Η «war – cession» απειλεί την οικονομία – «Δεν έρχεται ύφεση, αλλά κάτι χειρότερο με διάρκεια»

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για 47 πλέον ημέρες. Αναλυτές φοβούνται το φαινόμενο της «war - cession».

Νέα ύφεση προβλέπουν διεθνείς αναλυτές με τα «σύννεφα» πάνω από τη διεθνή οικονομία να πυκνώνουν. Όπως σημειώνει το CNBC, ο πόλεμος στην Ουκρανία διόγκωσε τα ήδη μεγάλα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και το έλλειμμα προσφοράς στις αγορές ενέργειας και σιτηρών.

Ο Ντέιβιντ Ρος, βετεράνος στρατηγικός αναλυτής, προειδοποιεί μάλιστα πως αυτή τη φορά δεν θα έχουμε να κάνουμε με μία απλή ύφεση, αλλά με κάτι χειρότερο. Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, οι αγορές έχουν μάλλον υποτιμήσει τη διάρκειά του. 

 

Τι είναι η «war- cession»

Ο Ρος περιγράφει την κατάσταση στην οποία έχει παγιδευτεί η παγκόσμια οικονομία ως «war- cession». Η λέξει αυτή προέρχεται από τις λέξεις war (πόλεμος) και recession (ύφεση). Μιλώντας στο CNBC, ο αναλυτής υπογραμμίζει ότι οι θηριωδίες κατά αμάχων που ήρθαν στο φως απομακρύνουν το σενάριο ταχείας εξέλιξης των διαπραγματεύσεων προς μία ειρηνευτική συμφωνία.

Υποστηρίζει, επίσης, πως η μόνη επιλογή της Δύσης είναι να σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη στάση της στις κυρώσεις ή να επιδιώξει αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία.

Ο Πούτιν σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθεί να αποσυρθεί από την Ουκρανία χωρίς μία «νίκη». Με δεδομένη τη σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών, ο πόλεμος θα έχει διάρκεια και αυτό σημαίνει ότι και οι κυρώσεις θα αυξάνονται, με τον Ρος να εκτιμά ότι θα φτάσουν τελικά στο ολικό ενεργειακό μπλόκο.

Ο ρόλος των θηριωδιών στην Μπούκα και το Κραματόρσκ

Η σφαγή στην Μπούκα και άλλες περιοχές έξω από το Κίεβο και η επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών για τις μεθόδους που θα χρησιμοποιοήσουν οι ρωσικές δυνάμεις, προκειμένου να μη φύγουν πλήρως ταπεινωμένες. 

 

Πολιτική και αγορές θα γίνουν ένα

Έτσι θα έχουμε έναν παρατεταμένο οδυνηρό πόλεμο σε ουκρανικό έδαφος και έναν παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο, που δεν θα επιτρέπει πια στους επενδυτές να ξεχωρίζουν την πολιτική από τις αγορές.

«Έχουμε να κάνουμε με ένα τεράστιο σοκ προσφοράς στα τρόφιμα, τα μέταλλα και άλλες βασικές ύλες. Αυτό θα διαρκέσει πολύ και θα κρατήσει στα ύψη τον πληθωρισμό, ανεβάζοντας αισθητά και τα επιτόκια. Στον πόλεμο μάλιστα θα πρέπει να προσθέσουμε τα προβλήματα προσφοράς στην Κίνα εξαιτίας των επίμονων κρουσμάτων Covid-19», σημειώνει ο Ρος.

Προειδοποιεί, επίσης, πως ενώ σε μία κανονική ύφεση θα βλέπαμε τον πληθωρισμό να υποχωρεί, αυτή την περίπτωση δεν θα γίνει κάτι τέτοιο.

«Σε μία κανονική ύφεση η παραγωγή και η ζήτηση υποχωρούν και ο πληθωρισμός επιβραδύνεται. Σε αυτό το είδος της ύφεσης, στη «war-cession», βλέπεις την παραγωγή να πέφτει και τα κόστη και τον πληθωρισμό να αυξάνονται ταυτόχρονα», τονίζει.

Ο Ρος καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι: «Πιστεύω ότι ο πόνος θα γίνει ανυπόφορος και θα κρατήσει περισσότερο από όσο οι αγορές μετοχών σήμερα υπολογίζουν».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από