Κορωνοϊός: Ακόμη ένα βήμα προς την κανονικότητα – Τι θα συμβεί μέχρι το τέλος του μήνα

Κορωνοϊός: Ακόμη ένα βήμα προς την κανονικότητα – Τι θα συμβεί μέχρι το τέλος του μήνα

Τα μέλη της Επιτροπής που αξιολόγησαν τα επιδημιολογικά δεδομένα, φαίνεται πως επιβεβαίωσαν ότι η πανδημία βρίσκεται σε φάση αργής αποκλιμάκωσης

Κανονικά και χωρίς περιορισμούς θα γιορτάσουμε όπως όλα δείχνουν το Πάσχα, μιας και η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, αποφάσισε να μην είναι από το προσεχές Σάββατο υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Τα μέλη της Επιτροπής που αξιολόγησαν τα επιδημιολογικά δεδομένα, φαίνεται πως επιβεβαίωσαν ότι η πανδημία βρίσκεται σε φάση αργής αποκλιμάκωσης, αν και οι ημερήσιοι θάνατοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Την Τετάρτη έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι.

H τρίτη δόση

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι ειδικοί κρίνουν αρκετά ικανοποιητική την προσέλευση του κόσμου για την αναμνηστική δόση αλλά και την μακροπρόθεσμη προστασία που αυτή προσφέρει, σύμφωνα και με νεότερα επιστημονικά δεδομένα.

Κοροναϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί με Novavax – Τι γίνεται με το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους

Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες θεωρούν πως η άφιξη του εμβολίου της Novavax στην Ελλάδα, θα μπορούσε λόγω της τεχνολογίας που είναι παρασκευασμένο, να κάμψει τις αντιστάσεις κάποιων αρνητών.

Οπως και νάχει όμως, τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους παραμένουν, όπως και για εκείνους που δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, επτά μήνες μετά τη δεύτερη.

Οι ειδικοί συμφώνησαν να σταματήσει η χρήση μάσκας να είναι υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους, ωστόσο έκαναν ισχυρή σύσταση για τη χρήση της σε χώρους με συνωστισμό, ειδικά για άτομα με παράγοντες κινδύνου σοβαρής νόσησης και ανεμβολίαστους.

100% στα ΜΜΜ

Επίσης  αποφάσισαν η χωρητικότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να είναι πλέον στο 100%, πράγμα που σημαίνει πως θα «απελευθερωθούν» όλες οι θέσεις για τους καθήμενους.

To πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τόνισε στον ΣΚΑΪ πως μέχρι το φθινόπωρο η πανδημία θα βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό σε φθίνουσα πορεία, «πάμε για αποκλιμάκωση μέτρων, κατά βάση για τους εμβολιασμένους».

«Το Πάσχα και το καλοκαίρι θα είναι πάρα πολύ κοντά στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους, σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις. Οι μάσκες θα βγουν πολύ πιο γρήγορα από το τέλος Μαρτίου, αυτή είναι η εκτίμηση μου», υπογράμμισε ο υπουργός.

Στο μεταξύ, ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη χορήγηση των πρώτων δόσεων του Novaxax (και) στη χώρα μας, αρχής γενομένης από το ερχόμενο Σάββατο. Στο νέο, πρωτεϊνικό, εμβόλιο που προστίθεται στη φαρέτρα της «Ελευθερίας», οι ειδικοί έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους καθώς η διαφορετική τεχνολογία του μπορεί να… σβήσει τις δεύτερες σκέψεις εκείνων των πολιτών που εξέφραζαν φόβους για πιθανές παρενέργειες.

Ανοιξε η πλατφόρμα

Μάλιστα, αμέσως μετά την επιβεβαίωση της εταιρείας ότι θα τηρηθεί το πρόγραμμα των παραδόσεων, με τις πρώτες παρτίδες να παραλαμβάνονται σήμερα, η πλατφόρμα των ραντεβού άνοιξε από χθες ώστε να προγραμματίσουν άμεσα οι ενδιαφερόμενοι το ραντεβού τους. Είναι σημαντικό, πάντως, να υπογραμμιστεί, όπως σημείωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, πως το εμβόλιο της Novavax χορηγείται μόνον για τον βασικό εμβολιασμό και όχι για την αναμνηστική (δηλαδή, την τρίτη) δόση.

Κοροναϊός: Πόσο διαρκεί η προστασία των εμβολίων – Τι αναφέρουν οι τελευταίες μελέτες

Υπενθυμίζεται πως το εμβόλιο της Novavax στηρίζεται σε μία δοκιμασμένη τεχνολογία, που χρησιμοποιείται κατά της γρίπης, του τετάνου και του κοκκύτη. Πιο συγκεκριμένα, το Nuvaxovid παράγεται με τη διαμόλυνση κυττάρων σκώρου με ένα ιό που περιέχει τη γενετική πληροφορία για την πρωτεΐνη-ακίδα του ιού.

Πώς δρα το Novavax

Τα διαμολυσμένα κύτταρα παράγουν την πρωτεΐνη-ακίδα στην επιφάνειά τους, κατόπιν οι πρωτεΐνες-ακίδες εκχυλίζονται από τα κύτταρα, καθαρίζονται και «συναρμολογούνται» σε νανοσωματίδια πρωτεΐνης που αποτελούνται από τις ροζέτες των ακίδων. Ετσι, όταν το εμβόλιο  χορηγείται το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει την πρωτεΐνη του εμβολίου ως ξένο σώμα και παρέχει φυσική άμυνα.

Πάντως, τη σημαντική αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού με αναμνηστική δόση ακόμα και έναντι μόλυνσης με SARS-CoV-2 στη χρονική περίοδο που κυριάρχησε το ιδιαίτερα μεταδοτικό στέλεχος Όμικρον στη χώρα μας, αναδεικνύουν τα τελευταία ερευνητικά στοιχεία, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Την εποχή της Ομικρον

Συγκεκριμένα, από την 20ή Δεκεμβρίου 2021 μέχρι την 30ή Ιανουαρίου 2022 εκτιμήθηκε ο αριθμός κρουσμάτων, ο αριθμός θανάτων και νέων διασωληνώσεων ανά 100.000 πληθυσμού ανά εβδομάδα χωριστά για τις ομάδες των ανεμβολίαστων ή μερικώς εμβολιασμένων και των εμβολιασμένων με αναμνηστική δόση. Η παραπάνω περίοδος αφορά το διάστημα που κυριάρχησε το στέλεχος Όμικρον στην Ελλάδα.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων, η αποτελεσματικότητα της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου έναντι μόλυνσης SARS-CoV-2 εκτιμήθηκε σε 62% σε σχέση με τους ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους, ενώ η αποτελεσματικότητα της αναμνηστικής δόσης ανεβαίνει σε 87% και 91% έναντι θανάτου από COVID-19 και διασωλήνωσης, αντίστοιχα, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους.

Ανοσιακή διαφυγή

Ο ΕΟΔΥ σημειώνει ότι το στέλεχος Όμικρον διαθέτει χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής, ικανότητας δηλαδή να μολύνει τα άτομα που έχουν εμβολιασθεί ή προηγουμένως μολυνθεί με άλλα στελέχη του ιού, και συνεπώς η εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα (62%) έναντι μόλυνσης με SARS-CoV-2 χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα ικανοποιητική.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού με αναμνηστική δόση είναι ακόμα μεγαλύτερη έναντι σοβαρής νόσου (διασωλήνωσης) και θανάτου, υποδεικνύοντας τα μεγάλα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού έναντι ενός στελέχους με πολλές μεταλλάξεις και ικανότητα διαφυγής από προϋπάρχουσα ανοσία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ