Ουκρανία: Πούτιν και Μακρόν συμφώνησαν σε μέτρα για την επίτευξη εκεχειρίας

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να κάνουν τα πάντα για να επιτευχθεί γρήγορα μια κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία

Για την ανάγκη να βρεθεί διπλωματική λύση στην κρίση στην Ουκρανία συμφώνησαν ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να κάνουν τα πάντα για να επιτευχθεί γρήγορα μια κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.

Σε αυτό το πλαίσιο οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συναντηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες με αυτό τον στόχο και θα εργαστούν στην κατεύθυνση διεξαγωγής μιας πιθανής διάσκεψης σε ανώτατο επίπεδο με τη Ρωσία, την Ουκρανία και συμμάχους ώστε να εγκατασταθεί μια νέα τάξη ασφαλείας στη Ευρώπη, πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.

«Οι προβοκάτσιες του Κιέβου κλιμακώνουν την ένταση στην Ανατολική Ουκρανία»

Νωρίτερα, ο ρώσος πρόεδρος είχε πει στον Μακρόν ότι η πρόσφατη κλιμάκωση είναι αποτέλεσμα των ενεργειών των δυνάμεων του Κιέβου, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

«Ο ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι οι προβοκάτσιες των ουκρανικών δυνάμεων είναι ο λόγος της κλιμάκωσης», ανέφερε το Κρεμλίνο και πρόσθεσε ότι στην επικοινωνία τους ο Πούτιν εξέφρασε στον Μακρόν την «σοβαρή ανησυχία» του για την κλιμάκωση κατά μήκος της γραμμής επαφής στην ανατολική Ουκρανία.

«Πασχίζουμε για την ειρήνη» λέει το Κίεβο

Την άμεση κατάπαυση πυρός στο Ντονμπάς ζήτησε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, σε μια προσπάθεια επίλυσης της ρωσό-ουκρανικής κρίσης.

Τη δήλωσε αυτή έκανε ο Ουκρανός πρόεδρος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, η οποία διήρκησε για μισή ώρα, ωστόσο δεν διέρρευσαν άλλες πληροφορίες σχετικά με το τι συζήτησαν οι δυο ηγέτες.

Σύμφωνα με την γαλλική πλευρά, η συζήτηση αυτή χαρακτηρίστηκε ως «η έσχατη λύση για να αποφευχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η δήλωση-πρόθεση του Ζελένσκι έρχεται λίγες ώρες μετά από εκείνη του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος κάλεσε το Κίεβο να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους αυτονομιστές του Ντονμπάς, ώστε να βρεθεί μια λύση και να σταματήσουν οι συρράξεις.

«Η διπλωματία εξακολουθεί να λειτουργεί»»

Η διπλωματία εξακολουθεί να λειτουργεί στη σύγκρουση με τη Ρωσία, είχε δηλώσει από την πλευρά του ο ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Ναι, βλέπουμε ό,τι συμβαίνει στο μέτωπο, βλέπουμε ό,τι κάνει η Ρωσία, αλλά η διπλωματία εξακολουθεί να λειτουργεί» είπε ο ίδιος στη διάρκεια ενημέρωσης που μεταδόθηκε τηλεοπτικώς από το δίκτυο Ukraina 24.

Το Κίεβο θα «κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία παραμένει στην διπλωματική οδό», αλλά προετοιμάζεται και «για κάθε ενδεχόμενο», σύμφωνα με τον Κουλέμπα.

«Είμαστε έτοιμοι, είμαστε ισχυρότεροι από ό,τι ήμαστε από το 2014» σημείωσε.

Το Κίεβο ευελπιστεί η Ρωσία να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις που έχει προτείνει η Ουκρανία για τις εγγυήσεις ασφαλείας στο πλαίσιο του Μνημονίου της Βουδαπέστης του 1994 (Σ.τ.Σ: σε αυτό οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ουκρανία και η Βρετανία συμφώνησαν να μην απειλήσουν ή χρησιμοποιήσουν βία κατά της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Επίσης δεσμεύτηκαν να μην χρησιμοποιήσουν οικονομικό εξαναγκασμό εναντίον της για δικό τους συμφέρον), αλλά αν αρνηθεί οι συνομιλίες και πάλι θα πρέπει να διεξαχθούν, είπε ο Κουλέμπα.

«Αυτές οι εγγυήσεις ασφαλείας παρήχθησαν στην Ουκρανία το 1994 όχι από μια ομάδα χωρών, αλλά από την καθεμία χώρα ξεχωριστά και αυτές οι εγγυήσεις συγχωνεύτηκαν σε ένα έγγραφο. Επομένως, η άρνηση της Ρωσίας δεν είναι λόγος για να μην διεξαχθούν οι διαβουλεύσεις. Αλλά ελπίζουμε ότι η Ρωσία θα επιβεβαιώσει τη συμμετοχή της».

Θα πρέπει ωστόσο να ληφθούν σαφείς αποφάσεις έπειτα από τις διαβουλεύσεις με τις εγγυήτριες χώρες της συμφωνίας για τη διασφάλιση της ουκρανικής ασφάλειας, τόνισε.

Το Κίεβο επιθυμεί την ειρήνη και δεν σχεδιάζει βομβαρδισμούς ή προβοκάτσιες εις βάρος της Ρωσίας, είπε ο ουκρανός ΥΠΕΞ.

«Η Ουκρανία δεν σχεδιάζει και δεν διεξάγει επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις ή προβοκάτσιες, δολιοφθορά, βομβαρδισμούς του ρωσικού εδάφους…Δεν επιδιώκουμε τον πόλεμο, πασχίζουμε για την ειρήνη», κατέληξε ο Κουλέμπα ζητώντας τη διενέργεια διεθνούς έρευνας για το περιστατικό με τους ουκρανικούς πυραύλους που φέρεται να έπληξαν ρωσικό έδαφος. 

Ασταμάτητοι βομβαρδισμοί σε Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ

Την ίδια ώρα, βέβαια, η κατάσταση στην Ουκρανία μυρίζει «μπαρούτι», καθώς οι βομβαρδισμοί και οι εκρήξεις δεν σταματούν σε περιοχές όπως το Λουγκάνσκ και το Ντόνετσκ.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε περαιτέρω παραβιάσεις της εκεχειρίας στα ανατολικά, μετά από μια ημέρα σφοδρών πυρών το Σάββατο. Το υπουργείο ανέφερε ότι τις πρώτες 11 ώρες της Κυριακής, «παρατηρήθηκαν 20 περιστατικά παραβίασης της εκεχειρίας από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής, συμπεριλαμβανομένων 18 περιστατικών όπου οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής χρησιμοποίησαν όπλα που απαγορεύονται από τις συμφωνίες του Μινσκ».

Η συμφωνία Μινσκ ΙΙ οδήγησε σε μια ασταθή κατάπαυση του πυρός μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστικών δυνάμεων και απαγορεύει τα βαρέα όπλα κοντά στη γραμμή επαφής μεταξύ των δύο πλευρών. Η Ουκρανία δήλωσε ότι κατέγραψε συνολικά 136 παραβιάσεις της εκεχειρίας το Σάββατο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από