέ δεν σταμάτησε να σκοτώνει και ποτέ δεν απώλεσε την μεταμορφική του ικανότητα. Ομως, εκμεταλλευόμενος ο ενήλικος πληθυσμός το υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που έφτασε στο 85%, και στο 90% στις ευάλωτες ομάδες, ρισκάρει το ενδεχόμενο ήπιας νόσησης για να κερδίσει μία καθημερινότητα ταυτόσημη σε πολλά με εκείνη των αρχών του 2020.
Η ανθρωπότητα μετά την πρώτη στροφή εισέρχεται σε μία ευθεία με πολλά εμπόδια και δυσκολίες. Ενα βασίλειο που επί εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια παρέμενε κοιμισμένο αν και κυρίαρχο στη Γη, αυτό των ιών και των βακτηρίων, αποφασίζει να διεκδικήσει μερίδιο στην διακυβέρνηση του κόσμου ως ένα από τα παλαιότερα συστατικά του.
6,2 εκατ. νεκροί
Δεν είναι μόνο ότι ο συγκεκριμένος κοροναϊός που εξακτινώθηκε από την Κίνα, σκότωσε πάνω από 6,2 ανθρώπους παγκοσμίως. Είναι ότι αλλάζει συνεχώς. Η Ομικρον 2 διασπείρεται πιο εύκολα σε σύγκριση με τη Δέλτα, ενώ μια νέα υποκατηγορία της, η ΒΑ.2.12.1, είναι ακόμη πιο μεταδοτική και ευθύνεται πλέον για το 25% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ.
Παράλληλα, έχουμε και άλλες δύο υποκατηγορίες (ΒA.4 και ΒA.5) σε χώρες της Ευρώπης και στη Νότια Αφρική. Αλλά δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής αύξηση των κρουσμάτων ή των νοσηλειών. Ο κοροναϊός επιδεικνύει ανέλπιστη προσαρμοστικότητα και ποικιλότητα στην έκφανση των παραλλαγών του.
Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν αντιπαραβάλλει μηχανισμούς άμυνας απέναντι στον ιό, η απόκρισή του υποβοηθούμενη από τα εμβόλια υπολείπεται χρονικά, εξελικτικά ούτε λόγος. Προτού αποκλιμακωθεί η ένταση της Ομικρον2 στην Ελλάδα και στον κόσμο, νέα απειλή χτυπά τα νώτα, και είναι η ηπατίτιδα.
Η ανησυχία για τα παιδιά είναι έκδηλη και σαρωτικά ομοιόμορφη. Ευάλωτα και στις δύο νόσους, με άγνωστο επί του παρόντος αν αυτές οι δύο παράμετροι έχουν κάποια αιτιακή σχέση μεταξύ τους, το άμεσο μέλλον προοιωνίζεται αβέβαιο.
Τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα, επιστήμονες διαπίστωσαν αποκλιμάκωση της πανδημίας. Ειδικότερα, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε 20% μείωση στους νοσηλευομένους και 37% μείωση στις νέες νοσηλείες. Αντίστοιχα, κατά την ίδια περίοδο η πτωτική τάση στις διασωληνώσεις αγγίζει το 7%.
Παρ’ όλα αυτά, όπως σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής και αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Δημήτρης Παρασκευής, είναι σημαντικό την εορταστική περίοδο οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας.
«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε να κάνουμε χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και να μην παραμελούμε την υγιεινή των χεριών. Χωρίς να καταπιεζόμαστε και έχοντας πλέον πλήρη συνείδηση, γνώση και εμπειρία σχετικά με τους κινδύνους και τα μέσα αντιμετώπισής τους, είναι σημαντικό πριν από τη συνεύρεση με τα συγγενικά και φιλικά μας πρόσωπα να υποβληθούμε σε ένα self test, ιδίως εάν είναι προγραμματισμένο να έρθουμε σε επαφή με ευπαθή άτομα.
Στην περίπτωση συμπτωμάτων επιβάλλεται κανείς να απέχει από οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις», υπενθυμίζει ο ειδικός, συμπληρώνοντας πως μία ακόμη σύσταση που παραμένει σε ισχύ είναι η αποφυγή του συγχρωτισμού.
Το μετά
Η αλήθεια είναι πως η ανθρωπότητα αυξάνεται σε μία Γη που παραμένει σταθερή. Θύλακες ασφαλείας λόγω απόστασης δεν υπάρχουν, ελάχιστα τα μέρη όπου δεν περνούν άνθρωποι ξενιστές. Κάθε ιός και πρόσωπο του κοροναϊού όχι μόνο μπορεί να απειλήσει αλλά δεν γνωρίζουμε τις πιθανές επιπτώσεις από τη μολυσματική του δράση.
Οι οποίες είναι πιθανόν να εμφανιστούν μετά από χρόνια. Επιστήμονες καλούν τους γονείς να ελέγχουν τα παιδιά τους όταν υπάρχει σύμπτωμα λοίμωξης και να μην τα στέλνουν στο σχολείο ή σε δραστηριότητες. Αυτά μετά το Πάσχα.