Το Politico σε κείμενό του παρουσιάζει τις απόψεις αξιωματούχων από την Πολωνία και τις Βαλτικές χώρες, οι οποίες είχαν προειδοποιήσει για τα σχέδια του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για 14η συνεχόμενη μέρα, με τις προσδοκίες από την αυριανή συνάντηση των ΥΠΕΞ Ουκρανίας και Ρωσίας να μην είναι υψηλές, όπως παραδέχεται και ο Ντμίτρο Κουλέμπα.
Το Politico σε άρθρο του φιλοξενεί δηλώσεις αξιωματούχων από την Πολωνία και τις βαλτικές χώρες (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) που κατηγορούν τη Δύση ότι δεν πήρε υπόψιν τις προειδοποιήσεις αυτών των κρατών για τα σχέδια του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Όπως αναφέρει το Politico αυτές οι χώρες χτυπούσαν το καμπανάκι του κινδύνου για την «επεκτατική απειλή» της πολιτικής του Ρώσου προέδρου.
Μάλιστα, οι αξιωματούχοι αυτών των χωρών, ανάμεσα σε άλλα, επιρρίπτουν ευθύνες στην Άνγκελα Μέρκελ που ήταν ανάμεσα στους ηγέτες που επέλεξαν έναν πολιτικό και οικονομικό κατευνασμό του Πούτιν.
«Καρφιά από την Πολωνία
«Οι Δυτικοευρωπαίοι μας σνόμπαραν και μας χειραγωγούσαν τα τελευταία τριάντα χρόνια, δήλωσε ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι, ενώ κατηγορούσαν αυτές τις χώρες ότι είναι υπερβολικά αγχώδεις, υπερευαίσθητοι και προκατειλημμένοι με τη Ρωσία.
Στη συνέχεια ο ίδιος, που ήταν υπουργός Άμυνας στην Πολωνία το 2006, συνέκρινε τη συμφωνία Γερμανίας και Ρωσίας για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 9που διαπερνούσε και την Πολωνία) με το Σύμφωνα Μολότοφ – Ρίμπεντροπ του 1939.
Το Politico σημειώνει ότι οι Πολωνοί και οι Βαλτικές χώρες είδαν την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία ως ένα «αποφασιστικό κατώφλι» που ανέβηκε ο Πούτιν και έδειχνε τι σχεδιάζει για το μέλλον. Όπως σημειώνεται, σε άκαρπες συναντήσεις στις Βρυξέλλες, οι διπλωμάτες αυτών των κρατών είδαν ότι οι Δυτικοί δεν ήταν διατεθειμένοι να αποφασίσουν βαριές κυρώσεις για τη Μόσχα παρά την εισβολή της σε μια χώρα σύμμαχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη συνέχεια το άρθρο του Politico σημειώνει ότι η γνώση αυτών των κρατών για τη Ρωσία έχει βαθιές ρίζες και θυμίζει, για παράδειγμα, ότι η Πολωνία έχασε την ανεξαρτησία της τον 18ο αιώνα από μια συμμαχία που είχε ρωσική ηγεσία, πάλεψε ενάντια στη Ρωσία σε δύο αποτυχημένες εξεγέρσεις τον 19ο αιώνα, ενώ αναφέρεται και στα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης. Ανάμεσα σε άλλα, στο άρθρο υπογραμμίζεται ότι το 1939 η Σοβιετική Ένωση κατέλαβε τη μισή Πολωνία, εκτέλεσε 20 χιλιάδες φυλακισμένους, ενώ έστειλε στην εξορία εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.
Η κομβική ομιλία Πούτιν
Το άρθρο στη συνέχεια κάνει λόγο για την ομιλία του Πούτιν στο Μόναχο το 2007, όταν ο Ρώσος πρόεδρος επιτέθηκε στις ΗΠΑ και τις κατηγόρησε ότι είχαν δημιουργήσει ένα μονολιθικό κόσμο «στον οποίο υπάρχει ένας αφέντης, ένας κυρίαρχος», έκανε κριτική στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, ενώ έκανε δηλώσεις που δεν αποδεχόταν το στάτους κβο που είχε δημιουργηθεί στην Ευρώπη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Ο Σικόρσκι, μάλιστα, εκείνη την περίοδο έγινε ο κορυφαίος διπλωμάτης της Πολωνίας και ξεκίνησε να ζητάει περισσότερα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στη χώρα του, κάτι που θεωρήθηκε εξοργιστικό, όπως λέει ο ίδιος.
«Δεν ξέρετε τίποτα»
Έπειτα, το Politico παρουσιάζει τη στάση των Βαλτικών χωρών, που κινούνται στο ίδιο μοτίβο με την Πολωνία. Οι Εσθονοί, για παράδειγμα, θυμούνται την «κυβερνο-επίθεση» που είχε γίνει το 2007 στη χώρα, όταν είχε αποφασιστεί να μετακινηθεί ένα Σοβιετικό «Μνημείο για τους Απελευθερωτές της Εσθονίας» από το κέντρο της πρωτεύουσας Ταλίν.
Η Ρωσία δεν είχε αποδεχθεί τη συμμετοχή της σε αυτή τη γιγάντια «κυβερνο-επίθεση» από σχεδόν ένα εκατομμύριο υπολογιστές «ζόμπι».
Όταν οι Εσθονοί αξιωματούχοι παρουσίαζαν στους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ τις ανησυχίες τους, αυτοί απαντούσαν ότι «Ωχ, δεν ξέρετε για τι μιλάτε, είστε απλώς Ρωσοφοβικοί».
Ο Ρίχαρντ Κολς, επικεφαλής της Επιτροπής της λετονικής Βουλής για τα διεθνή θέματα, δήλωσε ότι η Ρίγα είχε προειδοποιήσει το ΝΑΤΟ για τις ρωσικές επιδιώξεις πριν από την εισβολή της στη Γεωργία το 2008.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έβρισκε πολύ δύσκολο να πείσει τους συμμάχους της χώρας από τη Δύση πόσο επικίνδυνος θα μπορούσε να γίνει ο Πούτιν.
«Ο Πούτιν εννοεί αυτά που λέει»
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Λίνας Λινκεβίτσιους από τη δική του μεριά υπογράμμισε την έλλειψη δράσης από τη μεριά της Δύσης τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ θυμήθηκε ότι το 2008 ο Πούτιν είχε χαρακτηρίσει την Ουκρανία ως μια «τεχνητή δημιουργία».
«Ο Πούτιν εννοεί αυτά που λέει», είπε επίσης ο Λινκεβίτσιους, και «τώρα το να προσποιούμαστε ότι είμαστε έκπληκτοι ότι κάτι πήγε λάθος, αυτό πάει πολύ».
Τέλος, ο Εσθονός πρόεδρος την εποχή της μεγάλης «κυβερνο-επίθεσης», Τόομας Χέντρικ Ίλβες δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα, «Μην κάνετε πολιτική με τη Ρωσία χωρίς να συμβουλευτείτε τους ανθρώπους που ξέρουν τη Ρωσία πολύ περισσότερο από ότι εσείς (σ.σ. οι Δυτικοευρωπαίοι). Μην εμπιστεύεστε ανθρώπους που έχουν εκπαιδευτεί ως διπλωμάτες, αλλά δεν έχουν πραγματική κατανόηση των μοτίβων της ρωσικής συμπεριφοράς».