Πόλεμος στην Ουκρανία: Να μετατρέψει την Ουκρανία σε «μεγάλο Ισραήλ» θέλει ο Ζελένσκι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Να μετατρέψει την Ουκρανία σε «μεγάλο Ισραήλ» θέλει ο Ζελένσκι

Μιλώντας σε ουκρανικά ΜΜΕ, ο Ζελένσκι παραδέχτηκε ότι η μετατροπή της χώρας του σε ευρωπαϊκή, φιλελεύθερη δημοκρατία είναι αδύνατη

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι επιθυμία του είναι η μετατροπή της χώρας του σε «ένα μεγάλο Ισραήλ» μετά το τέλος της ρωσικής εισβολής, τονίζοντας ότι η ασφάλεια πιθανότατα θα καταστεί κεντρικό ζήτημα της Ουκρανίας στη μεταπολεμική περίοδο.

Σε σχόλιά του σε τοπικά ΜΜΕ, τα οποία αναρτήθηκαν στη συνέχεια στην επίσημη προεδρική ιστοσελίδα την Τετάρτη, ο Ζελένσκι τόνισε ότι το όραμά του για το μεταπολεμικό μέλλον της Ουκρανίας περιλαμβάνει την παρουσία ενόπλων δυνάμεων σε «όλα τα ιδρύματα, τα σουπερμάρκετ, τους κινηματογράφους».

Το Ισραήλ ως πρότυπο

Στο Ισραήλ, οι εικόνες ενόπλων πολιτών, εποίκων και στρατιωτών είναι συνηθισμένες, ενώ η κυβέρνηση αναφέρεται συχνά στο ζήτημα της ασφάλειας.

Ο Ζελένσκι, Εβραίος και ο ίδιος, έχει υπογραμμίσει σε πολλές περιπτώσεις τη σημασία διατήρησης στενών δεσμών με το Ισραήλ, το οποίο έχει χαιρετίσει ως πρότυπο για την Ουκρανία.

«Είμαι σίγουρος ότι το ζήτημα της ασφάλειας θα είναι κορυφαία προτεραιότητα για τα επόμενα 10 χρόνια», σημείωσε ο Ζελένσκι, απορρίπτοντας την ιδέα ότι η μεταπολεμική Ουκρανία θα θυμίζει μια φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία όπως η Ελβετία. Δήλωσε ότι οι Ουκρανοί «θα είναι ο μεγαλειώδης στρατός μας».

Ο Ζελένσκι παραδέχτηκε επίσης ότι η Ουκρανία δεν θα είναι «απολύτως φιλελεύθερη, ευρωπαϊκή», αλλά θα χρειαστεί να ακολουθήσει μια άλλη διαδρομή.

«Είναι βέβαιο ότι η Ουκρανία δεν θα είναι αυτό που θέλαμε να γίνει εξ αρχής. Είναι αδύνατον», δήλωσε σε ενημέρωση των ουκρανικών ΜΜΕ.

«Απολύτως φιλελεύθερη, ευρωπαϊκή – δε θα είναι έτσι. Είναι βέβαιο ότι η Ουκρανία θα δημιουργηθεί από την ισχύ κάθε σπιτιού, κάθε κτιρίου, κάθε ανθρώπου».

Ακόμη, ο Ζελένσκι τόνισε ότι η Ουκρανία δεν θα παρασυρθεί στον αυταρχισμό. «Ένα αυταρχικό κράτος θα χάσει από τη Ρωσία. Οι άνθρωποι ξέρουν για τι πολεμούν», επεσήμανε.

Η στάση της ισραηλινής κυβέρνησης

Παρά τους δεσμούς του με το Ισραήλ, ωστόσο, ο Ζελένσκι επέκρινε την αμήχανη στάση της κυβέρνησης του εβραϊκού κράτους απέναντι στη ρωσική εισβολή. Έχοντας τοποθετηθεί σε ήπιους τόνους για τον πόλεμο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός καταδίκασε εντέλει σε δήλωσή του τις φερόμενες φρικαλεότητες στη Μπούκα, κοντά στο Κίεβο.

Συγκεκριμένα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε σοκαρισμένος από τις αποτρόπαιες εικόνες που έρχονται στο φως από τη Μπούκα – απέφυγε όμως να κατηγορήσει τις ρωσικές δυνάμεις για τα φερόμενα ως εγκλήματα πολέμου στην περιοχή, αλλά και να επιρρίψει ευθύνες στη Μόσχα.

«Είμαστε, φυσικά, σοκαρισμένοι από τις σκληρές εικόνες από τη Μπούκα. Τρομερές εικόνες, τις οποίες και καταδικάζουμε», δήλωσε. «Ο πόνος των πολιτών της Ουκρανίας είναι τεράστιος και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε».

Το Ισραήλ έχει αναδυθεί ως διαμεσολαβητής στις προσπάθειες να δοθεί τέλος στον πόλεμο, δεδομένων των καλών σχέσεων της χώρας τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία. Σε μια προσπάθεια να κρατήσει ζωντανή τη σχέση του με το ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Μπένετ έχει υπάρξει επιφυλακτικός στην κριτική του. Αντ’ αυτού, ο ισραηλινός ΥΠΕΞ,  Γιαΐρ Λαπίντ έχει εκφραστεί ανοιχτά και έχει καταδικάσει με αυστηρότητα τις ρωσικές πράξεις στην Ουκρανία.

Ο Μπένετ παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στα σχόλια του Λαπίντ, ο οποίος χαρακτήρισε τους θανάτους αμάχων στην Μπούκα έγκλημα πολέμου.

«Οι εικόνες και οι μαρτυρίες από την Μπούκα είναι φρικτές, οι ρωσικές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα πολέμου εις βάρος ενός ανυπεράσπιστου πληθυσμού αμάχων. Καταδικάζω με ένταση αυτά τα εγκλήματα πολέμου», είχε δηλώσει ο ισραηλινός ΥΠΕΞ.

Πηγή: Al Jazeera

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ