Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για 23η ημέρα, με την ειρηνευτική συμφωνία να φαίνεται ότι είναι αρκετά μακριά.
Τις πόλεις «κλειδιά» στην Ουκρανία συνεχίζουν να πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις, οι βομβαρδισμοί έχουν κλιμακωθεί, ενώ ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα και στα δυτικά στην πόλη Λβιβ.
Το Κίεβο, το Χάρκοβο, η Μαριούπολη, το Μικολάιβ, η Οδησσός δέχονται τις επιθέσεις των Ρώσων, με την τελευταία να περιμένει ότι μπορεί να υπάρχει ναυτική απόβαση αφού τα ρωσικά πλοία βρίσκονται στα ανοιχτά της εδώ και μέρες, πραγματοποιώντας ναυτικό αποκλεισμό.
Έκρηξη ακούστηκε στο βόρειο τμήμα του Κιέβου σήμερα το πρωί, και στη συνέχεια υψώθηκε καπνός στον ουρανό, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.
Αρκετοί ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν σήμερα το πρωί εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών στην ουκρανική πόλη Λβιβ (δυτικά), καταστρέφοντας την εγκατάσταση, ενημέρωσε ο δήμαρχος Αντρίι Σάντοβι.
Το εργοστάσιο δεν βρισκόταν σε λειτουργία και ο βομβαρδισμός δεν προκάλεσε απώλειες, πρόσθεσε.
Νωρίτερα, ο ίδιος αξιωματούχος είχε αναφέρει μέσω Facebook ότι οι ρωσικοί πύραυλοι «έπληξαν τη συνοικία του αεροδρομίου της Λβιβ», αλλά όχι το ίδιο το αεροδρόμιο.
Νωρίτερα, ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε πως ακούστηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις στην πόλη.
Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε επίσης ότι είδε να υψώνεται πυκνή στήλη καπνού στην περιοχή και άκουσε σειρήνες αυτοκινήτων της αστυνομίας και ασθενοφόρων που κινούνταν προς την κατεύθυνση της τοποθεσίας όπου ακούστηκαν οι εκρήξεις.
Η Λβιβ παραμένει –συγκριτικά– αλώβητη από τον πόλεμο μέχρι στιγμής, όμως την Κυριακή, ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε βάση εκπαίδευσης στην περιοχή με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 30 άνθρωποι, κατά τις ουκρανικές αρχές.
Τι γίνεται με τις συνομιλίες
Οι δύο πλευρές συνεχίζουν τις συνομιλίες εν μέσω σφοδρών ρωσικών βομβαρδισμών σε αρκετές πόλεις της Ουκρανίας. Παρά το γεγονός ότι υπήρχε μία αισιοδοξία από ορισμένες δηλώσεις αξιωματούχων και από τις δύο πλευρές, φαίνεται πως θα αργήσει να βγει ο «λευκός καπνός» από τις διαπραγματεύσεις.
Μπορεί η Ουκρανία να έχει ουσιαστικά αποδεχθεί ότι δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ωστόσο φαίνεται πως αυτό δεν αρκεί στη Μόσχα η οποία έχει θέσει μία σειρά από όρους για να μπορέσει να συμφωνήσει σε μία ειρηνευτική διαδικασία.
Οι χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ άνοιξαν ένα προσωρινό παράθυρο ελπίδας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς υποστήριξε ότι η Ρωσία έχει επενδύσει πάρα πολλή ενέργεια στις συνομιλίες για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με το Κίεβο, η οποία θα μπορούσε να τερματίσει πολύ γρήγορα τη ρωσική εισβολή στη χώρα.
«Αν συμφωνήσουμε σε κάποιο έγγραφο, αν τηρηθούν όλοι οι όροι του και εφαρμοστεί, τότε θα μπορέσει πολύ γρήγορα να σταματήσει αυτό που συμβαίνει», συνέχισε ο Πεσκόφ.
«Κερδίζουν χρόνο»
Ωστόσο, πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν με αυτές τις δηλώσεις οι Ρώσοι προσπαθούν να δείξουν ότι έχουν ρίξει το βάρος στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας αλλά την ίδια στιγμή κερδίζουν χρόνο ώστε να μπορέσουν να ανασυντάξουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις οι οποίες έχουν δεχθεί βαρύ πλήγμα από τον ουκρανικό στρατό.
Όταν ρωτήθηκε για το άρθρο των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο Ουκρανία και Ρωσία έχουν σημειώσει σημαντικές προόδους στην κατάρτιση ενός ειρηνευτικού σχεδίου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απάντησε: «Δεν είναι σωστό, υπάρχουν στοιχεία που ισχύουν, αλλά στο σύνολό του είναι λανθασμένο».
Ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ σε νέα ανάρτησή του αναφέρθηκε στις τακτικές των Ρώσων.
Ο Ποντόλιακ στην ανάρτησή του στο Twitter σημειώνει ότι τα πράγματα είναι ρευστά σε όλα τα μέτωπα και γίνονται μάχες σημείο με το σημείο. Ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ σε νέα ανάρτησή του αναφέρθηκε στις τακτικές των Ρώσων.
«Έχουν κολλήσει» οι Ρώσοι λένε οι Βρετανοί
Η Ρωσία αναγκάζεται να εκτρέψει «μεγάλο αριθμό» στρατευμάτων για να υπερασπιστεί τις γραμμές ανεφοδιασμού της αντί να συνεχίσει τις επιθέσεις της στην Ουκρανία, πιστεύουν βρετανοί αναλυτές αμυντικών πληροφοριών, σύμφωνα με τον Guardian.
Η τελευταία έκθεση πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι τα υλικοτεχνικά προβλήματα εξακολουθούν να δυσκολεύουν τα ρωσικά στρατεύματα.
«Περάσαμε στην αντεπίθεση»
Ο ουκρανικός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις για να καθαρίσει προάστια του Κιέβου από τις ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο.
Ο επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιφέρεια του Κιέβου Ολεξάντρ Πάβλιουκ είπε στην ουκρανική τηλεόραση αργά χθες βράδυ ότι οι δυνάμεις του συναντούν «εχθρική αντίσταση», σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.
Ζελένσκι: «Τώρα είμαστε διαφορετικοί»
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε στην τελευταία του ομιλία: «Οι κατακτητές νόμιζαν ότι πήγαιναν στην Ουκρανία που είχαν δει πριν, το 2014-2015, την οποία διέφθειραν και δεν τη φοβούνταν, αλλά τώρα είμαστε διαφορετικοί».
Οι ουκρανικές δυνάμεις διατηρούν των έλεγχο αρκετών περιοχών – κλειδιών της χώρας που συνεχίζουν να προσπαθούν να κυριεύσουν οι ρωσικές δυνάμεις, διαβεβαίωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Τα ουκρανικά στρατεύματα αντέδρασαν σε κάθε επιχείρηση των ρωσικών μονάδων.
Διαβεβαίωσε τους κατοίκους πόλεων όπως η Μαριούπολη (νοτιοανατολικά), Χάρκοβο (ανατολικά) και Τσερνιχίβ (βόρεια), που πολιορκούνται από τα ρωσικά στρατεύματα, ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν θα τους εγκαταλείψουν.
Από τον στρατό ως την εκκλησία, οι πάντες κάνουν ό, τι μπορούν για τον ουκρανικό λαό, συνέχισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διατρανώνοντας ότι «θα είσαστε ελεύθεροι».
Στο διάγγελμά του ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τη «νέα και αποτελεσματική» βοήθεια που ανήγγειλε.
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μιλήσει με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, σήμερα Παρασκευή για να συζητήσουν για τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας «και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Ο Μπάιντεν αναμένεται να πει στον Σι ότι θα αντιμετωπίσει «κόστος» εάν το Πεκίνο σώσει τη σύμμαχό του Ρωσία από τις αυστηρές κυρώσεις της Δύσης.