Πάτρα: Στην τελική ευθεία οι έρευνες – Πότε θα καταθέσουν μάρτυρες και γονείς

Πάτρα: Στην τελική ευθεία οι έρευνες – Πότε θα καταθέσουν μάρτυρες και γονείς

Τα στάδια των ερευνών, τα ευρύματα των ιατροδικαστών και οι καταθέσεις στην Πάτρα.

Μία πρώτη σαφή εικόνα έχουν σχηματίσει οι αστυνομικές αρχές για την υπόθεση της Πάτρας, που παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα ολόκληρη η χώρα, προκειμένου να βγει στο φως η αιτία του άδικου και ξαφνικού θανάτου των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη.

«Είμαστε στην τελική ευθεία. Υπάρχουν ήδη συγκεκριμένα συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί και τις επόμενες ημέρες θα λάμψει η αλήθεια», ανέφεραν στη Realnews αστυνομικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της διαλεύκανσης αυτού του μυστηρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η εικόνα που έχουν καταφέρει να σχηματίσουν οι αστυνομικοί οφείλεται κατά ένα μέρος στην ολοκλήρωση ενός σημαντικού σκέλους των τοξικολογικών εξετάσεων της εννιάχρονης Τζωρτζίνας, που απεβίωσε από αδιευκρίνιστα αίτια στις 29 Ιανουαρίου 2022.

Πλέον, οι τοξικολογικές βρίσκονται στο στάδιο της ανάλυσης, το οποίο – όπως αναφέρεται – περιλαμβάνει δύο φάσεις: «Η πρώτη αφορά στη σύγκριση της δοσολογίας των φαρμάκων που λάμβαναν, βάσει ιατρικών συνταγών, η Τζωρτζίνα, αλλά και η 3,5 ετών Μαλένα, που απεβίωσε τον Ιούλιο του 2019. Η σύγκριση θα γίνει προκειμένου να διαπιστωθεί αν η φαρμακευτική αγωγή στα δύο παιδιά δινόταν αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες των γιατρών ή αν υπήρξε υπερδολογία φαρμάκων, είτε εσφαλμένη, είτε επί σκοπώ. Η δεύτερη φάση ανάλυσης αφορά στην ενδεχόμενη ύπαρξη δηλητηρίων, μη ανιχνεύσιμων από τις συμβατικές τοξικολογικές εξετάσεις».

Συγκεκριμένα, θα διερευνηθεί από τους ειδικούς η ύπαρξη ουσιών, όπως τα παράγωγα του καλίου, οι οποίες είναι δύσκολα ανιχνεύσιμες σε έναν οργανισμό, αλλά μπορούν να επιφέρουν τον θάνατο με τέτοιο τρόπο που να φαίνεται ότι οφείλεται σε παθολογικά αίτια, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια.

Τι θα γίνει με τις καταθέσεις

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Realnews, θα έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τον θάνατο τουλάχιστον των δύο παιδιών, της Μαλένας και της Τζωρτζίνας, εφόσον έχουν πλέον ολοκληρωθεί και αυτά τα στάδια των τοξικολογικών εξετάσεων.

Κατόπιν, θα ακολουθήσει το τελικό στάδιο των ερευνών, το οποίο αφορά στις κλήσεις για κατάθεση από όλα τα πρόσωπα που έχουν σχέση με την υπόθεση, συμπεριλαμβανομένων και των γονιών των τριών κοριτσιών. Όπως αναφέρεται, «όσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για κλιμάκια αστυνομικών που έχουν μεταβεί στην Πάτρα, δεν επιβεβεβαιώνονται, καθώς αστυνομικές πηγές τονίζουν», μιλώντας στην εφημερίδα, «πως όταν και εφόσον χρειαστεί να μεταβούν στην Πάτρα, αυτό θα γίνει κάτω από άκρα μυστικότητα».

Το ενδεχόμενο του ασφυκτικού θανάτου

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως δεν μπορούν ακόμα να τοποθετηθούν στο ενδεχόμενο του ασφυκτικού θανάτου των παιδιών. «Δεν κάνουμε έρευνες πάνω σε αυτά που λέγονται δημοσίως. Ασχολούμαστε μόνο με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, τα οποία αναμένουμε να λάβουμε συγκεντρωτικά», τονίζουν οι αστυνομικές πληγές.

Ωστόσο, έμπειροι αστυνομικοί και ιατροδικαστές ανέφεραν στην εφημερίδα «πως είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί ιατροδικαστικά, από τη νεκροψία-νεκροτομή, ο ασφυκτικός θάνατος».

Νέα συνταρακτική ανάρτηση από τον ιατροδικαστή Λέων

Σε μία ακόμη ανάρτηση που θα συζητηθεί αναφορικά με την υπόθεση προχώρησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων.

Ο ιατροδικαστής, ο οποίος έχει πει πολλές φορές ότι το φαινόμενο της ασφυξίας δεν θα πρέπει να αποκλειστεί στην περίπτωση θανάτου των τριών κοριτσιών στην Πάτρα, δημοσίευσε κάποιες ιατρικές παραμέτρους που σχετίζονται με την ασφυξία.

Η φωτογραφία από το μόνιτορ

Μάλιστα, ζητά τα στοιχεία που δημοσιεύει να τεθούν υπόψιν των συναδέλφων του που χειρίζονται τη φωτογραφία από το μόνιτορ, που παρακολουθούσε την Τζωρτζίνα.

Στην ανάρτηση του αναφέρει:

«Η απόφραξη των έξω στομίων των αεροφόρων οδών επιφέρει τα ακόλουθα:
-Βραδυκαρδία
-Μείωση της αναπνοής σε αγωνιώδη αναπνοή και σε ενδεχόμενη παύση της
-Επιβράδυνση και τελικά επιπέδωση του εγκεφαλογραφήματος (EEG)
Όποια ομοιότητα με σχετική φωτογραφία monitor είμαι βέβαιος ότι θα εκτιμηθεί από όσους συναδέλφους χειρίζονται την υπόθεση.
Η βιβλιογραφία είναι από το βιβλίο ιατροδικαστικής του DiMaio, ιατροδικαστή στην πόλη της Νέας Υόρκης».

Η μυστηριώδης βραδυκαρδία πριν ειδοποιηθούν οι γιατροί

Όπως ανέφερε ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα», Βασίλης Λαμπρόπουλος, οι γιατροί που παρακολουθούσαν τη Τζωρτζίνα όσο νοσηλευόταν στο νοσοκομείο, δεν είχαν καταγράψει ποτέ πτωτική πορεία στους καρδιακούς παλμούς του κοριτσιού.

«Ποτέ δεν παρουσίαζε αυτή την εικόνα, αυτή την καθοδική πορεία, τη βραδυκαρδία και ξαφνική ταχυκαρδία», ανέφεραν γιατροί, συμπληρώνοντας πως «οι σχετικές καταγραφές ήταν ευθεία γραμμή με πρόσκαιρες καμπυλώσεις».

Παράλληλα, τονίζουν ότι ούτε στον ύπνο, ούτε στην εγκεφαλοπάθεια, από την οποία έπασχε το παιδί, θα μπορούσε να οφείλεται η εικόνα που παρουσίασε το μόνιτορ.

«Μία σημαντική μαρτυρία»

«Η αδερφή της μητέρας είναι ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο στην εξιχνίαση της υπόθεσης, καθώς έχει πέσει σε αντιφάσεις σχετικά με τους χρόνους, αλλά και τη σχέση του ζευγαριού», αποκάλυψε ο δημοσιογράφος των εφημερίδων «Το Βήμα» και τα «Τα Νέα», Βασίλης Λαμπρόπουλος.

Επιπλέον, τόνισε ότι οριστικές απαντήσεις σχετικά με την υπόθεση θα έχουμε γύρω στις αρχές Μαΐου, δηλαδή σε περισσότερο από ένα μήνα από σήμερα. Αυτό συμβαίνει, όπως εξήγησε, γιατί τότε θα βγει το πόρισμα των ιατροδικαστών για τον θάνατο της Τζωρτζίνας.

Μάλιστα, σε σχέση με τον θάνατο της εννιάχρονης, ο Βασίλης Λαμπρόπουλος είπε ότι η μαγνητική, στην οποία υποβλήθηκε η εννιάχρονη, είναι στοιχείο-κλειδί, καθώς ενώ η μητέρα ισχυρίζεται πως η κατάσταση της μικρής επιδεινώθηκε μετά από τη μαγητική τομογραφία, οι γιατροί την διαψεύδουν.

Σημείωσε δε, με νόημα, πως αν υπάρχει στόχευση σε ένα πρόσωπο, τότε αυτό καλείται για κατάθεση τελευταίο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ