Ουκρανία: Άλλη μια νύχτα τρόμου σε Κίεβο, Χάρκοβο και Μαριούπολη, κυκλώνουν την Οδησσό οι Ρώσοι – Φόβος για λευκορωσική επίθεση

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφτασε την 16η μέρα του, ενώ η κατάσταση στις μεγάλες πόλεις είναι κάτι παραπάνω από δραματική. Πώς εξελίσσεται η ρωσική εισβολή.

Νέα νύχτα τρόμου αναμένεται και απόψε στις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας που είναι υπό πολιορκία. Η ρωσική εισβολή είναι στην 16η μέρα της με το Κίεβο, το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη να είναι υπό σκληρή πολιορκία, ενώ τα ρωσικά στρατεύματα επιχειρούν να φτάσουν από τρεις πλευρές στην Οδησσό που είναι ο μεγάλος στόχος στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας.

Στην ουκρανική πρωτεύουσα όλες τις τελευταίες μέρες προετοιμάζονται για τη ρώσικη εισβολή, με τους Ουκρανούς στρατιώτες και τους πολίτες να δημιουργούν χαρακώματα για να πολεμήσουν τα ρωσικά στρατεύματα που πλησιάζουν ολοένα και πιο κοντά στην πόλη.

Την ίδια ώρα επίθεση από τη Λευκορωσία φοβάται απόψε η Ουκρανία. Την είδηση μετέδωσαν διεθνή και ουκρανικά ΜΜΕ όταν το ουκρανικό κρατικό Κέντρο Στρατηγικών Επικοινωνιών δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η Λευκορωσία δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία «τις επόμενες δύο ώρες».

«Σύμφωνα με πρωτόλειες πληροφορίες, τα λευκορωσικά στρατεύματα μπορεί να προχωρήσουν σε εισβολή στις 11 Μαρτίου στις 21:00 η ώρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κέντρο.

Να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη ώρα έχει περάσει, αλλά οι Ουκρανοί συνεχίζουν να αναφέρονται στη λευκορωσική απειλή μετά τη σημερινή συνάντηση Βλαντίμιρ Πούτιν και Αλεξάντερ Λουκασένκο. 

Το Κίεβο υπό πολιορκία

Ο δήμαρχος του Κιέβου και πρώην πρωταθλητής πυγμαχίας Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε σήμερα στο Reuters πως πιστεύει ότι σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν απομείνει ακόμα στην πόλη, η οποία δέχεται πιέσεις από τα ρωσικά στρατεύματα που προελαύνουν σε πολλά μέτωπα. 

Δήλωσε ότι η ουκρανική πρωτεύουσα, όπου ζουν σε κανονικές συνθήκες σχεδόν 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι, έχει αρκετές προμήθειες ζωτικής σημασίας που μπορούν να κρατήσουν περίπου δύο εβδομάδες και ότι οι γραμμές εφοδιασμού από και προς την πόλη παραμένουν προς το παρόν ανοικτές.

Ο αδελφός του Βλαντίμιρ, επίσης πρωταθλητής της πυγμαχίας, προσέθεσε σε κοινή τους συνέντευξη ότι κάποιοι από τους άνδρες και τις γυναίκες που είχαν συνοδεύσει τις οικογένειες τους σε μια σχετική ασφάλεια στο δυτικό τμήμα της χώρας επιστρέφουν για να συμμετάσχουν στην άμυνα της πόλης.

«Υποθέτουμε ότι περίπου 2 εκατ. άνθρωποι είναι ακόμα στο Κίεβο και είναι πολύ σημαντικό να προσφέρουμε υπηρεσίες στους ανθρώπους», δήλωσε ο Βιτάλι στο Reuters στο κέντρο του Κιέβου. 

Επίθεση σε ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Χάρκοβο

Σφοδρή επίθεση δέχεται το Χάρκοβο από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, με τους τοπικούς αξιωματούχους να κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις ότι εξαπολύουν επίθεση σε κατοικημένες περιοχές αλλά και σε ψυχιατρικό νοσοκομείο.

Ο τοπικός κυβερνήτης δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το Χάρκοβο 89 φορές μέσα σε μία ημέρα. Ειδικότερα το Reuters μεταδίδει ότι ο Όλεχ Σινεγκούμποφ δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους πολίτες μετά το χτύπημα ενός εκπαιδευτικού ινστιτούτου που διέθετε πυρηνικό εργαστήριο.

«Δεν υπάρχουν ακόμη απειλές για τον άμαχο πληθυσμό», δήλωσε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης του Χάρκοβο καταδίκασε τη σημερινή επίθεση σε ψυχιατρικό νοσοκομείο, λέγοντας ότι πρόκειται για «έγκλημα πολέμου κατά των αμάχων».

Η Ουκρανία κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι έπληξαν ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο κοντά στην πόλη Ιζιούμ της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Σινεγκούμποφ σημείωσε ότι 330 άνθρωποι βρίσκονταν στο νοσοκομείο εκείνη τη στιγμή – μεταξύ των οποίων κάποιοι που ήταν σε αναπηρικά καροτσάκια ή δεν μπορούσαν να μετακινηθούν και ότι 73 άνθρωποι είχαν απομακρυνθεί, αναφέρει το Reuters. Ακόμα είπε ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τον αριθμό των θυμάτων.

«Αυτό είναι ένα έγκλημα πολέμου κατά των αμάχων, γενοκτονία κατά του ουκρανικού έθνους», έγραψε στο Telegram.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει άμεσα την αναφορά. Η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι στοχεύει αμάχους.

Την ίδια στιγμή ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν καταστραφεί 48 από τα σχολεία της, καθώς η πόλη δέχεται ανηλεείς βομβαρδισμούς.

«Μέχρι σήμερα, 48 (σ.σ. από τα σχολεία της πόλης) έχουν καταστραφεί», δήλωσε ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέκοφ σε τηλεοπτικό διάγγελμα, μεταδίδει το Reuters.

Η πόλη έχει πληθυσμό περίπου 1,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

Δεν λειτουργεί ο ανθρωπιστικός διάδρομος στο Ιζιούμ

Λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών διακόπηκε η προσπάθεια απομάκρυνσης των αμάχων από την πόλη Ιζιούμ της ανατολικής Ουκρανίας μέσω του «ανθρωπιστικού διαδρόμου», ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής.

«Το Ιζιούμ παραμένει χωρίς ηλεκτρικό, θέρμανση, νερό και τηλεφωνική σύνδεση», ανέφερε ο κυβερνήτης Όλεχ Σινεγκούμποφ.

Νωρίτερα, ο Μαξίμ Στρέλνικ από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης είχε σημειώσει ότι οι μάχες γύρω από το Ιζιούμ συνεχίζονται με αποτέλεσμα οι Αρχές να μην μπορούν να οργανώσουν ανθρωπιστικό διάδρομο.

Απελπιστική η κατάσταση στη Μαριούπολη

Η Μαριούπολη, ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι στη νότια Ουκρανία, που βομβαρδίζεται συνεχώς από τους Ρώσους, βρίσκεται σε «απελπιστική» κατάσταση, σύμφωνα με ένα στέλεχος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF), που ζήτησε να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί μια «αδιανόητη τραγωδία».

Η κατάσταση είναι «σχεδόν απελπιστική», είπε ο Στίβεν Κόρνις, ο επικεφαλής των MSF στην Ελβετία και ένας από τους συντονιστές των δράσεων της οργάνωσης στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. «Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι (….) πολιορκούνται στην κυριολεξία», πρόσθεσε, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οι πολιορκίες είναι μια μεσαιωνική πρακτική, απαγορευμένη από τους σύγχρονους κανόνες του πολέμου, και δικαίως», πρόσθεσε ο Κόρνις, προβάλλοντας τα δεινά που υφίστανται οι άμαχοι.

Στη Μαριούπολη δεν υπάρχει θέρμανση, δεν υπάρχει πόσιμο νερό, παρουσιάζονται ελλείψεις στα τρόφιμα. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται αδιάκοπα. Οι τοπικές στρατιωτικές αρχές εκτιμούν ότι 1.207 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πόλη όμως, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους απολογισμούς, ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων πιστεύεται ότι είναι μεγαλύτερος αφού πολλά πτώματα παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια.

Ο Στίβεν Κόρνις υπενθύμισε ότι το διεθνές δίκαιο προβλέπει την προστασία των αμάχων και την κάλυψη των βασικών αναγκών τους: τρόφιμα, νερό, φάρμακα και «ασφαλώς, να μην τους εμπλέκουν στη σύρραξη». 

«Αδιανόητη τραγωδία»

«Όπως βλέπουμε, όχι μόνο στη Μαριούπολη αλλά επίσης, σύμφωνα με τις αξιόπιστες πληροφορίες που φτάνουν από το Χάρκοβο, το Ντνίπρο και άλλες περιοχές, δεν καταβάλλονται οι αναγκαίες προσπάθειες για να σωθούν οι άμαχοι», τόνισε. «Οδηγούμαστε πραγματικά σε μια αδιανόητη τραγωδία», προειδοποίησε, εκφράζοντας όμως την πεποίθηση ότι «είναι ακόμη εφικτό να αποφευχθεί και πρέπει να αποφευχθεί».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν περισσότερους από 100 εθελοντές στην Ουκρανία. Η οργάνωση κατάφερε να λειτουργήσει μια κινητή κλινική στην πόλη Βινίτσια σήμερα, στη δυτική Ουκρανία, για να φροντίσει τους αμέτρητους εκτοπισμένους που χρειάζονται περίθαλψη. Όμως η κυριότερη πρόκληση είναι κυρίως εκείνοι οι άνθρωποι που παραμένουν στις εμπόλεμες ζώνες.

«Υπάρχουν δεκάδες περιοχές όπου οι άμαχοι χρειάζονται κατεπειγόντως ιατρική περίθαλψη και απλώς δεν είμαστε ακόμη σε θέση να τους την προσφέρουμε», παραδέχτηκε.

Για τον Κόρνις, όπως και για όλον τον κόσμο, ο βομβαρδισμός του παιδιατρικού νοσοκομείου της Μαριούπολης ήταν «ένα πραγματικό σοκ για τη συνείδησή μας, για την ανθρωπιά μας». «Είναι πραγματικά απαράδεκτο, δεν υπάρχουν λόγια για να καταλάβει κανείς πώς μπορεί να επιτρέπεται κάτι τέτοιο στην εποχή μας», συνέχισε.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν είχαν προσωπικό σε αυτό το νοσοκομείο, όμως ορισμένοι συνεργάτες τους και οι οικογένειές τους έχουν αποκλειστεί στη Μαριούπολη. Κάποιοι καταφέρνουν ακόμη να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο. «Περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία αυτές τις επικοινωνίες και ανακουφιζόμαστε όταν παίρνουμε νέα τους και είναι καλά», είπε ο Κόρνις.

Όμως λόγω των συγκρούσεων η ομάδα δεν μπορεί να μεταφέρει βοήθεια στα νοσοκομεία και «αυτό είναι απαράδεκτο», τόνισε. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι θα αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά», κατέληξε.

Μεγάλος στόχος των Ρώσων η Οδησσός

Προειδοποιητικές σειρήνες ηχούν για δεύτερη φορά σήμερα στην Οδησσό, η οποία οχυρώνεται και προετοιμάζεται για πολεμική σύρραξη.  Οι κάτοικοι φοβούνται ότι η πόλη θα περικυκλωθεί και ότι είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσουν οι επιθέσεις, είτε χερσαίες, είτε από αέρος, είτε από τη θάλασσα.

Μάλιστα, ο δήμαρχος της Οδησσού μίλησε για το ενδεχόμενο ο ρωσικός στρατός να επιχειρήσει να περικυκλώσει την Οδησσό από τρεις πλευρές.

Σε ό,τι αφορά στις επιθέσεις από τη θάλασσα, υπάρχουν ρωσικά πλοία εδώ και μέρες στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ χθες προσπάθησαν να κάνουν και την παρουσία τους ιδιαίτερα αισθητή.

Αν η Ρωσία καταφέρει την επίθεση από τη θάλασσα, αυτόματα αυτό σημαίνει και μπλόκο στη μοναδική διέξοδο που έχει η Ουκρανία προς τη Μαύρη Θάλασσα. 

Το βράδυ της Παρασκευής νέοι βομβαρδισμοί ήταν σε εξέλιξη στο Μικολάιβ, την κομβική πόλη που επιχειρούν να καταλάβουν οι Ρώσοι και η οποία βρίσκεται δίπλα στην Οδησσό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από