Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ευρώπη εξοπλίζει το Κίεβο – Πακετάρουν τόνους πυρομαχικών για το «Ανατολικό Μέτωπο»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ευρώπη εξοπλίζει το Κίεβο – Πακετάρουν τόνους πυρομαχικών για το «Ανατολικό Μέτωπο»

Καθώς η ταραχή του Κρεμλίνου από την ανέλπιστη εμπλοκή οδήγησε στην έκδοση διαταγής για μαζική επίθεση, οι Ευρωπαίοι αποστέλλουν αμέσως όπλα στον ουκρανικό στρατό.

Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν έκτακτες αποφάσεις για να ενισχύσουν τον ουκρανικό στρατό με όπλα και πολεμοφόδια. Μετά το πρώτο σοκ, όπου οι Δυτικοί περίμεναν ότι η κατάληψη της Ουκρανίας θα ήταν περίπατος για την πανίσχυρη στρατιωτική μηχανή, η σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών τόσο στο Κίεβο όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, δημιουργούν νέα δεδομένα.

Υπό το πρόσχημα ότι η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και επομένως η δύναμη ταχείας αντίδρασης της Συμμαχίας δεν μπορεί να παράσχει καμία βοήθεια στην Ουκρανία, τα κράτη-μέλη του δυτικού συνασπισμού επιχειρούν να κρατήσουν ζωντανή την αντίσταση επιχειρώντας να πετύχουν σύο στόχους.

Κλείνει η κάνουλα

Την αποστολή οπλικών συστημάτων αλλά και την εφαρμογή σαρωτικών κυρώσεων οι οποίες θεωρείται βέβαιο ότι θα πλήξουν από πλευράς Ρωσίας τη χρηματοδότηση μίας τόσο μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης.

Πλέον είναι σαφές ότι μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό, η ρωσική επίθεση επιβραδύνθηκε, οι Ουκρανοί έκαναν λόγο για 3.500 Ρώσους νεκρούς και τραυματίες, και μέσα σε τρία 24ωρα, κάθε μέτωπο που άνοιξαν εισβάλλοντας στην Ουκρανία αυτό μετατράοηκε σε εστία αντίστασης.

Καθώς η ταραχή του Κρεμλίνου από την ανέλπιστη εμπλοκή οδήγησε στην έκδοση διαταγής για μαζική επίθεση, οι Ευρωπαίοι αποστέλλουν αμέσως όπλα στον ουκρανικό στρατό.

Ειδικότερα:

Η Γαλλία αποφάσισε να στείλει περισσότερο αμυντικό στρατιωτικό εξοπλισμό και καύσιμα στην Ουκρανία για να την στηρίξει στη μάχη της εναντίον της εισβολής του ρωσικού στρατού, όπως ανακοινώθηκε από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Στη διάρκεια συμβουλίου άμυνας που συνεκλήθη το Σάββατο το βράδυ στο προεδρικό μέγαρο υπό τον Εμανουέλ Μακρόν, «αποφασίσθηκε η παράδοση επιπλέον εξοπλισμών άμυνας στις ουκρανικές αρχές καθώς και υποστήριξη σε καύσιμα», ανακοίνωσε η προεδρία χωρίς να κάνει γνωστές λεπτομέρειες.

Εμφαση στις κυρώσεις

Η Γαλλία θα ενισxύσει επίσης τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως την πρόσβαση στη διατραπεζική πλατφόρμα SWIFT, ανακοινώθηκε επίσης από το μέγαρο των Ηλυσίων.

Στο μεταξύ, αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου που κλήθηκε να σχολιάσει τη κατάσταση στην Ουκρανία, δήλωσε ότι φαίνεται πως οι ρώσοι διοικητές δεν είχαν προβλέψει να έχουν επάρκεια καυσίμων ούτε για στοιχειώδη επιμελητειακή υποστήριξη και τώρα προσπαθούν να προσαρμοστούν.

«Εκτιμάμε ότι πάνω από το 50% της δύναμης που ο (ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν έχει συγκεντρώσει εναντίον της Ουκρανίας (…) εμπλέκεται πλέον» μέσα στη χώρα, διευκρίνισε αυτός ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος. «Πιστεύω πως είναι ασφαλές να υποθέσετε πως μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες, αλλά δεν θα γίνω περισσότερο συγκεκριμένος».

Ουκρανική αντίσταση

«Συνεχίζουμε επίσης να βλέπουμε σημάδια μιας βιώσιμης ουκρανικής αντίστασης», πρόσθεσε. «Πιστεύουμε πως οι Ρώσοι αποθαρρύνονται όλο και περισσότερο καθώς χάνουν την ορμή τους τις τελευταίες 24 ώρες, ιδιαίτερα στη βόρεια Ουκρανία», δήλωσε επίσης ο αμερικανός αξιωματούχος. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι σήμερα το απόγευμα οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είχαν εκτοξεύσει περισσότερους από 250 πυραύλους εναντίον στόχων στην Ουκρανία.Οι περισσότεροι ήταν πύραυλοι μικρού βεληνεκούς, διευκρίνισε ο αξιωματούχος. Αντίθετα με τους ρωσικούς ισχυρισμούς, οι πύραυλοι «αναμφίβολα» έπληξαν «πολιτικές υποδομές και κατοικημένες περιοχές», πρόσθεσε.

Εκτός από τη Γαλλία, η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι θα στείλει αντιαρματικά όπλα στην Ουκρανία. Η ολλανδική κυβέρνηση θα προμηθεύσει 50 αντιαρματικά όπλα Panzerfaust-3 και 400 ρουκέτες, αναφέρει το υπουργείο σε επιστολή του προς το κοινοβούλιο.

Σκέφτονται τα Patriot

Η Ολλανδία εξετάζει επίσης από κοινού με τη Γερμανία την αποστολή ενός συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Patriot σε ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στη Σλοβακία, προσθέτει. Την ίδια ώρα, και προκειμένου η κατά τους αμερικανούς «βιώσιμη» ουκρανική αντίσταση να συνεχίσει να είναι αποτελεσματική, η καγκελαρία της Γερμανίας προχώρησε, επισήμως, σε αλλαγή της πάγιας πολιτικής της να μην τροφοδοτεί με θανατηφόρα όπλα εμπλεκόμενα μέρη. 

Το βράδυ του Σαββάτου όμως, το Βερολίνο αποφάσισε ότι αντιαρματικά οβιδοβόλα D-30 από το οπλοστάσιο του «Λαϊκού Στρατού» της πρώην Ανατολικής Γερμανίας θα σταλούν στην Ουκρανία μέσω Εσθονίας. Τα όπλα είχαν αρχικά πωληθεί στη Φινλανδία το 1990 και αναμένεται να παραδοθούν «το συντομότερο δυνατό» στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Πύραυλοι, ρουκέτες και οχήματα

Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε απόψε την έγκριση της παράδοσης 400 αντιαρματικών ρουκετοβόλων μέσω Ολλανδίας και 14 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και 10.000 τόνους πυρομαχικών μέσω Πολωνίας. Απευθείας από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις θα αποσταλούν στην Ουκρανία ακόμη 1000 αντιαρματικά και 500 πύραυλοι Stinger.

«Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής. Απειλεί ολόκληρη τη μεταπολεμική τάξη μας. Σε αυτή την κατάσταση, είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αμυνθεί εναντίον του στρατού εισβολής του Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Γερμανία είναι στο πλευρό της Ουκρανίας», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς με ανάρτησή του στο Twitter.

Αλλαγή στάσης

Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία και τα συμβόλαια πώλησης οπλικών συστημάτων, ακόμη και οι αγοραστές των γερμανικών όπλων θα πρέπει να λάβουν την έγκριση του Βερολίνου πριν τα μεταπωλήσουν σε τρίτους, καθώς η Γερμανία ασκεί ιδιαίτερα περιοριστική πολιτική, απαγορεύοντας τη διάθεση γεμανικών θανατηφόρων όπλων σε περιοχές κρίσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ