Ο «άγραφος νόμος» των φυλακών – Ποιοι είναι οι «τιμωροί» των κρατουμένων

Τι προκύπτει μετά την αυτοκτονία του 33χρονου Πολωνού μέσα στο κελί του στις φυλακές Κέρκυρας, ο οποίος είχε ομολογήσει τη δολοφονία του επτάχρονου Ανδρέα στην Κυψέλη - Οι υποθέσεις Βακρινού, Σεχίδη και Δουρή - Πώς δρουν οι «τιμωροί» των κρατουμένων

Δεκάδες μυστηριώδεις «αυτοκτονίες» και ξυλοδαρμοί έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στις ελληνικές φυλακές, στο πλαίσιο ενός ιδιόμορφου «άγραφου νόμου» των κρατουμένων, σύμφωνα με τον οποίο τη «δικαιοσύνη» για περιπτώσεις παιδεραστίας, κακοποιήσεων και δολοφονιών γυναικών ή ανηλίκων απονέμουν οι ίδιοι.

Η προ διημέρου αναφερόμενη αυτοκτονία (βρέθηκε κρεμασμένος με σεντόνι) του 33χρονου Πολωνού μέσα στο κελί του στις φυλακές Κέρκυρας, μετά την ομολογία του ότι σκότωσε τον επτάχρονο Ανδρέα στην Κυψέλη, κρύβοντας εν συνεχεία επί πέντε χρόνια τη σορό του ακόμα και μέσα σε εργαλειοθήκη ή και σε πρόχειρες ιδιοκατασκευές σε ταράτσα πολυκατοικίας, παραπέμπει σε σειρά παρόμοιων περιστατικών. Μάλιστα, σε πολλά από αυτά οι κατηγορούμενοι βρίσκονται νεκροί (απαγχονισμένοι στα κελιά τους) με σαφείς ενδείξεις-υπόνοιες για συγκεκαλυμμένες σε βάρος τους εγκληματικές ενέργειες.

Ωστόσο, όπως συνήθως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις, δεν διευκρινίζεται αν τελικά ο θάνατος του 33χρονου οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια, αφού το κελί του ήταν κλειδωμένο.

Επίθεση

Παρόμοια ήταν η αυτοχειρία, στις 12 Μαρτίου 1997, λίγες ημέρες μετά τη σύλληψή του, του 34χρονου οδηγού ταξί Δημήτρη Βακρινού, ο οποίος ομολόγησε την εν ψυχρώ δολοφονία για ασήμαντες αφορμές πέντε ανθρώπων και τις απόπειρες δολοφονίας άλλων επτά, μεταξύ 1987 και 1996. Είχε χαρακτηριστεί «ο δολοφόνος με το κράνος», καθώς συνήθιζε να πυροβολεί φορώντας το κράνος του μοτοσικλετιστή.

Συνελήφθη τον Απρίλιο του 1997, προφυλακίστηκε στον Κορυδαλλό, όπου και βρέθηκε νεκρός, κρεμασμένος από τα κορδόνια των παπουτσιών του σε μια σωλήνωση των λουτρών, ενώ λίγες ημέρες πριν είχε ξυλοκοπηθεί. Επίθεση είχε σημειωθεί από κρατουμένους στις φυλακές Κορυδαλλού, στα τέλη της δεκαετίας του ’90, και εναντίον του Θεόφιλου Σεχίδη, ο οποίος τον Αύγουστο του 1996 σκότωσε και τεμάχισε πέντε μέλη της οικογένειάς του στη Θάσο, καθώς πίστευε πως είχαν σκοπό να τον εξοντώσουν.

Ο Σεχίδης, που αργότερα κλείστηκε στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού, απεβίωσε τον Φεβρουάριο του 2019 στο ίδιο σωφρονιστικό κατάστημα. Αντίστοιχες επιθέσεις έχουν δεχθεί όμως και οι κατηγορούμενοι για την ανθρωποκτονία ζευγαριού το 1978 στη Βάρκιζα, αλλά και γυναίκες που καταδικάστηκαν για τις δολοφονίες των συζύγων τους, δηλητηριάσεις συγγενών τους κ.ά.

Εξέγερση

Ωστόσο, η πλέον ενδεικτική της τήρησης του συγκεκριμένου «άγραφου νόμου» είναι η περίπτωση του παιδοκτόνου Μανώλη Δουρή, ο οποίος στις 31 Δεκεμβρίου 1993 κακοποίησε και σκότωσε τον εξάχρονο γιο του. Τον Νοέμβριο του 1994 κρίθηκε ένοχος και του επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Λόγω της εχθρικότητας που αντιμετώπισε από άλλους κρατουμένους, μέσα σε δύο χρόνια άλλαξε τέσσερις φυλακές. Μάλιστα, οι κρατούμενοι των φυλακών της Τρίπολης (όπου φυλακίζονται κατηγορούμενοι για τέτοιου είδους αδικήματα) απείλησαν με εξέγερση σε περίπτωση που μεταφερόταν εκεί ο παιδοκτόνος.

Οι Αρχές, θορυβημένες, αποφάσισαν να τον οδηγήσουν στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Κέρκυρας, όπου διαμορφώθηκε ειδικός χώρος για την κράτησή του. Κατά τη μεταγωγή του ωστόσο κακοποιήθηκε άγρια από τους υπόλοιπους κρατουμένους. Στις 24 Φεβρουαρίου 1996, δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του γιου του, έδωσε τέλος στη ζωή του μέσα στο κελί του στις φυλακές της Τρίπολης. Οι φύλακες τον βρήκαν κρεμασμένο με το καλώδιο της τηλεόρασης. Ωστόσο τα περιστατικά δεν σταματούν εδώ: Τον Φεβρουάριο του 2003, τέλος στη ζωή του έδωσε μέσα στο αστυνομικό μέγαρο της λεωφόρου Αλεξάνδρας και ένας 55χρονος διαφημιστής που κατηγορούνταν για συμμετοχή σε κύκλωμα παιδοφιλίας και παιδικής πορνογραφίας.

Τον Δεκέμβριο του 2018 δέχθηκε άγρια επίθεση από συγκρατουμένους του στις φυλακές Αυλώνα ο 19χρονος δράστης της δολοφονίας της 21χρονης φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο. Οι κρατούμενοι παραβίασαν τρεις θύρες, όπως είχε υποστηρίξει τότε το υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να φτάσουν στον νεαρό και εν συνεχεία βιντεοσκόπησαν την επίθεση. Σωφρονιστικοί υπάλληλοι, τέλος, θυμίζουν την περίπτωση ξυλοδαρμού το 1999 οδηγού ταξί που κατηγορούνταν για κακοποίηση παιδιών και συνελήφθη ύστερα από καταγγελίες συγγενών του, ο οποίος ωστόσο απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες.

Στο εξωτερικό

Αντίστοιχα συμβάντα όμως έχουν καταγραφεί και στο εξωτερικό: Το 2016, στο Γιορκσάιρ της Βρετανίας, ένας 33χρονος που παραδέχθηκε ότι είχε κακοποιήσει σεξουαλικά 200 παιδιά, ηλικίας από έξι μηνών έως 11 ετών, στη Μαλαισία και είχε καταδικαστεί σε 22 φορές ισόβια μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από συγκρατουμένους του.

Επίσης, τον Φεβρουάριο του 2020, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, κατάδικος ομολόγησε ότι ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου δύο παιδεραστές που επίσης εξέτιαν ποινή φυλάκισης στο ίδιο σωφρονιστικό κατάστημα. Οπως υποστήριξε μάλιστα, ένας εξ αυτών προκαλούσε τους υπόλοιπους τροφίμους παρακολουθώντας διαρκώς παιδικά προγράμματα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από