Η ακρίβεια κουρεύει τους μισθούς: Μπρα ντε φερ συνδικάτων και εργοδοτών για την αύξηση του κατώτατου – Το αγκάθι για την κυβέρνηση

Η ακρίβεια κουρεύει τους μισθούς: Μπρα ντε φερ συνδικάτων και εργοδοτών για την αύξηση του κατώτατου – Το αγκάθι για την κυβέρνηση

Τι αντιπροτείνουν οι εργοδότες στις διεκδικήσεις των εργαζομένων για τις αυξήσεις μισθών

Με τον πληθωρισμό να έχει «κουρέψει» κι άλλο τους καθηλωμένους εδώ και πολλά χρόνια σε χαμηλά επίπεδα μισθούς στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι απεργούν και ζητώντας αυξήσεις μισθών, συλλογικές συμβάσεις και μέτρα για την ακρίβεια.

Ο μισθός δε φτάνει, ο λογαριασμός δε βγαίνει

Είναι χαρακτηριστικό του όλου κλίματος άλλωστε το κεντρικό σύνθημα, «ο μισθός δε φτάνει, ο λογαριασμός δε βγαίνει» με βάση το οποίο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία για την Τετάρτη 6 Απριλίου με αιτήματα αύξηση των μισθών και μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, ώστε να υπάρξει αξιοπρεπής διαβίωση για όλους.

Ουσιαστικά η απεργία της Τετάρτης θα είναι και ένα πρώτο κρας τεστ για την κυβέρνηση και το κατά πόσο πείθει ή όχι τους πολίτες το αφήγημά της για τον «μετριασμό» των συνεπειών από την ακρίβεια με τα πακέτα μέτρων που έχουν ληφθεί ως τώρα.

Η οξύτητα του προβλήματος είναι πλέον τέτοια που ακόμα και η κυβέρνηση εκεί που απέκλειε λογικές μειώσεων στους έμμεσους φόρους, τις τελευταίες ημέρες δεν εμφανίζεται αρκετά κατηγορηματική ως προς αυτό, ωστόσο προς ώρας στην κυβέρνηση περιμένουν να δουν την απόδοση των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί για τον Απρίλιο και εν συνεχεία θα επανεξετάσουν την κατάσταση.

Εφαρμογή των μέτρων τον Απρίλη και…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σήμερα στην εκδήλωση για την πρωτοβουλία «Growing Together» τόνισε με φόντο τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας πως «θα στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ώστε να απορροφήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε τις αυξήσεις στις τιμές».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ερωτηθείς σχετικά με τη μείωση του ΦΠΑ σημείωσε ότι «αυτό που είναι προτεραιότητα τώρα, είναι η εφαρμογή των μέτρων για τον Απρίλιο» και «δεν υπάρχει κάτι άλλο στο τραπέζι αυτή τη στιγμή».

Ψαλίδα 10% στις προτάσεις εργοδοτών και εργαζομένων

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι η αύξηση στον κατώτατο μισθό, βασικό αίτημα συνδικάτων και κομμάτων της αντιπολίτευσης, αίτημα που προβάλλεται με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση λόγω της σφοδρότητας του κύματος ακρίβειας αλλά και του γεγονότος πως η ακρίβεια δεν φαίνεται να έχει βραχυπρόθεσμα χαρακτηριστικά.

Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση για την κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι συνδικάτα και αντιπολίτευση ζητούν είτε επαναφορά στα 751 ευρώ είτε αύξηση στα 800 ευρώ από τα 663 ευρώ που είναι σήμερα ο κατώτατος μισθός, άρα μιλάμε για αύξηση που ξεπερνάει το 13-15% ενώ την ίδια στιγμή οι εργοδοτικές οργανώσεις, κυρίως ΣΕΒ και ΣΕΤΕ είναι αρκετά φειδωλές κάνοντας λόγο για ήπιες αυξήσεις της τάξης του 3-4%, το πολύ 5% και όχι απαραίτητα από φέτος. Μάλιστα και η Τράπεζα της Ελλάδας διατυπώνει συγκρατημένη πρόταση για αυξήσεις 2,7% – 3,4%.

Η διαφορά αυτή του 10% και πλέον μονάδων ανάμεσα στις διεκδικήσεις των εργαζομένων και τις προτάσεις των εργοδοτών αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση διότι πολύ δύσκολα γεφυρώνεται. Μέχρι στιγμής φαίνεται πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μια αύξηση το Μάιο το πολύ 6% και κατά πως εξελλίσσονται τα πράγματα με την ακρίβεια μάλλον δεν θα αφήσει ικανοποιημένη καμία από τις δύο πλευρές.

Η πλειοψηφία έχει μισθούς κάτω των 900 ευρώ μεικτά

Η ακρίβεια άλλωστε φέρνει στην επιφάνεια με ακόμα μεγαλύτερη οξύτητα την δεκαετή μνημονιακή κατάρρευση των μισθών μέσω της διάλυσης των συλλογικών συμβάσεων και της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία  η πλειοψηφία των μισθωτών, το 56%  αμείβονται με ποσά κάτω των 900 ευρώ (μεικτά) και το 63,6% με αμοιβές κάτω των 1.000 ευρώ μηνιαίως. Τα ποσά αυτά είναι στα όρια των κατώτατων αμοιβών συνυπολογιζομένων τριετιών και επιδόματος γάμου.

Η κατάρρευση των μισθών συντελέστηκε το 2012, με το δεύτερο μνημόνιο των δανειστών, το οποίο επέβαλε μειώσεις στον κατώτατο μισθό, ύψους 22% (από 751 σε 583 ευρώ) και κατά 32% του μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών (511 ευρώ).

Επικίνδυνες ακραίες νεοφιλελεύθερες επιλογές

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η αντιπολίτευση καλεί σε συμμετοχή στην απεργία των συνδικάτων. Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για «αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες επιλογές» τόσο κατά των εργαζομένων όσο και κατά των ανέργων εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Τώρα βρισκόμαστε σε συνθήκες κρίσης και αυτές οι ακραίες νεοφιλελεύθερες επιλογές είναι επικίνδυνες», σημείωσε κάνοντας λόγο για «τη χειρότερη κυβέρνηση στο χειρότερο timing» και παραλληλίζοντας τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ασκεί η κυβέρνηση στα εργασιακά με τις επιλογές της και στην ενέργεια: «Τις ιδεοληπτικές της εμμονές πληρώνουμε με την ακρίβεια, με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πολύ άγριες διαθέσεις απέναντι στον κόσμο της εργασίας, την κοινωνία», υπογραμμίζοντας πως αυτό συντελείται σε μία περίοδο που θα έπρεπε να έχουμε μία προσπάθεια του κράτους «να μπορέσει να συγκρατήσει αυτήν την τρομακτική όξυνση των ανισοτήτων και βεβαίως τις αναταράξεις που θα έχουμε από τις επιπτώσεις και του πολέμου αλλά και της αύξησης του πληθωρισμού στον κόσμο της εργασίας».

«Για αυτό θα χρειαστεί και οι εργαζόμενοι να δείξουν μέσα από τους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους ότι αυτές οι νεοφιλελεύθερες επιλογές είναι απαρχαιωμένες και επικίνδυνες», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον κόσμο της εργασίας «να δώσουμε τη μάχη προκειμένου να αναστραφεί η πορεία διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και να προστατευθεί η εργασία».

Φορολόγηση υπερκερδών για να βρεθούν χρήματα για μέτρα κατά της ακρίβειας

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός όπως και όλοι οι λαοί της Ευρώπης ζουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση με τις ανατιμήσεις. Πρόσθεσε όμως πως άλλα ευρωπαϊκά κράτη έχουν ήδη πάρει μέτρα ώστε να αντιμετωπίσουν την έξαρση των ανισοτήτων, τις μεγάλες αυξήσεις στη τιμή της ενέργειας και στις τιμές βασικών προϊόντων που πλήττουν τους πιο ευάλωτους Έλληνες πολίτες.

Αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις ευθύνες τις κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνισε: «Η χώρα μας και η κυβέρνηση, πρέπει άμεσα να μειώσει το ΦΠΑ στα βασικά αγαθά. Πάνω από 1 δισ. ευρώ είναι τα χρήματα που έχει πάρει από τον μη προϋπολογισμένο ΦΠΑ λόγω των ανατιμήσεων. Αυτά τα χρήματα πρέπει να επιστρέψουν στην αγορά».

Επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματός του να επιβληθεί πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, καθώς τα τιμολόγια αυξάνουν και κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την καθημερινότητα του Έλληνα.

Επίσης, ανέφερε ότι «πρέπει να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των μεγάλων εταιριών παραγωγής ενέργειας και αυτά τα χρήματα, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι το 2022 θα φτάσουν πανευρωπαϊκά τα 200 δισ., να ξαναπέσουν στην αγορά ως μια ασπίδα για τους πιο ευάλωτους Έλληνες.

Τέλος, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να παρθούν και άλλα μέτρα, όπως είναι η γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και βέβαια, μιας νέας μορφής ΕΚΑΣ την οποία εμείς έχουμε προϋπολογίσει στα 600 με 650 εκατ. ευρώ και αφορά 350.000 μικροσυνταξιούχους».

Μόνο οι αγώνες του λαού

Φυλλάδιο υπό τον τίτλο «Μέτρα από την ακρίβεια μπορεί να επιβάλουν τώρα μόνο οι αγώνες του λαού!» κυκλοφόρησε το ΚΚΕ. Όπως τονίζει «οι εργατικές-λαϊκές οικογένειες προσπαθούν να χωρέσουν τα έξοδα που αυξάνονται στους καθηλωμένους μισθούς. Τα λεγόμενα μέτρα ανακούφισης της κυβέρνησης αποτελούν εμπαιγμό για τον λαό. Όχι μόνο δεν ανακουφίζουν, αλλά οδηγούν τους φτωχούς να πληρώνουν για τους φτωχότερους γιατί η κυβέρνηση θωρακίζει και προστατεύει τα κέρδη των λίγων.

»Η κυβέρνηση λέει ότι θα εκτροχιαστούν τα δημοσιονομικά αν καταργηθούν οι άδικοι φόροι στα καύσιμα, την Ενέργεια, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Η ίδια κυβέρνηση όμως ετοιμάζει νέα δώρα στο μεγάλο κεφάλαιο, προετοιμάζει νέους πολεμικούς εξοπλισμούς, δίπλα σε όσους έχει ήδη ψηφίσει μαζί με το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ!».

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τον λαό «να διεκδικήσει εδώ και τώρα ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα προστασίας του εισοδήματος των φτωχών αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου». Σημειώνει ότι «κριτήριο των απαιτήσεων του λαού, των εργαζομένων, των φτωχών αυτοαπασχολούμενων αποτελεί η ζωή τους, η δική τους αντοχή και οι ανάγκες τους και όχι οι προτεραιότητες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ