Μαρόκο-Ισπανία: Mετά τον καβγά… η επανασύνδεση

Μαρόκο-Ισπανία: Mετά τον καβγά… η επανασύνδεση

O Iσπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, δηλώνει ότι αναγνωρίζει «τη σημασία του ζητήματος της Σαχάρας για το Μαρόκο».

Σε ένα ιστορικό, πλέον, μήνυμα της 18ης Μαρτίου προς τον Μοχάμεντ ΣΤ’, βασιλιά του Μαρόκου, το οποίο δημοσιεύθηκε από το ιδιαίτερο Γραφείο του μονάρχη, ο ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, δηλώνει ότι αναγνωρίζει «τη σημασία του ζητήματος της Σαχάρας για το Μαρόκο» και ότι θεωρεί τη μαροκινή πρωτοβουλία για αυτονομία, που παρουσιάστηκε το 2007, « ως την πιο σοβαρή, ρεαλιστική και αξιόπιστη βάση για την επίλυση της διαφοράς».

Ο Σάντσεθ επισημαίνει τις «σοβαρές και αξιόπιστες προσπάθειες του Μαρόκου στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης », τονίζοντας το γεγονός ότι « τις δύο χώρες τις ενώνει η ιστορία».

Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης προσθέτει ότι « η ευημερία του Μαρόκου συνδέεται με αυτή της Ισπανίας και αντιστρόφως », συμπληρώνοντας ότι « στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε μια νέα σχέση, βασισμένη στη διαφάνεια και τη συνεχή επικοινωνία, τον αμοιβαίο σεβασμό και τις συμφωνίες που έχουν συνάψει τα δύο μέρη και την αποχή από οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια », δεσμευόμενος ότι « η Ισπανία θα τηρεί πάντοτε τις δεσμεύσεις της και τον λόγο της».

Ο πρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης επανέλαβε, εξάλλου, τη «βούλησή (του) για από κοινού αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό, ενεργώντας πάντα με πνεύμα πλήρους συνεργασίας », καταλήγοντας στο ότι « Όλες αυτές οι δράσεις θα αναληφθούν με στόχο τη διασφάλιση της σταθερότητας και της εδαφικής ακεραιότητας και των δύο χωρών».

Το Παλάτι και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας εξέδωσαν επίσης δηλώσεις την ίδια ημέρα στις οποίες περιγράφονται τα βασικά σημείων των θέσεων που εξέφρασε ο κ. Σάντσεθ, ενώ και το Μαρόκο δημοσίευσε, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, ανακοινωθέν στο οποίο χαιρετίζει τη βούληση της Ισπανίας να ανοίξει μια νέα σελίδα μεταξύ των δύο χωρών.

Επανερχόμενη στο γεγονός, η γαλλική εφημερίδα Le Monde υπογράμμισε ότι η Ισπανία και το Μαρόκο έθεσαν τέλος σε μια σοβαρή διπλωματική διαμάχη που διήρκεσε σχεδόν ένα χρόνο και ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί «ριζική αλλαγή στη θέση της Μαδρίτης », ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μια νέα εποχή στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Αλλά και για τη γαλλική Figaro, η Ισπανία προχώρησε την Παρασκευή 18 Μαρτίου « σε ριζική αλλαγή θέσης ως προς τη Σαχάρα, υποστηρίζοντας για πρώτη φορά δημοσίως τη θέση του Ραμπάτ, θέτοντας τέλος σε μια σημαντική διπλωματική διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών».

Στον ισπανικό Τύπο, παρά την επιφυλακτικότητα που εξέφρασαν ορισμένες φίλα προσκείμενες στη δεξιά εφημερίδες, υπήρξαν πολλές φωνές που επικρότησαν τις προοπτικές που ανοίγονται με την « ιστορική (αυτή) μεταστροφή».

Συνολικά, ο διεθνής Τύπος επισημαίνει ότι η εμφανής αυτή εξέλιξη στις θέσεις αρκετών ευρωπαϊκών χωρών, ιδίως της Γερμανίας και της Ισπανίας, πρώην αποικιοκρατική δύναμη στη μαροκινή Σαχάρα, ενισχύει τη θέση του Ραμπάτ που πέτυχε, χάρη στην αξιοσημείωτη διπλωματική επιμονή και τη σταθερότητα των θέσεών του, να αποσπάσει το σεβασμό και την ευρύτερη αναγνώριση της διεθνούς κοινότητας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ