Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί έχουν «κολλήσει» οι Ρώσοι – Οι τρεις βασικοί λόγοι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί έχουν «κολλήσει» οι Ρώσοι – Οι τρεις βασικοί λόγοι

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για 30 ημέρες με τους Ρώσους να φαίνεται ότι έχουν «κολλήσει» σε αρκετά σημεία της χώρας παρά την στρατιωτική υπεροχή τους.

Τριάντα ημέρες πολέμου συμπληρώνονται σήμερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η εικόνα που έρχεται από διαφορετικές πηγές, έστω κι αν πολλές από αυτές είναι Δυτικών ΜΜΕ με ό, τι αυτό συνεπάγεται, είναι ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν «κολλήσει» σε αρκετά σημεία.

Προφανώς, αυτή την εικόνα δίνουν και οι ίδιοι οι Ουκρανοί, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αξιοποιεί τόσο τα social media όσο και τα διεθνή ΜΜΕ στα οποία δίνει συνεντεύξεις για να τονίσει ότι ο ουκρανικός στρατός, αλλά και οι πολίτες σε μια σειρά πόλεις συνεχίζουν να αντιστέκονται στη ρωσική εισβολή.

Μάλιστα, ο Ουκρανός πρόεδρος απένειμε τον τίτλο της «Ηρωικής πόλης της Ουκρανίας» σε τέσσερις ακόμα πόλεις: την Μπούτσα και και το Ιρπίν, που βρίσκονται κοντά στο Κίεβο, το Μικολάιβ (σημαντική πόλη πριν την Οδησσό) και την Ακτίρκα (δίπλα στο Χάρκοβο).

Επίσης, ο Ζελένσκι απένειμε τον τίτλο του ήρωα σε άλλα επτά μέλη της Εθνικής Φρουράς, πέντε από τους οποίους έχουν σκοτωθεί.

Έχουν αρχίσει να αποσύρονται ρωσικές μονάδες

Το ουκρανικό γενικό επιτελείο ανέφερε σε σημερινή του ενημέρωση, ότι ορισμένες ρωσικές στρατιωτικές μονάδες έχουν αρχίσει να αποσύρονται από τις περιοχές στις οποίες είχαν αναπτυχθεί αφού υπέστησαν βαριές απώλειες.

Ορισμένες ρωσικές μονάδες αποσύρθηκαν στη Ρωσία καθώς έχασαν τους μισούς τους άνδρες, κατά την ίδια πηγή.

Καθώς η ρωσική εισβολή μπήκε στον δεύτερό της μήνα, η κατάσταση στα μέτωπα είναι «πρακτικά παγωμένη», σύμφωνα με τον Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου.

Ανακατέλαβε κωμοπόλεις κοντά στο Κίεβο η Ουκρανία

Πιο συγκεκριμένα, η Ουκρανία υποστηρίζει ότι ανακατέλαβε μερικές κωμοπόλεις και αμυντικές θέσεις μέχρι και 35 χιλιόμετρα, ανατολικά του Κιέβου.

Στο μεταξύ, ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε δεξαμενές καυσίμων στο Κίεβο το βράδυ της Πέμπτης, που σύμφωνα με πληροφορίες, οφείλεται σε ρωσικό βομβαρδισμό σε θέση του ουκρανικού στρατού.

Οι Ρώσοι φαίνεται να «χτύπησαν» μία από τις αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών που χρησιμοποιούν οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Η φωτιά που ξέσπασε μετά την έκρηξη φώτισε τον ουρανό του Κιέβου.

Οι τρεις λόγοι που έχουν «κολλήσει» οι Ρώσοι

Την ίδια ώρα, όπως αναφέραμε και παραπάνω, αρκετοί αναλυτές σημειώνουν ότι οι Ρώσοι έχουν «κολλήσει» σε ορισμένα σημεία. Με βάση την ανάλυση του France 24 για τον ένα μήνα του πολέμου, τρεις είναι οι βασικοί λόγοι που τα ρωσικά στρατεύματα έχουν «κολλήσει» παρά τον βομβαρδισμό και την πολιορκία των πόλεων – κλειδιά της Ουκρανίας.

Ο Φιλίπ Τουρλέ, αναλυτής του France 24, σημείωσε, παρουσιάζοντας και το βίντεο που μπορείτε να δείτε παρακάτω, ότι: «Ο Πούτιν νόμιζε ότι θα εισέβαλε στην Ουκρανία και οι Ουκρανοί θα υποχωρούσαν. Αλλά δεν πήρε έτσι».

Στη συνέχεια τόνισε: «Μετά από το 2014, οι Ουκρανοί ήταν πολύ πιο ενήμεροι για τις ρωσικές διαθέσεις. Αυτό ήταν κάτι που ο Πούτιν δεν πήρε υπόψιν του όταν διέταξε την εισβολή», τόνισε ο Γάλλος αναλυτής.

Ο άλλος λόγος είναι ότι «η Ρωσία έχει αποτύχει μέχρι τώρα να καταλάβει τις κομβικές πόλεις της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

«Ακόμα και το Χάρκοβο, το οποίο βρίσκεται στα σύνορα με τη Ρωσία, δεν είναι ακόμη εντελώς στα χέρια των Ρώσων. Η μόνη πόλη (σ.σ. υπό ρωσικό έλεγχο) είναι η Χερσώνα. Το Κίεβο δεν έχει πέσει. Υπάρχουν αδιάκοπες μάχες και βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη, αλλά ένα μεγάλο μέρος της πόλης είναι ακόμη στα χέρια των Ουκρανών», επισήμανε ο Τουρλέ.

Δείτε την ανάλυση και τον σχετικό χάρτη

Η εκτίμηση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας

Αντίστοιχη εκτίμηση για την πορεία του πολέμου έκανε σήμερα και το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη εκτίμηση, ο ουκρανικός στρατός έχει περάσει στην αντεπίθεση σε αρκετά σημεία της χώρας, με αποτέλεσμα να απωθεί τα ρωσικά στρατεύματα.

Οι ουκρανικές αντεπιθέσεις και η υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων σε υπερεκτεταμένες γραμμές ανεφοδιασμού επέτρεψαν στην Ουκρανία να ανακαταλάβει πόλεις και αμυντικές θέσεις έως και 35 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου, σημειώνεται στην ανάρτηση.

Οι ουκρανικές δυνάμεις είναι πιθανό να συνεχίσουν να προσπαθούν να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις κατά μήκος του βορειοδυτικού άξονα από το Κίεβο προς το αεροδρόμιο του Χοστόμελ, τονίζουν οι Βρετανοί.

Στα νότια της Ουκρανίας, οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να προσπαθούν να παρακάμψουν το Μικολάιβ, καθώς επιδιώκουν να κατευθυνθούν δυτικά προς την Οδησσό, με την πρόοδό τους να επιβραδύνεται από υλικοτεχνικά ζητήματα και την ουκρανική αντίσταση.

Τι συμβαίνει στη Μαριούπολη

Το σημείο, που σε αντίθεση με άλλα, όπου φαίνεται οι Ρώσοι να έχουν προχωρήσει είναι η Μαριούπολη.

Το think tank Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) αναφέρει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει σταθερή πρόοδο στην πολιορκημένη νότια πόλη, εισερχόμενες στην κεντρική περιοχή της πόλης στις 24 Μαρτίου.

Η πόλη – λιμάνι, που θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη ρωσική εκστρατεία, έχει περικυκλωθεί από τα ρωσικά στρατεύματα από τις αρχές Μαρτίου.

Καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται στη Μαριούπολη, οι τοπικές ουκρανικές αρχές εγκατέλειψαν την πόλη για να συντονίσουν καλύτερα τις περιφερειακές επιχειρήσεις, αναφέρει το ISW, το οποίο είναι ανεξάρτητο think tank με έδρα τις ΗΠΑ.

Το ISW σημειώνει επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν το Χάρκοβο και έπληξαν ένα σημείο παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας, σκοτώνοντας έξι ανθρώπους και τραυματίζοντας 15, ενώ εξασφάλισαν ότι τα στρατεύματά τους προχώρησαν σε αρκετά σημεία στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Το Ινστιτούτο υπογράμμισε, επίσης, την πετυχημένη επίθεση της Ουκρανίας σε ρωσικά πλοία στο κατεχόμενο λιμάνι του Μπερντιάνσκ, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία ανάγκασε τα ρωσικά στρατεύματα να αμυνθούν βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Κίεβο και εμπόδισε τη Ρωσία να περικυκλώσει την περιοχή του Τσερνίχιβ.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, οι πολεμικές συγκρούσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη και όσο δεν δίνεται λύση σε διπλωματικό επίπεδο, όπου και εκεί οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές προχωρούν με πολύ αργό ρυθμό, αυτές θα μαίνονται, καθώς καμία πλευρά δεν μπορεί να μιλήσει για καθαρή νίκη.

Το αποτέλεσμα θα είναι η τραγωδία να μεγαλώνει, με περισσότερους νεκρούς, πολίτες και στρατιώτες, αλλά και αύξηση των ανθρώπων που οδηγούνται στην προσφυγιά…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ