Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ρωσικός στρατός αναπτύσσει το βαρύ φλογοβόλο TOS-1 κοντά στο Χάρκοβο

Σχετικό βίντεο κοινοποιήθηκε στο Twitter από τον ανταποκριτή του CNN και δείχνει ένα βαρύ φλογοβόλο TOS-1, το οποίο μπορεί να εκτοξεύει θερμοβαρικούς πυραύλους τοποθετημένους σε σασί άρματος T-72.

Κορυφώνεται η αγωνία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, μετά την εντολή Πούτιν για γενικευμένη επίθεση σε όλα τα μέτωπα.

Επιπλέον, ο τρόμος για την πιθανότητα να χρησιμοποιήσει ο ρωσικός στρατός θερμοβαρικά βλήματα στις επιχειρήσεις του εντείνεται, καθώς πλάνα από το εσωτερικό της Ρωσίας δείχνουν έναν εκτοξευτή θερμοβαρικών πυραύλων να αναπτύσσεται προς τα ουκρανικά σύνορα, σύμφωνα με τον Guardian.

Όπως διαφαίνεται, ο ρωσικός στρατός αναπτύσσει το βαρύ φλογοβόλο του TOS-1, ικανό να εξατμίζει ανθρώπινα σώματα, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Το βίντεο, που κοινοποιήθηκε στο Twitter από τον ανταποκριτή του CNN, Frederik Pleitgen, δείχνει ένα βαρύ φλογοβόλο TOS-1, το οποίο μπορεί να εκτοξεύει θερμοβαρικούς πυραύλους τοποθετημένους σε σασί άρματος T-72.

Καταγράφηκε νότια του Belgorod, είπε ο Pleitgen, το οποίο απέχει περίπου 45 μίλια από το Χάρκοβο της Ουκρανίας.

Δείτε στο χάρτη το σημείο, όπου καταγράφηκε το βίντεο: 

Σύμφωνα με το i News, τα θερμοβαρικά όπλα μπορούν να εξατμίσουν τα ανθρώπινα σώματα και να συνθλίψουν εσωτερικά όργανα.

Τι είναι αυτά τα όπλα και γιατί τα τρέμει η Δύση;

Τα εμπρηστικά και θερμοβαρικά βλήματα χρησιμοποιούνται ευρέως από πολλούς στρατούς του κόσμου.

Τα ρωσικά βαρέα φλογοβόλα οπλικά συστήματα TOS-1 Buratino και TOS-1A Solntsepyok είναι μερικά από τα πιο τρομακτικά όπλα στο σύγχρονο πεδίο μάχης.

Τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα έχουν ως χαρακτηριστικά τους την πολύ υψηλή θερμοκρασία, καθώς και την υψηλή πτώση πίεσης. Αυτό σημαίνει ότι, φτάνοντας στον στόχο, το βλήμα κάνει μια μικρή έκρηξη και ψεκάζει εύφλεκτα υλικά σε έκταση μερικών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.

Αργότερα, μετά από μερικά δευτερόλεπτα, αυτό το σύννεφο θα αναφλεγεί με τη χρήση ενός δεύτερου πυροκροτητή.

Η πίεση στην περιοχή της έκρηξης αρχικά αυξάνεται απότομα και στη συνέχεια πέφτει. Το εύφλεκτο μείγμα διεισδύει πιο εύκολα σε περιοχές που δεν είναι προσπελάσιμες από βλήματα γενικής χρήσης.

Τα εμπρηστικά και θερμοβαρικά βλήματα έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα σε τοπικές συγκρούσεις των τελευταίων ετών, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, όπου σημειωτέον η Ρωσία είχε μεγάλη συμμετοχή. Παράλληλα χρησιμοποιήθηκαν και από τους Αμερικανούς στο Αφγανιστάν το 2017.

Ωστόσο, τα ίδια οπλικά συστήματα έχουν και ορισμένες αδυναμίες. Συγκεκριμένα, η αποτελεσματικότητα τους εξαρτάται αρκετά από τις καιρικές συνθήκες: όταν βρέχει, φυσάει ή χιονίζει έντονα, ένα νέφος αερολύματος διασκορπίζεται πιο δύσκολα κι έτσι η περιορίζεται η εξάπλωση της εκρηκτικής ύλης.

Δυτικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν αρχικά δημόσια την ανησυχία τους ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιήσει θερμοβαρικές βόμβες για να καταλάβει τον έλεγχο της Ουκρανίας την Παρασκευή, ανέφερε η HuffPost.

«Ο φόβος μου θα ήταν ότι εάν δεν εκπληρώσουν τα χρονοδιαγράμματα και τους στόχους (σ.σ.Οι Ρώσοι), θα επιβάλουν αδιάκριτη χρήση βίας», δήλωσε ένας δυτικός αξιωματούχος, σύμφωνα με το i News. «Δεν τηρούν τις ίδιες αρχές της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας και το κράτος δικαίου που τηρούν οι δυτικές δυνάμεις», προσέθεσε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από