Τι προβλέπει η «Σύμβαση Σεντ Ντενί», πότε υπογράφτηκε από μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γιατί η Ελλάδα περίμενε τόσα χρόνια για να αρχίσει να την υλοποιεί.
Ανακοινώνει μέτρα η Κυβέρνηση για την οπαδική βία και εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι πως οδεύουμε πλέον προς την κατάθεση στη Βουλή του νέου αθλητικού νομοσχεδίου. Το οποίο θα περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές (αλλά και επιστροφές παλαιότερων διατάξεων) στο κομμάτι της αθλητικής βίας, ενώ παράλληλα θα επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο και η (υπογεγραμμένη από τη χώρα μας) Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, γνωστή ως Σύμβαση Σεντ Ντενί, για την ολοκληρωμένη προσέγγιση θεμάτων ασφαλείας, προστασίας και υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και λοιπά αθλητικά γεγονότα, που υπεγράφη το 2016.
Τι ακριβώς είναι η «Σύμβαση Σεντ Ντενί»; Είναι η «Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για μια Ολοκληρωμένη Προσέγγιση Ασφάλειας, Προστασίας και Παροχής Υπηρεσιών σε αγώνες ποδοσφαίρου και σε άλλες αθλητικές διοργανώσεις», με αριθμό 128, που εγκρίθηκε στο Σεν Ντενί του Παρισιού το καλοκαίρι του 2016.
Επί της ουσίας η συγκεκριμένη σύμβαση είναι το προϊόν της κοινής ανησυχίας όλων των χωρών της Ευρώπης για τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα βίας στον χώρο του αθλητισμού και περιγράφει όλα όσα πρέπει να γίνουν (σε απόλυτη συνεργασία κυβερνήσεων και αθλητικών φορέων) προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον στο αθλητικό γίγνεσθαι. Βέβαια η συγκεκριμένη διαδικασία δεν είναι τόσο απλή και χρειάζεται χρόνος για να υλοποιηθούν όλα όσα αναφέρονται, ωστόσο η κύρωσή της από την Ελληνική Βουλή μαζί με τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα. Να τονίσουμε πως η Ελλάδα είναι μια από τις 14 χώρες που την υπέγραψαν αμέσως
Η «παρωχημένη» σύμβαση
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Το καλοκαίρι του 1985 η τότε ΕΟΚ, η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση δηλαδή, θέσπισε μια Ευρωπαϊκή Σύμβαση που επικεντρωνόταν στην αντιμετώπιση της βίας και της ανάρμοστης συμπεριφοράς στα γήπεδα. Παράλληλα, στο Συμβούλιο της Ευρώπης δημιουργήθηκε μια Διαρκής Επιτροπή κατά της βίας στον αθλητισμό. Σήμερα η Σύμβαση αυτή έχει ουσιαστικά καταργηθεί, γιατί θεωρείται παρωχημένη. Ξεπεράστηκε από τις εξελίξεις.
Το 2016 η Διαρκής Επιτροπή προετοίμασε μια νέα Σύμβαση που συμπεριέλαβε όλη την εμπειρία αυτών των ετών και ενσωματώνει τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Και κυρίως αντιμετωπίζει τα πράγματα με εντελώς διαφορετικό τρόπο.
Η «Σύμβαση Σεντ Ντενί»
Η πρώτη Σύμβαση επικεντρωνόταν μόνο στη βία. Και αυτό διαπιστώθηκε ότι ήταν λάθος. Η νέα Σύμβαση στοχεύει αλλού. Αποσκοπεί στην προώθηση της φιλοξενίας και της ασφάλειας των φιλάθλων εντός και εκτός των γηπέδων, στην αναβάθμιση του διαλόγου μεταξύ της αστυνομίας, των τοπικών αρχών, των ποδοσφαιρικών ομάδων και των φιλάθλων, στην ενίσχυση της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας και στην πρόληψη και τιμωρία του χουλιγκανισμού μέσω αποτελεσματικών μέτρων.
Πρόκειται για μια νέα, διαφορετική προσέγγιση βασισμένη κυρίως στην ιδέα ότι τα μέτρα για την ασφάλεια, την προστασία και την παροχή υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, αλλά και στις άλλες αθλητικές διοργανώσεις, πρέπει να συνεκτικά, αλληλοεξαρτώμενα και ισορροπημένα.
Σε απλή… μετάφραση: οι λέξεις αυτές καθορίζουν αυτό που θα λέγαμε «προστατευμένο, ασφαλές και φιλικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο πρέπει να διοργανώνονται ποδοσφαιρικοί αγώνες και γενικότερα αθλητικές διοργανώσεις».
Είναι φανερό ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει κάνει μια ιδιαίτερα έξυπνη και αποδοτική επικοινωνιακή διαχείριση. Αντιστρέφει το πρόβλημα της βίας και το προσεγγίζει πλέον με θετική και αισιόδοξη διάθεση. Ενώ στην Ελλάδα συνεχίζουμε να μιλάμε ακόμα μόνο για τη βία και μάλιστα χρωματισμένη με τα πιο μελανά χρώματα.
Τον Μάιο του 2018 η UEFA και το Συμβούλιο της Ευρώπης υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με το οποίο δεσμεύτηκαν να αναπτύξουν συνεργασία στη βάση αυτής ακριβώς της Σύμβασης, του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Συνοπτικά όσα περιλαμβάνει η σύμβαση Σεντ Ντενί:
Η συγκεκριμένη σύμβαση βασίζεται στο έργο που έχει γίνει παγκοσμίως από την «υιοθέτηση» της Ευρωπαϊκής σύμβασης το 1985.
Η συγκεκριμένη σύμβαση είναι το μόνο δεσμευτικό μέσο του κόσμου που χρησιμοποιεί τη «συνταγή» των συγκεκριμένων χαρακτηριστικών: Ασφάλεια και εξυπηρέτηση.
Στόχος είναι να πάμε από την προσέγγιση της βίας, στην προσέγγιση της ασφάλειας και της εξυπηρέτησης.
Παρέχει μέτρα με τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας και εξυπηρέτησης που έχουν αναπτυχθεί στην Ευρώπη.
Προωθεί τη συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβάνοντας και τους φιλάθλους με σκοπό να δημιουργηθεί ένα ασφαλές και φιλόξενο περιβάλλον στα ποδοσφαιρικά παιχνίδια και σε άλλες αθλητικές εκδηλώσεις.