Πόλη-φάντασμα η Σανγκάη: Ρομπότ περιπολούν στους δρόμους, ζώα θανατώνονται λόγω Covid, σε απόγνωση οι κάτοικοι

Πόλη-φάντασμα η Σανγκάη: Ρομπότ περιπολούν στους δρόμους, ζώα θανατώνονται λόγω Covid, σε απόγνωση οι κάτοικοι

Εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε καθεστώς σκληρής καραντίνας στη Σανγκάη, μετά από έξαρση της Όμικρον.

Είναι η πρώτη φορά που η χώρα επιβάλλει τόσο σκληρά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας. Μάλιστα, μέχρι τον περασμένο μήνα υιοθετούσε πιο χαλαρή προσέγγιση από άλλες κινεζικές πόλεις.

Οι εικόνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι σοκαριστικές και μοιάζουν βγαλμένες από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ρομπότ-σκύλοι και drones περιπολούν στους άδειους δρόμους, κάτοικοι ουρλιάζουν μέσα στη νύχτα, κλεισμένοι στα σπίτια τους, ενώ οι Αρχές μαζεύουν τα ζώα όσων είναι θετικοί στον ιό και χωρίζουν παιδιά από τους θετικούς γονείς τους.

Δυστοπία στους δρόμους της Σανγκάης
Ένα κατοικίδιο σκυλί ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από έναν εργαζόμενο στον τομέα της υγείας στη Σανγκάη σε ένα περιστατικό που πυροδότησε οργή στο διαδίκτυο. Ο λόγος ήταν η θετική διάγνωση του αφεντικού του.

Σε άλλο βίντεο, φαίνεται ένας άνδρας που φορά προστατευτική στολή να χτυπά μια γυναίκα, ενώ είναι πολλά τα βίντεο που δείχνουν εργαζομένους να μαζεύουν ζώα, επειδή οι ιδιοκτήτες τους νόσησαν με Covid-19, με βίαιο τρόπο, με πληροφορίες να αναφέρουν πως τα ζώα αυτά θανατώνονται.

Επίσης, κυκλοφορούν βίντεο που προκαλούν ανατριχίλα, καθώς απεικονίζουν τους άδειους δρόμους της πόλης ενώ ακούγονται ουρλιαχτά ανθρώπων. Σε άλλες περιπτώσεις, οι πολίτες διαμαρτύρονται σπάζοντας τη σιωπή με κόρνες.

Η Σανγκάη είναι πλέον μια πόλη-φάντασμα. Ρομπότ σκυλιά και drones περιπολούν στους δρόμους και τους ουρανούς της, επιβάλλοντας το αυστηρό lockdown στους 26 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης. Τα ρομπότ σκυλιά ζητούν από τους κατοίκους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους. Τα drones πετούν στον ουρανό, έρχονται κοντά σε όσους εντοπίζουν να βρίσκονται έξω και τους ζητούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Εργαζόμενος καλεί πολίτη να πάει στο σπίτι του, με μήνυμα σε μεγάφωνο:

Η Alice Su, ανταποκρίτρια στην Κίνα για το The Economist, ανάρτησε ένα βίντεο από drone στον ουρανό της Σανγκάης:

«Παρακαλούμε συμμορφωθείτε με τους περιορισμούς της Covid. Περιορίστε την επιθυμία της ψυχής σας για ελευθερία. Μην ανοίγετε το παράθυρο και μην τραγουδάτε», λέει το μήνυμα του drone, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Economist.

Ακόμα, βίντεο με σκύλους ρομπότ με συνδεδεμένα ηχεία εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αμέσως μετά την ανακοίνωση του lockdown. Μεταφέρουν μηνύματα, όπως «φορέστε τη μάσκα, πλένετε συχνά τα χέρια σας, ελέγξτε τη θερμοκρασία σας» και ζητούν από τους ανθρώπους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Τι συμβαίνει στη Σανγκάη
Οι άνθρωποι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους και πρέπει να παραγγέλλουν φαγητό και νερό, ενώ περιμένουν προμήθειες από την κυβέρνηση για να λάβουν λαχανικά, κρέας και αβγά. Οι κάτοικοι αναγκάζονται σε πολλές περιπτώσεις να γεμίζουν τα σπίτια τους με προμήθειες για να αποφύγουν το ενδεχόμενο να ξεμείνουν από βασικά αγαθά.

Τα ράφια των καταστημάτων άδειασαν γρήγορα, ενώ στους δρόμους κυκλοφορούν άνθρωποι ντυμένοι με πλήρες σετ προστασίας και οι φωτογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει θυμίζουν εικόνες από ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Οι πολίτες παραπονιούνται οργισμένοι για την έλλειψη φαγητού και φαρμακευτικών προμηθειών. Πρόκειται, εξάλλου, για την πρώτη «οριζόντια» καραντίνα στη Σανγκάη, για την πρώτη φορά που επιβάλλονται μέτρα σε ολόκληρη την πόλη. Μέχρι τον περασμένο μήνα, οι Αρχές επέβαλλαν μόνον τοπικού τύπου lockdown.

Ακόμη και όταν σημειώθηκε μια αύξηση κρουσμάτων τον Μάρτιο, η Σανγκάη δεν επέβαλε πλήρες lockdown.

Συγκριτικά, η Xi’an, με πληθυσμό 13.000.000 κατοίκους, αποκλείστηκε ολικά με λιγότερα από 100 κρούσματα τον Δεκέμβριο του 2021.

Η πόλη Yuzhou «κλείδωσε» περισσότερους από 1 εκατομμύριο κατοίκους στα σπίτια τους, μετά τον εντοπισμό τριών κρουσμάτων Covid.

Στα τέλη Μαρτίου, ωστόσο, η Σανγκάη κατέγραψε μεγαλύτερους αριθμούς κρουσμάτων, με μια συνεχή αύξησή τους. Έτσι, η πόλη αποφάσισε να επιβάλει ένα lockdown στο ανατολικό τμήμα της στις 28 Μαρτίου και στο δυτικό μερικές ημέρες αργότερα, από την 1η Απριλίου. Η πρώτη φάση του lockdown θα διαρκούσε από τις 28 Μαρτίου ως την 1η Απριλίου και θα αφορούσε το ανατολικό τμήμα της πόλης. Η δεύτερη φάση, με διάρκεια από την 1η Απριλίου ως τις 4-5 του ίδιου μήνα, θα αφορούσε το δυτικό.

Ωστόσο, καθώς τα κρούσματα συνέχιζαν να αυξάνονται, οι Αρχές εγκατέλειψαν την ιδέα αυτού του χωρισμένου σε τμήματα και σε φάσεις lockdown. Στις 3 Απριλίου έκλεισε ολόκληρη η πόλη.

Την Τρίτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι διέταξαν όλο το μη απαραίτητο προσωπικό του προξενείου να εγκαταλείψει την πόλη, εξαιτίας του lockdown. Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν νωρίτερα το προσωπικό του προξενείου τους να φύγει και προέτρεψαν επίσης τους Αμερικανούς να επανεξετάσουν τα ταξίδια στην Κίνα λόγω της «αυθαίρετης επιβολής» των τοπικών νόμων και των περιορισμών COVID-19, ιδιαίτερα στο Χονγκ Κονγκ, την επαρχία Jilin και τη Σανγκάη, σε μια ανακοίνωση που προκάλεσε οργή στο Πεκίνο.

Η Κίνα ήταν «έντονα δυσαρεστημένη και σθεναρά αντίθετη στην αβάσιμη κατηγορία της αμερικανικής πλευράς κατά της επιδημικής αντίδρασης της Κίνας», δήλωσε την Κυριακή ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν.

Τα μέτρα στη Σανγκάη για το τελευταίο ξέσπασμα του Covid έχουν γίνει πρωτοσέλιδα σε όλον τον κόσμο τις τελευταίες εβδομάδες. Αλλά η πιο αμφιλεγόμενη από τις πρακτικές ήταν ο διαχωρισμός των θετικών στην Covid παιδιών από τους γονείς τους.

Η πολιτική της αντιμετώπισης της διασποράς της COVID-19 απαιτεί από όσους είναι θετικοί, συμπεριλαμβανομένων βρεφών και παιδιών, να απομονώνονται σε εγκαταστάσεις καραντίνας ή νοσοκομεία, χωρίς να επιτρέπεται η επαφή με την οικογένεια.

Στις 3 Απριλίου, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε την ανάπτυξη χιλιάδων ανδρών του στρατιωτικού προσωπικού στη Σανγκάη για να βοηθήσουν στον υποχρεωτικό έλεγχο και των 25.000.000 κατοίκων για τον ιό. Αργότερα, οι Αρχές της πόλης δήλωσαν ότι θα παραμείνει επ’ αόριστον σε lockdown -που σημαίνει ότι οι κάτοικοι δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους-, καθώς εξετάζονται τα αποτελέσματα των μαζικών τεστ Covid.

Άνθρωποι που ζουν στη Σανγκάη έχουν αναφέρει πως έχουν μείνει κλεισμένοι στα σπίτια τους για δύο εβδομάδες και πλέον, ενώ άλλοι είπαν ότι έτρωγαν ένα γεύμα την ημέρα, φοβούμενοι μια ενδεχόμενη έλλειψη φαγητού.

Χαλάρωσαν ελαφρώς τα μέτρα, εξακολουθεί η σύγχυση
Ορισμένοι κάτοικοι της Σανγκάης βγήκαν από τα σπίτια τους για πρώτη φορά την Τρίτη (12 Απριλίου), καθώς η πόλη κάνει κάποια βήματα προς τη χαλάρωση του lockdown για την COVID-19 εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τις οικονομικές επιπτώσεις των αυστηρών περιορισμών.

Η Σανγκάη είπε τη Δευτέρα ότι περισσότερες από 7.000 οικίες είχαν ταξινομηθεί ως περιοχές χαμηλότερου κινδύνου, αφού δεν ανέφεραν νέες μολύνσεις για 14 ημέρες.

Αλλά ενώ ορισμένοι άνθρωποι μπόρεσαν να βγουν από τις κατοικίες τους την Τρίτη, υπήρχε ακόμα σύγχυση σχετικά με τον βαθμό στον οποίο όσοι βρίσκονταν στις ζώνες χαμηλότερου κινδύνου ήταν ελεύθεροι να μετακινηθούν, με πολλούς να αναμένουν ακόμη την άδεια από τις επιτροπές.

Τη Δευτέρα, τα συνολικά νέα ασυμπτωματικά κρούσματα στη Σαγκάη μειώθηκαν κατά 11% σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα, σε 22.348, με τα επιβεβαιωμένα συμπτωματικά να αυξάνονται σε 994, από 914.

Ωστόσο, οι ειδικοί είπαν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για κριθούν τα αποτελέσματα της αντιμετώπισης της πανδημίας στην πόλη.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ