Στη Μαριούπολη, λιμάνι στρατηγικής σημασίας που πολιορκείται επί εβδομάδες, θεωρείται πως έχουν σκοτωθεί χιλιάδες κάτοικοι.
«Κάθε καθυστέρηση των παραδόσεων όπλων, κάθε πολιτική καθυστέρηση δίνει την άδεια στη Ρωσία να αφαιρέσει ζωές Ουκρανών. Έτσι το μεταφράζει η Ρωσία», υποστήριξε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λίγες ώρες μετά την εκπνοή της προθεσμίας που είχαν δώσει οι Ρώσοι για την παράδοση της Μαριούπολης.
Στην περιοχή αυτή της Ουκρανίας είναι στραμμένα τις τελευταίες ώρες τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας μετά και την αρνητική απάντηση των ουκρανικών δυνάμεων στο τελεσίγραφο της Μόσχας για παράδοση.
«Η πόλη δεν έχει πέσει», ανέφερε σε συνέντευξή του εχθές στο δίκτυο ABC, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμίχαλ, τονίζοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις που παραμένουν στην περιοχή, εξακολουθούν να μάχονται.
Στη Μαριούπολη, λιμάνι στρατηγικής σημασίας που πολιορκείται επί εβδομάδες, θεωρείται πως έχουν σκοτωθεί χιλιάδες κάτοικοι.
Η κατάσταση στην Μαριούπολη είναι «φρικτή»
Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι ελέγχουν το 100% του λιμανιού και το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και πως οι μόνοι Ουκρανοί στρατιώτες που έχουν απομείνει, βρίσκονται στο χαλυβουργείο Azovstal.
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός έκανε λόγο στη συνέντευξή του και για άλλους θύλακες που πολεμούν κατά των Ρώσων.
Ο Σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης ανέφερε εχθές ότι οι εχθροπραξίες δεν περιορίζονται στο εργοστάσιο Αzovstal, αλλά οι κατακτητές βομβάρδισαν και πάλι ιδιωτικές κατοικίες με βαρύ πυροβολικό.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, μιλώντας στο δίκτυο CBS News, δήλωσε ότι η κατάσταση στην Μαριούπολη είναι «φρικτή» και μπορεί να είναι και η «κόκκινη γραμμή» στην πορεία των διαπραγματεύσεων.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε προειδοποιήσει το Σάββατο, ότι η «εξόντωση» των τελευταίων Ουκρανών στρατιωτών που βρίσκονται στην πολιορκημένη πόλη «θα έθετε τέλος σε κάθε ειρηνευτική διαπραγμάτευση».
Τι συζήτησαν ο Ζελένσκι με τη διευθύντρια του ΔΝΤ
Ο οικονομικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Όλεγκ Ουστένκο, είχε δηλώσει πως η Ουκρανία ζήτησε από τις χώρες μέλη της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) 50 δισεκ. δολάρια ως οικονομική υποστήριξη.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε συνομιλία με την διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα με θέμα την διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της Ουκρανίας και τις προετοιμασίες για την ανοικοδόμησή της μετά τον πόλεμο.
«Έχουμε σαφή σχέδια τώρα, καθώς και ένα όραμα για τις προοπτικές. Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ουκρανία θα συνεχίσει να είναι εποικοδομητική», έγραψε στο Twitter o Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η Ουκρανία συμπλήρωσε το ερωτηματολόγιο για την ΕΕ
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας συμπλήρωσε το ερωτηματολόγιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα αποτελέσει τη βάση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Κίεβο, δήλωσε ο Ίχορ Ζόβκα, υποδιευθυντής του γραφείου του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επέδωσε το ερωτηματολόγιο στον κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Κίεβο την 8η Απριλίου. Δεσμεύθηκε ότι θα ακολουθηθεί ταχεία διαδικασία στην προσπάθεια της Ουκρανίας να γίνει κράτος μέλος της ΕΕ μετά τη ρωσική εισβολή, που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου.
«Μπορώ να πω ότι το έγγραφο συμπληρώθηκε από την ουκρανική πλευρά», δήλωσε ο κ. Ζόβκα στην ουκρανική κρατική τηλεόραση χθες Κυριακή το βράδυ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προχωρήσει σε σύσταση για τη συμμόρφωση της Ουκρανίας προς τα απαραίτητα κριτήρια για την ένταξη, συνέχισε.
«Αναμένουμε η σύσταση (…) να είναι θετική, και κατόπιν η μπάλα θα είναι στην περιοχή των κρατών μελών της ΕΕ», πρόσθεσε.
Ο κ. Ζόβκα συμπλήρωσε ότι το Κίεβο αναμένει η Ουκρανία να αποκτήσει καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ τον Ιούνιο, στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του μεθεπόμενου μήνα.
Με βάση το πρόγραμμα που είναι αναρτημένο στον ιστότοπό του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την 23η και 24η Ιουνίου.
«Κατόπιν (…) θα αρχίσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Και αφού διεξαγάγουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις θα μπορούμε να μιλάμε για την πλήρη ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ», διαβεβαίωσε ο Ίχορ Ζόβκα.