Κάποιες φήμες λένε ότι ο Σοϊγκού έχει πάρει μαζί του τον Πούτιν σε παγανιστικές τελετές θυσίας ζώων, ενώ άλλες παρουσιάζουν τον υπουργό ως βουδιστή
Στενός συνεργάτης αλλά και ένας από τους ελάχιστους φίλους του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Σεργκέι Σοϊγκού, υπουργός Αμυνας της Ρωσίας και «καριερίστας» πολιτικός, φαίνεται πως είναι ένας από τους αξιωματούχους που θα μπορούσε να διαδεχθεί τον ρώσο πρόεδρο «αν υπάρξει ανάγκη».
Πριν λίγες ημέρες, ο Σοϊγκού διαβεβαίωνε, μπροστά στις κάμερες, ότι όλα βαίνουν καλώς για τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία.
Εμφανώς σκηνοθετημένο το σκηνικό, καθώς το μόνο σίγουρο στο μέτωπο του πολέμου είναι ότι οι Ρώσοι αιφνιδιάστηκαν από την ουκρανική αντίσταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αντρέι Σολντάτοφ, έγκριτου ρώσου αντιφρονούντα δημοσιογράφου, δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της FSB (της διαδόχου της KGB), έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, γιατί έδωσαν ανακριβείς πληροφορίες στο Κρεμλίνο πριν από την εισβολή. Πρόκειται για τον Σεργκέι Μπεσέντα, επικεφαλής του τμήματος διεθνών πληροφοριών της μυστικής υπηρεσίας και τον βοηθό του.
Σύμφωνα με την Telegraph, ο Μπεσέντα ήταν υπεύθυνος για τη συλλογή πληροφοριών για την Ουκρανία και φαίνεται πως έπεσε πολύ έξω στις εκτιμήσεις του.
Αποτέλεσμα, ο Πούτιν να είναι έξαλλος με τις μυστικές του υπηρεσίες και όχι με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, για τα τεράστια εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία. Πριν από την εισβολή, ο Σοϊγκού ήταν πολύ δημοφιλής στη Ρωσία. Θεωρείται αυτός που εκσυγχρόνισε τον ρωσικό στρατό και αυτός που κατάφερε νίκες στη Συρία, βομβαρδίζοντας νοσοκομεία, ισοπεδώνοντας το Χαλέπι και σκοτώνοντας χιλιάδες αμάχους.
Πριν από την εισβολή, ο Σοϊγκού ήταν πολύ δημοφιλής στη Ρωσία. Θεωρείται αυτός που εκσυγχρόνισε τον ρωσικό στρατό και αυτός που κατάφερε νίκες στη Συρία, βομβαρδίζοντας νοσοκομεία, ισοπεδώνοντας το Χαλέπι και σκοτώνοντας χιλιάδες αμάχους.
Τώρα, καθώς ο πόλεμος μπήκε στην τέταρτη εβδομάδα του, κάτι που δεν φανταζόταν η Μόσχα, η δημοτικότητα του Σοϊγκού δέχεται πλήγμα, καθώς ο στρατός ήταν απροετοίμαστος και ο σχεδιασμός της εισβολής ελλιπέστατος.
Παρόλα αυτά, ο υπ. Αμυνας δεν φαίνεται να δέχεται τα βέλη του Πούτιν, τουλάχιστον προς το παρόν: είναι ο μόνος από τον κύκλο των στενών συνεργατών του, για τον οποίο θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι και προσωπικός φίλος του ρώσου προέδρου. Οι δυο τους έχουν πάει μαζί διακοπές, έχουν φωτογραφηθεί να κάνουν ηλιοθεραπεία ημίγυμνοι, να τρώνε και να οδηγούν στα χιόνια, να επεξεργάζονται εργαλεία σε ξυλουργείο στη Σιβηρία και σε ποτάμι να ψαρεύουν.
Κάποιες φήμες λένε ότι ο Σοϊγκού έχει πάρει μαζί του τον Πούτιν σε παγανιστικές τελετές θυσίας ζώων, ενώ άλλες παρουσιάζουν τον υπουργό ως βουδιστή.
Αινιγματική φιγούρα
Παραμένει πάντως, αινιγματική φιγούρα, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα. Δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι αντι-δυτικός όπως ο πρόεδρός του ή οι επικεφαλής της FSB και της SVR. Δυτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι είναι δύσκολο να μαντέψουν πού τοποθετείται γιατί θεωρείται καριερίστας πολιτικός και «γιες μαν».
Δεν είναι τυχαίο που είναι ο μόνος υπουργός του Μπόρις Γιέλτσιν, που έχει επιβιώσει έως σήμερα στην κυβέρνηση.
Από τότε θεωρείτο ένας από τους πιθανούς πρόεδρους της Ρωσίας, αλλά όταν εμφανίστηκε στο προσκήνιο ο Πούτιν, έκανε πίσω. Παλιός του συμμαθητής τον αποκαλεί «επαγγελματία χαμαιλέοντα». Ξεκίνησε την υπουργική του καριέρα στη Σοβιετική Ενωση, ως υπουργός Διαχείρισης Κρίσεων και βρισκόταν σε όλα τα σημεία των καταστροφών, πλημμύρες, σεισμοί ή και τρομοκρατικές επιθέσεις.
Το 2012, ο Πούτιν τον προήγαγε σε υπουργό Αμυνας. Πάντως, υπάρχουν και εναντίον του καταγγελίες για διαφθορά. Λέγεται ότι η πρώην σύντροφός του έβγαλε 77 εκατ. λίρες από κρατικά συμβόλαια, ενώ ο Αλεξέι Ναβάλνι είχε πει ότι είναι ιδιοκτήτης μιας έπαυλης έξω από τη Μόσχα, αξίας 13 εκατ. λιρών. Ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται πως είναι το μεγάλο τεστ και για τον Σοϊιγκού.
Αν αποτύχει, θα εξοριστεί από τον στενό κύκλο του Πούτιν. Ή μπορεί να πάρει τη θέση του, λέει ο Μαρκ Γκαλεότι, καθηγητής στο University College London: «Θα μπορούσε να είναι χαρισματικός και πολιτικά αποδεκτός ηγέτης σε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι “όλα είναι για πάντα μέχρι που δεν είναι πια”, ο στενός κύκλος του Πούτιν μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο ίδιος ο πρόεδρος είναι το πρόβλημα και ότι η λύση είναι η απομάκρυνσή του».
Η Telegraph σημειώνει ότι όταν ο Πούτιν διέταξε να μπουν σε ειδικό καθεστώς ετοιμότητας τα πυρηνικά της χώρας του, σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, το πρόσωπο του Σοϊγκού, στιγμιαία, φάνηκε να πάγωσε «από το φόβο του».