Πώς η τεχνολογία, οι μαρτυρίες και η εμπειρία του τμήματος ανθρωποκτονιών βοηθούν στην εξιχνίαση της υπόθεσης
Η υπόθεση με τον θάνατο των τριών παιδιών της ίδιας οικογένειας στην Πάτρα που έχει συγκλονίσει την Ελλάδα, δεν είναι απ’ αυτές που θα παραμείνει στα συρτάρια των Αρχών ως ανεξιχνίαστη.
Μπορεί να πήρε πολύ καιρό να λυθεί το μυστήριο, αλλά σύμφωνα με τις Αρχές που διενεργούν την έρευνα, είμαστε μία ανάσα από τη λύση του μυστηρίου για το πώς τα τρία μικρά κοριτσάκια κατέληξαν στον τάφο.
Τρία είναι τα στοιχεία που βοήθησαν, ώστε να μπορούμε πλέον να πούμε με σιγουριά -κατά τα λεγόμενα των Αρχών- ότι θα αποδειχθούν σύντομα οι αιτίες των θανάτων.
Το πρώτο έχει να κάνει με τις νέες τεχνολογίες και τις μεθόδους που έχουν αναπτυχθεί με τα χρόνια, δίνοντας τη δυνατότητα στους ειδικούς να κάνουν πολύ περισσότερα με πολύ λιγότερα στοιχεία πια. Με λίγα λόγια, τα ευρήματα των ιατρικών εξετάσεων που διενεργήθηκαν στα παιδιά συντελούν στην εξιχνίαση.
Το δεύτερο έχει να κάνει με τις μαρτυρίες. Οι άνθρωποι που βρέθηκαν δίπλα στην οικογένεια, οι νοσηλευτές των παιδιών αλλά και μία απλή μαρτυρία σε ότι αφορά συμπεριφορές μπορεί να συνθέσουν τα γεγονότα και να δώσουν την λύση.
Το τρίτο έχει να κάνει με την εμπειρία του Τμήματος Ανθρωποκτονιών που έχει αναλάβει την υπόθεση, την οποία πλέον παραλληλίζουν με αυτή των Γλυκών Νερών με την δολοφονία της Καρολαϊν από τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο
Θέμα ημερών οι συλλήψεις
H αστυνομία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καταλήξει σε ένα συμπέρασμα, το οποίο όμως προς το παρόν είναι μη ανακοινώσιμο, πάντως η υπόθεση οδεύει προς εξιχνίαση και δεν αποκλείεται μέσα στην εβδομάδα, ίσως και μέχρι την Τετάρτη να έχουν γίνει συλλήψεις.
Οι δύο πρώτες περιπτώσεις της Μαλένας και της Ίριδας συνηγορούν στον ασφυκτικό θάνατο ως αιτία θανάτου και πλέον ερευνάται το ενδεχόμενο και ο θάνατος της 9χρονης Τζωρτζίνας να οφείλεται σε αυτό.
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική εξέταση της Τζωρτζίνας, και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν βρεθεί ουσίες στον οργανισμό του παιδιού, ωστόσο διερευνάται εάν αυτές ταιριάζουν και ποσοτικά με τη φαρμακευτική αγωγή που έπαιρνε η 9χρονη.
Οι τρεις μαρτυρίες που συγκλόνισαν το κοινό και εξετάζονται λεπτομερώς από τις Αρχές
Πέραν από το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης, θα εξεταστούν και οι καταθέσεις των μαρτύρων. Οι μαρτυρίες δεν των τελευταίων ημερών ήταν καθοριστικές.
«Ήθελε να κάνει κακό στον εαυτό της αλλά ουσιαστικά ήθελε να την ψάξει ο Μάνος»
«Σας κάλεσα γιατί έχω να σας πω κάτι πολύ σοβαρό σχετικά με την υπόθεση στην Πάτρα. Το έχω μάθει από άνθρωπο μέσα από την οικογένεια και θεωρώ ότι πρέπει να γίνει γνωστό, γιατί είναι πολύ σοβαρό» είπε άνθρωπος κοντά στην οικογένεια.
«Λίγες ημέρες πριν μπει η Τζωρτζίνα στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο, στις 8 Απριλίου 2021, έγινε ένα περιστατικό. Η μητέρα, η Ρούλα, είπε ότι θα κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, απειλούσε ότι θα κάνει κακό στον εαυτό της και την έψαχναν όλοι τότε, οικογένεια και φίλοι. Δεν τη βρήκαν και το παιδί, η Τζωρτζίνα δεν γνωρίζω που βρισκόταν. Στο σπίτι δεν υπήρχε καθόλου το παιδί, δεν είδα ούτε τον Μάνο. Αυτό το περιστατικό συνέβη λίγες ημέρες πριν μπει η Τζωρτζίνα στο Καραμανδάνειο.
Αυτό συνέβη 3 ή 4 ημέρες πριν. Έμαθα από άνθρωπο της οικογένειας ότι ήταν σε κάποιο ξενοδοχείο, δε ξέρω όμως σε ποιο. Βρισκόταν σε κάποιο ξενοδοχείο. Αυτό που μου είπαν είναι ότι ήθελε να κάνει κακό στον εαυτό της και ουσιαστικά ήθελε να την ψάξει ο Μάνος. Ο Μάνος όμως δεν έδωσε σημασία. Μετά από κάποιες ημέρες που είχε εξαφανιστεί, εμφανίστηκε και πήρε το παιδί της και μετά, την επόμενη ημέρα που πήρε το παιδί και πήγε στο Καραμανδάνειο με σπασμούς. Μου φάνηκε πολύ περίεργο όταν το άκουσα αυτό», είπε ο συγκεκριμένος.
«Δεν χρειάζεται να της δώσεις νερό, δεν έχει 40 βαθμούς»
Η γυναίκα που είχε αναλάβει την φροντίδα της Τζωρτζίνας σπάει τη σιωπή της και μιλά αποκλειστικά στο MEGA, όπου περιγράφει τη σχέση που είχε με την 9χρονη και τη μητέρα της.
«Εγώ με τη μητέρα της δεν είχα καλή επικοινωνία. Έτυχε μία ημέρα να λείπει η νοσηλεύτρια για δύο ημέρες και της εξήγησα ότι εγώ σαν υπεύθυνη δεν μπορούσα το παιδί να το δεχτώ για δύο ημέρες, διότι η Τζωρτζίνα σιτιζόταν από γαστροστομία κι εγώ δεν ήξερα. Δηλαδή δεν μπορούσα να εξυπηρετήσω το παιδί» είπε.
«Όταν της το είπα έγινε πολύ μεγάλη φασαρία, ότι δεν γίνεται και ότι οφείλω να πάρω το παιδί, κι εάν θα έλειπε ένα μήνα η νοσηλεύτρια. Της λέω ‘εάν θα έλειπε ένα μήνα θα όφειλα σαν κέντρο να βρω μία λύση, αλλά σας μιλάω για δύο ημέρες’. ‘Όχι’, μου λέει, ‘θα το πάρεις, είσαι υποχρεωμένη’. Μα κυρία Ρούλα δεν μπορώ να δώσω ούτε νερό στο παιδί σας. Γυρνάει και μου λέει: “δεν χρειάζεται να της δώσεις νερό, δεν έχει 40 βαθμούς έξω”».
«Η Τζωρτζίνα φαινόταν ότι ήθελε να ζήσει»
Εργαζόμενος, ο οποίος δούλευε στο κέντρο αποκατάστασης και ήταν πολύ κοντά -κατά τα λεγόμενά του- στην μικρή Τζωρτζίνα μετά την εγκεφαλοπάθεια προκάλεσε αίσθηση με τα όσα ανέφερε.
«Η Τζωρτζίνα άλλες μέρες φαινόταν χαρούμενη ενώ κάποιες άλλες βυθιζόταν στις σκέψεις της. Το πρόβλημά της ήταν ότι δε μπορούσε να μας πει γιατί δεν μιλούσε. Το παιδί φαινόταν φοβισμένο. Η συμπεριφορά της μητέρας καμιά φορά, δεν έδειχνε το απαιτούμενο ενδιαφέρον».
Στη συνέχεια ο υπάλληλος του κέντρου λέει κάτι που πραγματικά δημιουργεί αίσθηση «Η Τζωρτζίνα ήταν ένα ευτυχισμένο πλάσμα όσο βρισκόταν εκεί, επικοινωνούσε άψογα με το βλέμμα της, το γέλιο της και τις αντιδράσεις της. Είχε πολύ καλά αντίληψη και η αντίδραση στις θεραπείες της, ήταν ένα άψογο παιδί. Ήταν ένα παιδί που ήθελε να ζήσει, φαινόταν ότι ήθελε να ζήσει».
Φαίνεται να έχουμε κοινά σημεία στο θάνατο των 3 παιδιών, λέει ο Λέων
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, επιμένει στην ασφυξία.
Όπως τόνισε, τα ευρήματα από τις τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις του τρίτου παιδιού, της 9χρονης Τζωρτζίνας, θα «ξεκλειδώσουν» την υπόθεση σημειώνοντας ότι οι θάνατοι των δύο πρώτα κοριτσιών έχουν πολλά κοινά σημεία που συνδέονται με την έλλειψη οξυγόνου.
«Πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, τοξικολογικών και ιστολογικών, από το τρίτο παιδί. Η ιατροδικαστική διερεύνηση βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Εκτιμώ ότι ο έμπειρος ιατροδικαστής, όταν λάβει αυτά τα αποτελέσματα θα δώσει στους αρμόδιους φορείς, στο Ανθρωποκτονιών που έχει επιληφθεί της υπόθεσης, μια πρώτη εκτίμηση αιτίας θανάτου και στη συνέχεια, μέσα σε 10 μέρες, θα έχει ολοκληρώσει την έκθεσή του», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ΣΚΑΙ.
Όσον αφορά στα ευρήματα από το πρώτο παιδί, ο κ. Λέων εξήγησε ότι ήταν σωστά, ωστόσο δεν ταιριάζουν με την αιτία θανάτου. «Οι συνάδελφοί μου κάνουν μια πολύ θαρραλέα προσπάθεια, γιατί εντόπισαν ότι η αιτία θανάτου έχει ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο δεν ταιριάζει ούτε με τι ιατρικό ιστορικό ούτε με τα ευρήματα και δημιούργησαν μια επιτροπή που καλείται να επαναξιολογήσει όλα τα ευρήματα -που ξαναλέω είναι σωστά- και να δώσει τις νέες αιτίες θανάτου με βάση αυτά τα ευρήματα και βέβαια τα νέα δεδομένα που δεν υπήρχαν όταν έγινε η νεκροτομή», επισήμανε.
Και… οι ομοιότητες με την υπόθεση του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου στα Γλυκά Νερά
Από την πλευρά της αστυνομίας, ο γενικός γραμματέας Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, υπογράμμισε ότι οι αξιωματικοί του τμήματος Ανθρωποκτονιών από την πρώτη στιγμή έχουν καταλήξει στο τι έχει συμβεί με βάση τις ενδείξεις και περιμένουν τις αποδείξεις.
«Οι έμπειροι αξιωματικοί του Ανθρωποκτονιών όταν καλούνται να εξιχνιάσουν κάποια περίπτωση αν είναι έγκλημα ή όχι, να ξέρετε ότι από την πρώτη στιγμή με ενδείξεις καταλήγουν στο τι έχει συμβεί. Περιμένουν τις αποδείξεις για να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη τον ένοχο, αν έχει επέμβει ανθρώπινο χέρι. Έχουν καταλήξει ήδη στο τι έχει συμβεί με βάση συμπεριφορές κάποιου προσώπου και από τις μαρτυρίες των γιατρών, οι οποίοι βοήθησαν και έτσι κλήθηκε το ανθρωποκτονιών. Υπάρχουν οι profilers που μπορεί να σκιαγραφήσουν πώς συμπεριφέρεται κάποιος και αν έχει κάνει κάτι κακό», ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΣΚΑΙ.
Παραλλήλισε δε την υπόθεση της Πάτρας με την αυτή του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου για τον θάνατο της Κάρολαιν τονίζοντας ότι και σε αυτή την περίπτωση οι αξιωματικοί ήξεραν τι έχει συμβεί από τη στιγμή που μπήκαν στον τόπο του εγκλήματος.
Οι φήμες πλέον που μιλούν για συλλήψεις, ενισχύονται ώρα με την ώρα με τις πληροφορίες να λένε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας η αλήθεια θα έχει βγει στο φως.