Το εξελιγμένο μηχάνημα που μπορεί να ρίξει «φως» στα αίτια θανάτου της Μαλένας

Το εξελιγμένο μηχάνημα που μπορεί να ρίξει «φως» στα αίτια θανάτου της Μαλένας

Η φασματοσκοπία μπορεί να αποκαλύψει πληροφορίες για ναρκωτικά ή άλλες τοξικές ουσίες που υπάρχουν στο σώμα, τυχόν επικίνδυνες ή δηλητηριώδεις ουσίες που υπάρχουν στο αίμα, ακόμη και επίπεδα στρες.

Με τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών, της 3,5 ετών Μαλένας και της 6,5 μηνών Ίριδας, της οικογένειας Δασκαλάκη από την Πάτρα, να έχουν ήδη μπει στο «μικροσκόπιο» των Αρχών, νέες πληροφορίες έρχονται στο φως για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι ειδικοί, προκειμένου να φτάσουν στην άκρη του νήματος.

Στο επίκεντρο της έρευνας μπαίνει ο θάνατος της Μαλένας στο νοσοκομείο «ΕΛΠΙΣ» και η αιτία θανάτου του, η οποία ανέφερε εκτεταμένη βλάβη στο συκώτι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του αστυνομικού συντάκτη των εφημερίδων «Τα ΝΕΑ» και «Το Βήμα», Βασίλη Λαμπρόπουλου, αυτή η βλάβη ενδέχεται να προήλθε από χορήγηση μιας τοξικής ουσίας για πολλή ώρα.

Μάλιστα, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, η ουσία θα πρέπει να έδρασε για πάνω από μία ώρα, αφού μεταβολίστηκε και δεν βρέθηκαν ίχνη της στην ιατροδικαστική έκθεση του παιδιού, σε αντίθεση με την περίπτωση της Τζωρτζίνας όπου εντοπίστηκε η κεταμίνη.

Έτσι, υπάρχει η εκτίμηση, ανέφερε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος στο Live News, ότι μπορεί να δόθηκε κεταμίνη ή άλλη αναισθητική ουσία και στη Μαλένα.

Ωστόσο, ανακύπτει το ερώτημα πώς η Ρούλα Πισπιρίγκου θα μπορούσε να προμηθευτεί την κεταμίνη μέσα σε τόσες λίγες ημέρες στην Αθήνα, αφού στις 9 μέρες που έμεινε στο νοσοκομείο, βγήκε μόνο 2 – 3 φορές για να φάει σε κοντινά εστιατόρια.

Τη λύση του μυστηρίου, αν δηλαδή τελικά χορηγήθηκε στη Μαλένα τοξική ουσία, θα δείξει ο νέος φασματογράφος που έχει φτάσει το νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, και έχει τη δυνατότητα λεπτομερούς ανάλυσης ουσιών.

Πώς μπορεί να δώσει τη λύση ο φασματογράφος

Η φασματοσκοπία είναι το επιστημονικό πεδίο εκείνο που αφιερώνεται στη μελέτη των σχέσεων μεταξύ ύλης και ακτινοβολίας. Εφαρμόζεται ευρέως σε πολλούς τομείς της επιστήμης και της βιομηχανίας για την κατανόηση της μοριακής σύνθεσης διαφόρων δειγμάτων.

Με τη τεχνική αυτή, είναι δυνατός ο προσδιορισμός των μορίων των διαφόρων χαρακτηριστικών ομάδων των οργανικών χημικών ουσιών.

Πώς χρησιμοποιείται, όμως, ένας φασματογράφος στην εγκληματολογική επιστήμη και τις ιατροδικαστικές έρευνες;

Η φασματοσκοπία Ραμάν (Raman spectroscopy) εξυπηρετεί το πεδίο της εγκληματολογικής τοξικολογίας, ως αναλυτικό εργαλείο για την ανίχνευση και τον ποσοτικό προσδιορισμό φαρμάκων σε βιολογικά δείγματα.

Η τεχνική θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματική στην παροχή επιβεβαιωτικών ελέγχων για βιολογικά δείγματα, καθώς δεν επηρεάζεται από την παρουσία νερού στα μόρια.

Οι εγκληματολόγοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν μεθόδους φασματοσκοπίας, για να αποκαλύψουν τη χημική σύνθεση δειγμάτων αίματος και άλλων σωματικών υγρών. Τα προκύπτοντα σχέδια διακριτών ζωνών χρωμάτων μπορούν να συγκριθούν με μια «βιβλιοθήκη» μοριακών φασμάτων, για να αποκαλυφθεί ποια μόρια περιέχει το εκάστοτε δείγμα.

Το δείγμα δεν επηρεάζεται από τη φασματοσκοπική ανάλυση και μπορεί να μελετηθεί ξανά με διαφορετικές μεθόδους, ή να αναζητηθεί επιβεβαίωση.

Η φασματοσκοπία που εφαρμόζεται στα σωματικά υγρά με αυτό τον τρόπο, μπορεί να αποκαλύψει πληροφορίες για ναρκωτικά ή άλλες τοξικές ουσίες που υπάρχουν στο σώμα, τυχόν επικίνδυνες ή δηλητηριώδεις ουσίες που υπάρχουν στο αίμα, ακόμη και επίπεδα στρες (επίπεδα κορτιζόλης).

Τέλος, επειδή η τεχνική δεν είναι καταστροφική για το δείγμα και μπορεί να εκτελεστεί με ασφάλεια, η φασματοσκοπία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανάλυση δυνητικά επικίνδυνων άγνωστων ουσιών.

Οι ύποπτες ή ανησυχητικές σκόνες, υγρά ή ακόμα και αέρια στους τόπους του εγκλήματος, μπορούν να διερευνηθούν με ασφάλεια, επιτρέποντας στους εγκληματολόγους να προσδιορίσουν με ακρίβεια τι περιέχουν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ