Τι πραγματικά θέλει η Ρωσία για να στηρίξει μία ειρηνευτική συμφωνία – Όλα τα βλέμματα στις διαπραγματεύσεις Μόσχας – Κιέβου

Τι πραγματικά θέλει η Ρωσία για να στηρίξει μία ειρηνευτική συμφωνία – Όλα τα βλέμματα στις διαπραγματεύσεις Μόσχας – Κιέβου

Η Ουκρανία και οι χώρες της Δύσης έχουν για μία ακόμη φορά χαμηλές προσδοκίες σχετικά με τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών

Την ώρα που οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται σε αρκετά πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας, όλα τα βλέμματα και οι ελπίδες βρίσκονται στην Τουρκία όπου θα διεξαχθεί ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, σε μία ακόμη προσπάθεια για να βρεθεί μία καταρχήν συμφωνία που θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για κατάπαυση του πυρός .

Η Ουκρανία και οι χώρες της Δύσης έχουν για μία ακόμη φορά χαμηλές προσδοκίες σχετικά με τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς πιστεύουν ότι ο νέος γύρος και όσα διαρρέονται από ρώσους αξιωματούχους για τους όρους που θέτει η Μόσχα, αποτελούν έναν ακόμη επικοινωνιακό ελιγμό προκειμένου να ανασυνταχθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας και να συνεχίσουν με ακόμη μεγαλύτερη σφοδρότητα τις πολεμικές επιχειρήσεις στα εδάφη της Ουκρανίας.

Όχι στο ΝΑΤΟ, υπό προϋποθέσεις στην ΕΕ

Την ώρα πάντως που Μόσχα και Κίεβο ετοιμάζονται για τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων οι Financial Times με δημοσίευμα τους αναφέρουν πως μια εγκατάλειψη από πλευράς της Ουκρανίας της προσπάθειας της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με προοπτική όμως να ενταχθεί στην Ε.Ε μπορεί να επιφέρει συμφωνία ανάμεσα στις δυο χώρες.

«Η Ρωσία δεν ζητά πλέον η Ουκρανία να «αποναζιστικοποιηθεί» και είναι έτοιμη να αφήσει το Κίεβο να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν παραμείνει στρατιωτικό αδέσμευτο στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με τέσσερα άτομα που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις», αναφέρει το δημοσίευμα.

Και όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι η Ρωσία θα παράσχει όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις στην Ουκρανία για την ασφάλεια της. Μάλιστα στο προσχέδιο της κατάπαυσης του πυρός δεν υπάρχουν τρεις όροι που υπήρχαν πριν και τους οποίους είχε θέσει η Μόσχα.

Πάντως σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα, τόσο οι Ουκρανοί, όσο και η Δύση είναι δύσπιστοι.

Θεωρούν ότι όλο αυτό είναι ένα διπλωματικό παιχνίδι του Πούτιν προκειμένου να κερδίσει χρόνο έτσι ώστε να μπορέσει να αναδιπλώσει τις δυνάμεις του και να ρίξει περισσότερες στον πόλεμο. 

Τι λέει το Κίεβο για τις διαπραγματεύσεις

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Νμίτρο Κουλέμπα από την πλευρά δήλωσε ενόψει των σημερινών διαπραγματεύσεων ότι ο πιο φιλόδοξος στόχος του Κιέβου στις συνομιλίες με την αντιπροσωπεία της Μόσχας είναι μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Ουκρανίας, ανέφερε ότι «το ελάχιστον θα ήταν (συμφωνία) για ανθρωπιστικά ζητήματα και το μέγιστο η επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός», απαντώντας σε ερώτηση για το πλαίσιο του τελευταίου γύρου των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που θα διεξαχθούν αύριο Τρίτη στην Τουρκία. 

Μισθοφόροι στο πλευρό της Ρωσίας

Πάντως, την ώρα που οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για τον νέο γύρο των διαπραγματεύσεων, η Ρωσία φαίνεται πως καταστρώνει ήδη τα επόμενα σχέδια της πάνω στο στρατιωτικό σκέλος.

Και αυτό διότι, όπως ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, μισθοφόροι του ρωσικού ομίλου Wagner έχουν αναπτυχθεί στην ανατολική Ουκρανία.

Εκτιμάται ότι πάνω από 1.000 μαχητές της διαβόητης παραστρατιωτικής οργάνωσης θα εμπλακούν ή εμπλέκονται ήδη στον πόλεμο.

«Η ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Ομιλος Βάγκνερ αναπτύχθηκε στην ανατολική Ουκρανία», ανέφερε το υπουργείο Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω Twitter.

«Αναμένεται να στείλει πάνω από 1.000 μισθοφόρους, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων οργανωτικών στελεχών για μάχιμες επιχειρήσεις», συνέχισε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ