Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας προειδοποιεί ότι αν η Ευρώπη τραβήξει το σκοινί, τότε θα υπάρχουν καταστροφικές συνέπειες.
Η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 300 δολάρια το βαρέλι εάν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύσουν τις εισαγωγές από τη Ρωσία, προειδοποίησε απόψε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάντερ Νόβακ.
«Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η απόρριψη του ρωσικού πετρελαίου θα είχε σε καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά», ανέφερε ο Νόβακ σε βιντεοσκοπημένη ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.
«Η αύξηση της τιμής θα ήταν απρόβλεπτη. Θα έφτανε τα 300 δολάρια το βαρέλι, αν όχι περισσότερα», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που είναι αρμόδιος για θέματα ενέργειας.
Η Ρωσία «ξέρει» που να προωθήσει το πετρέλαιό της αν το απορρίψουν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, προειδοποίησε.
Η Ευρώπη, συνέχισε, ωθεί τη Ρωσία προς ένα εμπάργκο στις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, όμως «ακόμη δεν παίρνουμε αυτήν την απόφαση». Κανείς δεν θα ωφελείτο από ένα τέτοιο εμπάργκο, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι θα χρειαζόταν πάνω από ένας χρόνος ώστε η Ευρώπη να αντικαταστήσει τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου.
Όπως είναι φυσικό οι «προειδοποιήσεις» Νόβακ έχουν αρχίσει να γίνονται αντικείμενο σχολιασμού στα social media από δημοσιογράφους και πολιτικούς.
Breaking: Russian Deputy Prime Minister Novak warned that oil prices could climb to over $300 per barrel if the United States and European Union ban imports of Russian oil. Also warns EU pushing Russia to embargo gas deliveries via Nord Stream I, but no decision yet. (Reuters)
— Jonathan Landay (@JonathanLanday) March 7, 2022
Μέχρι στιγμής, πάντως, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο δεν υπάρχει απόφαση για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
White House press sec. Jen Psaki: «No decision has been made at this point by the president about a ban on importing oil from Russia, and those discussions are ongoing internally.»https://t.co/OICtD2kxqJ pic.twitter.com/8rYQ9edtOD
— ABC News Politics (@ABCPolitics) March 7, 2022
Τι στάση θα κρατήσει η Βουλγαρία
Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η Βουλγαρία στηρίζει τις κυρώσεις στη Ρωσία ως μέσο για να σταματήσει η εισβολή στην Ουκρανία, αλλά πιθανότατα θα επιδιώξει να εξαιρεθεί από την απαγόρευση εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, εάν υποβληθεί μια τέτοια πρόταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, Κίριλ Πέτκοφ.
Η Βουλγαρία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, εξαρτάται σχεδόν πλήρως από τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom, ενώ το μοναδικό διυλιστήριο πετρελαίου της, που ανήκει στη ρωσική LUKOIL, παρέχει πάνω από το 60% του καυσίμου που χρησιμοποιείται στη χώρα.