Τι προανήγγειλε ο Θάνος Πλεύρης και τι εξετάζει η κυβέρνηση για την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία. Απεργιακές κινητοποιήσεις
Ένα άλλο αγνώριστο ΕΣΥ φαίνεται ότι θα αφήσει πίσω της η πανδημία καθώς ο υπουργός Υγείας εκτός του ότι ξεκαθάρισε ότι είναι ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε απολύσεις των ανεμβολίαστων υγειονομικών (συνολικά γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό ξεπερνούν τους 5.000) προανήγγειλε είσοδο των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, αλλά και τη λειτουργία των χειρουργείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
«Απογευματινά χειρουργεία»
Ο Θάνος Πλεύρης δείχνοντας το δρόμο της απόλυσης για τους ανεμβολίαστους γιατρούς του ΕΣΥ τόνισε ότι ενόψει της 31ης Μαρτίου που λήγει η διορία της αναστολής εργασίας τους «η εισήγηση του υπουργού Υγείας είναι ο εμβολιασμός να γίνει τυπικό προσόν και όσοι δεν εμβολιαστούν να μην παραμένουν στο ΕΣΥ».
Από εκεί και πέρα ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε δύο θέματα. Το πρώτο είναι το άνοιγμα της δυνατότητας των ιδιωτών γιατρών να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα δημόσια νοσοκομεία με part time εργασία. Το δεύτερο αφορά να υπάρχουν απογευματινά χειρουργεία με τους γιατρούς του ΕΣΥ να έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν το εισόδημά τους».
Καθώς φαίνεται όμως τα πράγματα δεν σταματούν εκεί. Αντί προσλήψεων για την κάλυψη των δεκάδων χιλιάδων κενών, αυξήσεων στους μισθούς και συνολικά ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας σε πόρους και υποδομές όπως ζητούσαν μετ’ επιτάσεως οι υγειονομικοί του ΕΣΥ που σήκωσαν κατ’ αποκλεισιτκότητα το βάρος της πανδημίας στις πλάτες τους, σε αντίθεση με τον ιδιωτικό τομέα της υγείας που όλο αυτό το διάστημα έκανε χρυσές δουλειές, τα σχέδια της κυβέρνησης βρίσκονται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.
Στα σκαριά το τέλος της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο δημόσιο
Μάλιστα στο πάγιο αίτημα των νοσοκομειακών γιατρών του ΕΣΥ για πλήρη και αποκλειστική απασχόληση για όλους ανεξαιρέτως τους γιατρούς που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας ώστε να μην γίνεται το δημόσιο σύστημα υγείας βήμα για ορισμένους μεγαλογιατρούς να αποσπούν πελατεία για τα ιδιωτικά τους ιατρεία, η κυβέρνηση σχεδιάζει να διευρύνει για όλους ανεξαιρέτως το καθεστώς που επιτρέπει σε πανεπιστημιακούς και στρατιωτικούς γιατρούς να εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία κρατώντας παράλληλα και το ιδιωτικό τους ιατρείο ή να συνεργάζονται και με ιδιωτικές εταιρείες στο χώρο της υγείας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ» δρομολογούνται μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν πιο ευέλικτο το πλέγμα παροχής υπηρεσιών υγείας και θα δίνεται προς αυτή την κατεύθυνση η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι έτσι αποκτούν τα «προνόμια» των πανεπιστημιακών και των στρατιωτικών συναδέλφων τους.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα «στόχος είναι να δοθούν αφενός κίνητρα στο κουρασμένο και αδικημένο (μισθολογικά) υγειονομικό προσωπικό και παράλληλα να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την αναστροφή του brain drain.
»Η ίδρυση απογευματινών χειρουργείων (στο πρότυπο των απογευματινών ιατρείων) αλλά και η άρση του ασυμβίβαστου ώστε οι δημόσιοι γιατροί να έχουν τη δυνατότητα, σε έναν αυστηρά ορισμένο χρόνο, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και ιδιωτικά είναι μερικές από τις λύσεις που εξετάζονται.
ΣΔΙΤ
»Μάλιστα, πηγές του υπουργείου υπογραμμίζουν στα «ΝΕΑ» πως οι αλλαγές αυτές δεν σημαίνουν άρση της μονιμότητας, τουλάχιστον για όσους υπηρετούν ήδη στο ΕΣΥ».
Ταυτόχρονα ένα ακόμη υπό μελέτη σενάριο είναι να «ξεκλειδώσει» η πόρτα προς τον ιδιωτικό τομέα μέσω ΣΔΙΤ (συμπράξεις δημόσιου ιδιωτικού τομέα), με τα δημόσια νοσοκομεία να νοικιάζουν υπηρεσίες ή ακόμη και ιδιωτικές δομές ώστε να σβήσουν παράλληλα οι λίστες αναμονής στο ΕΣΥ.
Κρίκος στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση
Επισημαίνεται ότι για τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ, την ΟΕΝΓΕ και την ΠΟΕΔΗΝ φυσικά, το ζήτημα της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης θεωρείται αδιαπραγμάτευτο καθώς όπως τόνιζαν και πέρσι με αφορμή η κατάργηση της μη αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ είναι ένας ακόμα κρίκος στην εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποιημένη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας.
Όπως φαίνεται σ’ αυτή ακριβώς τη φάση είμαστε τώρα, δύο χρόνια μετά την πανδημία όπου αν σώθηκε ότι σώθηκε, αυτό έγινε χάρη στο απαξιωμένο και υποστελεχωμένο δημόσιο σύστημα υγείας.
Απεργούν
Μάλιστα μεθαύριο την Τετάρτη στις 23 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία απεργούν και απορρίπτουν ως «αντιδραστικό» το σχέδιο για το «νέο ΕΣΥ» απαιτώντας:
Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, καμία απόλυση υγειονομικού, να επιστρέψουν στη δουλειά όσοι είναι σε αναστολή.
Επαναφορά των μισθών, των συντάξεων και του εφάπαξ στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012. Επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού.
Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και άμεση ένταξη στα ΒΑΕ. Αμεση πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών.
Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για το δημόσιο σύστημα Υγείας.
Επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έχουν κλείσει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Ασύγκριτος Ελ Κααμπί: Σπάει όλα τα κοντέρ στο σκοράρισμα – Τα αδιανόητα νούμερά του (vids)
Στην ίδια κατεύθυνση θα συμμετέχουν στα συλλαλητήρια των συνδικάτων το Σάββατο για την ακρίβεια και την υγεία καθώς στις 26 Φεβρουαρίου συμπληρώνονται δύο χρόνια από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κοροναϊού στη χώρα.