Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φτάσει ήδη στις 35 ημέρες με τραγικά αποτελέσματα, ενώ οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του προχωρούν με πολύ αργό ρυθμό με τα εμπόδια να είναι πολλά.
Νέα εμπόδια εμφανίζονται διαρκώς στον δρόμο για τον τερματισμό του πολέμου παρά το γεγονός ότι Ρωσία και Ουκρανία συνέχισαν χθες τις συνομιλίες τους στην Τουρκία.
Σίγουρα το γεγονός ότι μετά από 15 και πλέον ημέρες οι δύο αντιπροσωπείες βρέθηκαν σε τετ-α-τετ συνάντηση είναι θετικό, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι ιδιαίτερα απτά.
Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες με την Ουκρανία, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι το Κίεβο άρχισε να δείχνει προθυμία να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Μόσχας, αλλά η θέση της Ρωσίας όσον αφορά το Ντονμπάς και την προσαρτημένη Κριμαία παραμένει αμετάλλακτη.
«Η δουλειά συνεχίζεται, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Θα ήθελα να τονίσω χωριστά ότι η θέση αρχών της πλευράς μας όσον αφορά την Κριμαία και το Ντονμπάς παραμένει αμετάβλητη», είπε στο στο Rossiya 24.
Επίσης, θετικό ήταν ότι χθες ανακοινώθηκε από τη ρωσική πλευρά ότι θα μειώσει τη στρατιωτική δραστηριότητά της γύρω από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ. Ωστόσο, σήμερα ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ προειδοποίησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία ανασυγκροτούνται και ετοιμάζονται για νέες επιθέσεις.
Το βράδυ της Τετάρτης το Πεντάγωνο δήλωσε ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να επανατοποθετεί κάτω από το 20% των δυνάμεων που έχουν παραταχθεί γύρω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.
Ένας εκπρόσωπος από το Πεντάγωνο, όπως αναφέρει το Sky News, προειδοποίησε ότι η Ρωσία αναμένεται να επανεξοπλίσει και να ανεφοδιάσει αυτά τα στρατεύματα για την αναδιάταξη τους, αντί αυτά να επιστρέψουν πίσω στη χώρα τους.
Πως εξελίσσονται οι στρατιωτικές συγκρούσεις
Απαισιόδοξες οι εκτιμήσεις για τις διαπραγματεύσεις
Για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις έκανε λόγο η Άγκυρα που μεσολάβησε προκειμένου να λάβουν χώρα στην Κωνσταντινούπολη. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα χαιρετίζει την επίτευξη συμβιβασμού και κοινής κατανόησης των δύο χωρών σε ορισμένα ζητήματα και πρόσθεσε ότι ο πόλεμος πρέπει να λήξει το συντομότερο δυνατό.
Όμως, οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η στάση της Ρωσίας δείχνει ότι χρησιμοποιεί τις διαπραγματεύσεις για να ανασυνταχθεί προκειμένου να επιτεθεί εκ νέου από τον Βορρά.
«Δεν έχουμε δει σημάδια σοβαρότητας» από τη Ρωσία στην επιδίωξη ειρήνης μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι η Μόσχα θα πρέπει να τερματίσει την επιθετικότητά της τώρα και να αποσύρει τις δυνάμεις της.
Ανώτατος αξιωματούχος της Δύσης, στο ίδιο μοτίβο, δήλωσε στο Reuters ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη δείξει σοβαρότητα κατά τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία και φαίνεται να χρησιμοποιεί τις διαπραγματεύσεις ως τακτική για να κερδίσει πολύτιμες… ανάσες. «Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, τίποτα από όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής δεν μας έχει δείξει ότι ο Πούτιν και η αντιπροσωπεία του δείχνουν κάποια σοβαρότητα».
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν έχουν σημειώσει πρόοδο, δήλωσε σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.
Αναφερόμενος στη ρωσική πλευρά, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας είπε ότι απομένει να διαπιστωθεί κατά πόσο τα λόγια θα γίνουν πράξεις.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις που να υποδηλώνουν αλλαγές στη στάση της Μόσχας, ανέφερε ο Λε Ντριάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο France24.
🔴 «Ce qu’il faut, c’est un cessez-le-feu à #Marioupol pour éviter le carnage. Ce qui s’y passe est effroyable et ce qui va se passer à Marioupol est la responsabilité de la #Russie.»
Suivez l’entretien exclusif de @JY_LeDrian sur @France24_fr ⤵️ pic.twitter.com/25Bf5z8cLZ
— FRANCE 24 Français (@France24_fr) March 30, 2022
Το «αγκάθι» της Κριμαίας
Εκπρόσωποι των Τατάρων της Κριμαίας ζήτησαν σήμερα την επιστροφή στην Ουκρανία αυτής της χερσονήσου που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 να αποτελεί ένας από τους όρους που έθεσε το Κίεβο στις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα για τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης.
Μετά από μια διαδικτυακή συνάντηση, το Μαζλί, το συμβούλιο αυτής της τουρκόφωνης μουσουλμανικής κοινότητας που εγκαταστάθηκε στην Κριμαία από τον 13ο αιώνα, επέμεινε ότι η επιστροφή στην Ουκρανία αυτού του εδάφους πρέπει να είναι «υποχρεωτική προϋπόθεση» στις συνομιλίες.
«Το Μαζλί των Τατάρων της Κριμαίας εκτιμούν ότι η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, συμπεριλαμβανομένης της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης, πρέπει να είναι υποχρεωτική προϋπόθεση για τη διεξαγωγή επίσημων διαπραγματεύσεων μεταξύ ουκρανών εκπροσώπων και της επιτιθέμενης χώρας Ρωσικής Ομοσπονδίας», υπογράμμισε στο Facebook ο επικεφαλής της συνέλευσης των Τατάρων, Ρεφάτ Τσομπάροφ, επικαλούμενος απόφαση του Μαζλί της 18ης Μαρτίου.
Νέες φωτιές ανάβει το Καλίνιγκραντ
Την ίδια στιγμή έχει «ανάψει» η συζήτηση γύρω από το Καλίνιγκραντ. Ο αποκαλούμενος «Διάδρομος του Σουβάλκι», που εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων της Πολωνίας και της Λιθουανίας, αποτελεί τη μοναδική χερσαία σύνδεση ανάμεσα στις χώρες της Βαλτικής με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Ταυτόχρονα, όμως, αυτή η λωρίδα γης – μήκους 65 χιλιομέτρων σε ευθεία γραμμή και περίπου 110 ακολουθώντας τη χάραξη των συνόρων – έχει ζωτική σημασία και για τη Μόσχα, καθώς συνδέει νοητά τη Λευκορωσία (μια από τις πιο στενές της συμμάχους, που φιλοξενεί σήμερα περίπου 30.000 Ρώσους στρατιώτες) με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, στη Βαλτική Θάλασσα.
Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετοί – ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, ο οποίος έθεσε το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας – τον χαρακτηρίζουν ως «αχίλλειο πτέρνα» της Ευρώπης, όπως αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ της η «El Pais».
Ζητούν δε να υπάρξει συγκεκριμένο σχέδιο για την υπεράσπισή του σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση από τη Ρωσία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην διοικητής του στρατού ξηράς της Πολωνίας, στρατηγός Βάλντεμαρ Σκρίπτσακ, έθεσε θέμα επιστροφής του Καλίνινγκραντ στην Πολωνία, με το επιχείρημα ότι «τελεί υπό ρωσική κατοχή από το 1945», ενώ αποτελούσε ιστορικά τμήμα του εδάφους της – για να προκαλέσει την ειρωνική απάντηση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.
Μάλιστα, υπέρ της θέσης που διατύπωσε ο Πολωνός αξιωματούχος τάχθηκε και ο Ολέξι Ντανίλοφ, γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ουκρανίας.
«Σκληρή» γραμμή από τον Καντίροφ
Τέλος, την ημέρα που έγινε γνωστό ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν τον προήγαγε σε αντιστράτηγο, ο Ραμζάν Καντίροφ την «έπεσε» στον επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.
Ο ηγέτης των Τσετσένων δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να κάνει παραχωρήσεις στον πόλεμο της Ουκρανίας και ότι διαπραγματευτής του Κρεμλίνου έκανε λάθος αφήνοντας να εννοηθεί το αντίθετο.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Telegram, στο οποίο εμφανίζεται να διαφοροποιείται ξεκάθαρα σε σχέση με την επίσημη στάση της Μόσχας, ο ηγέτης των Τσετσένων είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα σταματήσει έτσι απλά αυτό που ξεκίνησε στην Ουκρανία.