Πούτιν: «Οι Δημοκρατίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ δεν περιορίζονται στα σημερινά τους σύνορα»

Πούτιν: «Οι Δημοκρατίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ δεν περιορίζονται στα σημερινά τους σύνορα»

Μετά τα αντιφατικά μηνύματα που εξέπεμψαν ρώσοι αξιωματούχοι, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα έχει αναγνωρίσει τις Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ στα σύνορα που είχαν ως περιοχές της Ουκρανίας

Απάντηση σε ένα ερώτημα που «βασανίζει» τη διεθνή κοινότητα, αμέσως μετά το διάγγελμα μιας ώρας που απηύθυνε στο ρωσικό λαό -και το οποίο είναι καθοριστικό για τη συνέχεια στην ουκρανική κρίση– έδωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κατά τη διάρκεια δραματικών ωρών το απόγευμα της Δευτέρας, ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία δύο αυτοανακηρυγμένων και φιλορωσικών δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία και στη συνέχεια είπε ότι θα στείλει ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή σε μια «ειρηνευτική» αποστολή, όπερ και εγένετο.

Το κρίσιμο ερώτημα που έμενε να απαντηθεί είναι εάν η Ρωσία θα αναγνωρίσει όλες αυτές τις περιοχές με τα εδάφη που είχαν το 2014, κάτι που θα σημάνει περαιτέρω κλιμάκωση κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Οι δυνάμεις των αυτονομιστών προς το παρόν ελέγχουν κάτι περισσότερο από το ένα τρίτο των αυτοανακηρυχθεισών -ως αυτόνομων- περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Τα υπόλοιπα δύο τρίτα τελούν ακόμη υπό ουκρανικό έλεγχο. 

Η θέση Πούτιν

Μετά τα αντιφατικά μηνύματα που εξέπεμψαν ρώσοι αξιωματούχοι, ο Πούτιν -σύμφωνα με το Russia Today– δήλωσε ότι η Μόσχα έχει αναγνωρίσει τις Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ στα σύνορα που είχαν ως περιοχές της Ουκρανίας.

«Τους έχουμε αναγνωρίσει, πράγμα που σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε τα βασικά τους έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων των συνταγμάτων τους. Αυτά τα συντάγματα θέτουν τα όρια των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από τη στιγμή που ήταν μέρος της Ουκρανίας» είπε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο είχε δηλώσει ότι η Μόσχα θα σεβαστεί τα σύνορα των δύο δημοκρατιών ανάλογα με το πού ασκούσαν εξουσία και δικαιοδοσία οι τοπικοί ηγέτες. Περίπου το ήμισυ της επικράτειας που ήταν μέρος και των δύο περιοχών πριν από τη διάσπαση παραμένει ουσιαστικά υπό τον έλεγχο των ουκρανικών κυβερνητικών στρατευμάτων. 

Η Ουκρανία να απαρνηθεί τις νατοϊκές της φιλοδοξίες

Επίσης, ο Πούτιν προχώρησε περιέγραψε την Ουκρανία ως «οπλισμένη μέχρι τα δόντια, αντι-ρωσική και απαράδεκτη», καλώντας την να απαρνηθεί τις φιλοδοξίες της να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και να αναπτύξει ουδέτερη στάση.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η Μόσχα έχει «σοβαρή ανησυχία» αναφορικά με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.

Πήρε την άδεια του κοινοβουλίου για χρήση του στρατού στο εξωτερικό

Στο μεταξύ, η Ρωσική Άνω Βουλή έδωσε την έγκρισή της στον Βλαντιμίρ Πούτιν να αναπτύξει στρατό στο εξωτερικό μετά από αίτημα που κατέθεσε με φόντο την κρίση στην Ουκρανία.

Η αποστολή αυτή ονομάστηκε «ειρηνευτική αποστολή» στις δύο υπό απόσχιση περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ η απόφαση είναι άμεσης ισχύος, τόνισε βουλευτής που έλαβε μέρος στη συζήτηση.

Η εξουσιοδότηση παρέχει στον Πούτιν το δικαίωμα να χρησιμοποιεί ρωσικές δυνάμεις στο εξωτερικό «σύμφωνα με τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου»  αναφέρει το ψήφισμα της Γερουσίας που δόθηκε στη δημοσιότητα. Το έγγραφο δεν επιβάλλει συγκεκριμένους περιορισμούς στη χρήση του στρατού, καθώς ο αριθμός των στρατευμάτων, καθώς και «οι τομείς της δραστηριότητάς τους, οι στόχοι τους, η διάρκεια παραμονής τους εκτός Ρωσίας» θα αποφασίζονται από τον ρώσο πρόεδρο «σύμφωνα με το σύνταγμα».

Για 10.000 ρώσους στρατιώτες που βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία μιλούν ουκρανικές στρατιωτικές πηγές, λίγες ώρες αφότου ο ρώσος πρόεδρος έδωσε έδωσε εντολή να μεταφερθούν «ειρηνευτικές δυνάμεις» στις περιοχές όπου οι αυτονομιστές έχουν τον έλεγχο.

Λίγες ώρες μετά τη δήλωση του υπουργού Υγείας της Βρετανίας, Σαγίντ Τζαβίντ ότι η ρωσική εισβολή έχει ξεκινήσει ήδη στην Ουκρανία, στρατιωτικές πηγές του Κιέβου ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση της Μόσχας έχει ήδη αναπτύξει μέσα σε διάστημα 12 ωρών 10.000 στρατιώτες σε περιοχές που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές.

Η ίδια πηγή που έχει διασυνδέσεις με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας ανέφερε ότι 6.000 ρώσοι στρατιώτες είναι ήδη στο Ντονέτσκ, 5.000 χιλιάδες στο Λουγκάνσκ και 1.500 στην πόλη Χορλίβκα.

«Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να είχε κινηθεί τόσο γρήγορα – αλλά είχε πολύ χρόνο να προετοιμαστεί» πρόσθεσε η ίδια πηγή. Ωστόσο, η  Μόσχα διαψεύδει ότι έχει προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση, «προς το παρόν», επιμένοντας ότι αυτό θα συμβεί μόνον αν υπάρξει «απειλή».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ