Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί οι Ρώσοι απάγουν Ουκρανούς δημάρχους; Αυτό είναι το σχέδιό τους

Οργή προκαλούν οι απαγωγές δημάρχων σε ουκρανικές πόλεις τις οποίες έχουν καταλάβει οι Ρώσοι.

Στο δεύτερο και πιο δραστικό στάδιο της απογύμνωσης των κατακτημένων περιοχών από τους εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες και της βίαιης αντικατάστασής τους από πειθήνια όργανα της Μόσχας, έχει εισέλθει σύμφωνα τα όσα υποστηρίζουν ολοένα και περισσότεροι αναλυτές, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Πρόκειται για ένα σχέδιο που έχει ως τελικό και διακηρυγμένο στόχο την αντικατάσταση της κυβέρνησης του Κιέβου.

Ετσι ώστε η νέα κυβέρνηση που θα διοριστεί στη θέση της, να εφαρμόσει απρόσκοπτα την πολιτική ασφαλείας που η Μόσχα είχε υπαγορεύσει στο ΝΑΤΟ πριν την εισβολή.

Προτού όμως έρθει η ώρα του Ζελένσκι, σε ένα Κίεβο όπου οι Ρώσοι δεν έχουν ακόμη τολμήσει να επιτεθούν, τα πρώτα βήματα του σχεδίου υφαρπαγής της πολιτικής εξουσίας και καθοδήγησης της κοινής γνώμης, συντελούνται με την απαγωγή δημάρχων και την τοποθέτηση αχυρανθρώπων στις θέσεις τους.

Ετσι λοιπόν τις τελευταίες μέρες, έχουν μπει στο στόχαστρο των Ρώσων δήμαρχοι ουκρανικών πόλεων, οι οποίοι πέφτουν θύματα απαγωγής.

Μετά τον δήμαρχο της Μελιτόπολης, Ιβάν Φεντόροφ, που απήχθη από Ρώσους ενώ βρισκόταν στο κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων της πόλης, την Κυριακή έγινε γνωστό ότι απήχθη και ο δήμαρχος της πόλης Ντνιπρορούντνι.

Η περιφερειακή διοίκηση της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, αναφέρει ότι οι Ρώσοι έχουν ήδη τοποθετήσει νέα δήμαρχο στην Μελιτόπολη, την ουκρανική πόλη που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή, μετά την απαγωγή του εκλεγμένου δημάρχου της πόλης, Ιβάν Φεντόροφ.

Όπως τονίζεται, νέα δήμαρχος της πόλης είναι η Γκαλίνα Ντανιλτσένκο, μέχρι πρότινος μέλος του δημοτικού συμβουλίου.

Ο Φεντόροφ συνελήφθη από οπλισμένους άνδρες την Παρασκευή και διώκεται για τρομοκρατία από τις εισαγγελικές αρχές των φιλορωσικών δυνάμεων στην περιοχή του Λουγκάνσκ.

Αρκετοί πολίτες της Μελιτόπολης διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης κατά της «απαγωγής του Φεντόροφ».

Ο ίδιος απήχθη ενώ βρισκόταν στο κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων της πόλης, που απέχει περίπου 120 χιλιόμετρα νότια του Ζαπορίζια, για να επιλύσει θέματα ανεφοδιασμού.

Άλλος αξιωματούχος, ο Κιρίλο Τιμοσένκο, ανάρτησε στο Telegram ένα βίντεο που δείχνει, από μακριά, στρατιώτες να βγαίνουν από ένα κτίριο, κρατώντας έναν άνδρα ντυμένο στα μαύρα, με το κεφάλι του καλυμμένο με μια μαύρη κουκούλα. 

Ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία, περιφερειακός εισαγγελέας του Λουγκάνσκ ισχυρίστηκε ότι είχε διαπράξει τρομοκρατικά αδικήματα τα οποία ερευνώνται.

Ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε τη σύλληψη ως «έγκλημα κατά της δημοκρατίας».

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ukrayinska Pravda ανέφερε στις 5 Μαρτίου ότι ο Φεντόροφ είχε δηλώσει ότι η κατάσταση στην πόλη του γινόταν «δύσκολη», καθώς οι προμήθειες τροφίμων και φαρμάκων ήταν περιορισμένες.

Είπε επίσης κατά τον ίδιο ιστότοπο, ότι οι αρχές της Μελιτόπολης ζήτησαν από τον ρωσικό στρατό να ανοίξει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για να αφήσει τους κατοίκους να φύγουν, αλλά αυτό το αίτημα είχε απορριφθεί.

Η συνέντευξη

Το BBC πήρε συνέντευξη από τον Φεντόροφ την Τετάρτη (9 Μαρτίου), μια ημέρα πριν από την απαγωγή του και είπε: «Δεν συνεργαζόμαστε με τους Ρώσους με κανέναν τρόπο».

Την Κυριακή ο στρατός της Ρωσικής Ομοσπονδίας προχώρησε ένα βήμα περισσότερο και αιχμαλώτισε και τον δήμαρχο της πόλης Ντνιπρορούντνι» Εβγκέν Ματβέγιεφ.

Το Ντνιπρορούντνι βρίσκεται στο νότιο τμήμα της περιφέρειας Ζαπορίζια. 

Οργή στην ΕΕ

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει σθεναρά την απαγωγή των δημάρχων της Μελιτόπολης και του Ντνιπρορούντνι από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Πρόκειται για μια νέα επίθεση εναντίον δημοκρατικών θεσμών στην Ουκρανία και μια απόπειρα να εγκατασταθούν παράνομες εναλλακτικές κυβερνητικές δομές, σε μια κυρίαρχη χώρα», κατήγγειλε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ στο Twitter. 

Καταδίκη από Σαρλ Μισέλ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ καταδίκασε, επίσης, «με τον πλέον σθεναρό τρόπο τον τυφλό βομβαρδισμό από τη Ρωσία αμάχων στην Ουκρανία, όπως και την απαγωγή από τη Ρωσία των δημάρχων της Μελιτόπολης και του Ντνιπρορούντνι και άλλων Ουκρανών».

Κατάφωρη παραβίαση

«Αυτές οι απαγωγές και άλλες πιέσεις εναντίον των ουκρανικών τοπικών αρχών συνιστούν μια ακόμη κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η στρατιωτική και πολιτική επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας πρέπει να σταματήσει», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα, ανέφερε σε tweet του, ότι η Ρωσία απάγει πολιτικούς για να σιγήσει τα άτομα με αντιρωσικό αίσθημα στην Ουκρανία που βρίσκεται υπό ρωσική απειλή.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι είναι πεπεισμένοι  ότι οι ρωσικές δυνάμεις απήγαγαν τουλάχιστον δύο δημάρχους για να εγκαταστήσουν φιλορώσους πολιτικούς. Και αυτές οι ενέργειες σηματοδοτούν μια νέα φάση στην εισβολή της Μόσχας, που διανύει τώρα την τρίτη εβδομάδα.

Το τελικό σχέδιο

Ο τρόπος με τον οποίο οι δυνάμεις της Μόσχας χειρίζονται τις ουκρανικές πόλεις που βρίσκονται ήδη υπό τον έλεγχό τους θα μπορούσε ίσως να αποτελεί ένδειξη για το τελικό σχέδιο του Βλαντιμίρ Πούτιν και τα προβλήματα που μπορεί να συναντήσει, σύμφωνα με Αμερικανούς αναλυτές. 

Οι ίδιοι ειδικοί ανέφεραν ότι δεν είναι σαφές ποιος μπορεί να είναι ο τελικός στόχος της στρατιωτικής επίθεσης του Πούτιν. Εάν το σχέδιο είναι να καταληφθεί η Ουκρανία, τότε οι Ουκρανοί δείχνουν ότι θα υπάρξει σημαντική αντίσταση.

Σε ένα βίντεο από τη Μελιτόπολη που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η αυθεντικότητά του επαληθεύτηκε από την Washington Post, διακρίνονται ρωσικά στρατιωτικά οχήματα να διασχίζουν δρόμους ανακοινώνοντας ότι οι διαδηλώσεις απαγορεύονται και η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 6 μ.μ. έως τις 6 π.μ. Ο κόσμος δείχνει να αντιδρά φωνάζοντας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από