Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Καντίροφ στέλνει 1.000 Τσετσένους να πολεμήσουν – Τι σημαίνει η παρουσία τους στο μέτωπο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Καντίροφ στέλνει 1.000 Τσετσένους να πολεμήσουν – Τι σημαίνει η παρουσία τους στο μέτωπο

Ο Ραμζάν Καντίροφ, που κυβερνά την Τσετσενία με σιδηρά πυγμή, θεωρείται απόλυτα πιστός στο Κρεμλίνο και έχει υπό τις διαταγές του μια στρατιωτική ομάδα γνωστή με την ονομασία «Καντιρόφτσι», η οποία έχει κατηγορηθεί για πολλές ωμότητες στην Τσετσενία.

Ο τσετσένος ηγέτης, Ραμζάν Καντίροφ, δήλωσε σήμερα ότι «1.000» τσετσένοι εθελοντές βρίσκονται καθ’ οδόν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Στο λογαριασμό του στο Telegram, ο Καντίροφ είπε ότι ένας από τους συνεργάτες του, ο Απτί Αλαουντίνοφ, είναι «επικεφαλής χιλίων εθελοντών από τη Δημοκρατία της Τσετσενίας», που βρίσκονται «καθ’ οδόν για να συμμετάσχουν στην ειδική επιχείρηση για την αποναζιστικοποίηση και αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας».

Ο Καντίροφ είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι βρίσκεται στην Ουκρανία, στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων σε ένα κατεχόμενο αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο.

Αυτές οι πληροφορίες δεν μπορούσαν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές και έχουν αμφισβητηθεί από ουκρανούς αξιωματούχους.

Ο Καντίροφ, ο οποίος καταγγέλεται από διεθνείς ΜΚΟ για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία και είναι προστατευόμενος του ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, διαθέτει πολιτοφυλακή υπό τις διαταγές του.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κυκλοφόρησαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικόνες που εικόνιζαν πλατεία στο Γκρόζνι, την πρωτεύουσα της Τσετσενίας, γεμάτη στρατιώτες που έλεγαν πως αναχωρούσαν για την Ουκρανία.

Ο Ραμζάν Καντίροφ, που κυβερνά την Τσετσενία με σιδηρά πυγμή, θεωρείται απόλυτα πιστός στο Κρεμλίνο και έχει υπό τις διαταγές του μια στρατιωτική ομάδα γνωστή με την ονομασία «Καντιρόφτσι», η οποία έχει κατηγορηθεί για πολλές ωμότητες στην Τσετσενία.

Μπορούν οι Τσετσένοι να αλλάξουν την έκβαση του πολέμου;

Η στρατηγική της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει νέο πρόσωπο, σχολιάζουν οι Financial Times, προσθέτοντας ότι στην πραγματικότητα οι τσετσενικές δυνάμεις ήταν εξαρχής αναπόσπαστο μέρος του στρατιωτικού σχεδίου του Κρεμλίνου.

Αξιωματούχοι των δυτικών μυστικών υπηρεσιών είπαν στους FT ότι οι ομάδες κρούσης της Τσετσενίας ήταν το κλειδί για το αποτυχημένο σχέδιο δολοφονίας της πολιτικής ηγεσίας της Ουκρανίας τις πρώτες 48 ώρες της εισβολής.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, στη χώρα μάχονται τουλάχιστον τρεις τσετσενικοί τακτικοί σχηματισμοί: το Ειδικό Μηχανοκίνητο Σύνταγμα «Akhmad Kadyrov» της Εθνικής Φρουράς, το 249ο ξεχωριστό Ειδικό Μηχανοκίνητο Τάγμα της φρουράς «Yug» και το Ειδικό Τάγμα του υπουργείου Άμυνας «Vostok».

Ο Καντίροφ ισχυρίζεται ότι στη χώρα έχουν αναπτυχθεί συνολικά 10.000 Τσετσένοι, απειλώντας μάλιστα να φέρει έως και 70.000 στη μάχη. Αλλά οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι ο σημερινός αριθμός είναι πολύ μικρότερος, ίσως μεταξύ 3.500 και 7.000.

Τι σημαίνει η παρουσία του Καντίροφ;

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρά τις καθυστερήσεις των τσετσενικών δυνάμεων που «κόλλησαν» έξω από το Κίεβο, η προσωπική εμπλοκή του τσετσένου ηγέτη αποτελεί ένα μήνυμα ότι οι Τσετσένοι θα διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στον πόλεμο της Ρωσίας.

Η άφιξη του Καντίροφ θα μπροούσε να παίξει τόσο ψυχολογικό ρόλο – δεδομένου ότι έχουν τη φήμη των σκληρών και βίαιων μαχητών – στην ενίσχυση της εκστρατείας της Μόσχας, όσο και στην ενίσχυση της ρωσικής δύναμης πυρός που φαίνεται να έχει «βαλτώσει».

Πού μπορούν να χρησιμεύσουν οι τσετσένοι μαχητές;

«Αν οι Ρώσοι θέλουν σοβαρά να καταλάβουν την Ουκρανία και να καταπνίξουν την αντίσταση, τότε το να έχουν αυτούς τους ‘βρώμικους’ πολεμιστές, τους δίνει κάλυψη για να κάνουν πράγματα και να πουν: ήταν αυτοί οι τρελοί άγριοι άνθρωποι από τον Καύκασο», σχολιάζει ο καθηγητής στο Τμήμα Σπουδών Ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα, Εμίλ Ασλάν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ