«Θερμό επεισόδιο» Ελλάδας και Τουρκίας στη Νορβηγία – Ο προκλητικός τούρκος πρέσβης και η «πληρωμένη» ελληνική απάντηση

Έντονο διάλογο είχαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και ο Τούρκος πρέσβης στην Νορβηγία

Σκληρή αντιπαράθεση υπήρξε μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, και του τούρκου πρέσβη στη Νορβηγία, καθώς η Τουρκία επιλέγει να αγνοεί τα χωρικά ύδατα και να απειλεί την Ελλάδα με casus belli.

Σε μια συζήτηση που διοργάνωσε το νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, ο Νίκος Δένδιας παρουσίασε, με εμπεριστατωμένα επιχειρήματα και χάρτες, τι ακριβώς συμβαίνει στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η Τουρκία, με συγκεκριμένες παραβατικές ενέργειες, που είχαν ως αποκορύφωμα το τουρκολιβυκό μνημόνιο, επιλέγει να αγνοεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και απειλεί τη χώρα μας από το 1995 με casus belli».

Ο τούρκος πρέσβης ανέφερε ενοχλημένος ότι το casus belli εκδόθηκε από την τουρκική εθνοσυνέλευση, όταν η Ελλάδα αποφάσισε να διεκδικήσει την επέκταση των θαλάσσιων συνόρων της στα 12 μίλια, διαστρεβλώνοντας τόσο τον πραγματικό χρόνο των γεγονότων, όσο και την αλήθεια, καθώς ουσιαστικά κατηγόρησε τη χώρα μας ότι… προκάλεσε το casus belli.

Μάλιστα, διέκοψε τον κ. Δένδια και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών του εξήγησε πως τα όσα περιέγραψε είναι η πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και ότι πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει αντίστοιχο casus belli από ένα κράτος σε ένα άλλο.

Αξιοσημείωτο είναι, όπως ανέφερε το MEGA, ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε χαρακτηριστικά πως «θα ήταν καλό αν η Τουρκία επέστρεφε στον 21ο αιώνα», για να επιλυθούν προβλήματα και να μην μένει «στην εποχή του σουλτάνου Σουλεϊμάν του μεγαλοπρεπή».

«Κύριε πρέσβη, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, γιατί επιβεβαιώσατε όσα είπα στην ουσία. Αν μου επιτρέπετε να επαναλάβω, είπατε ότι είναι νόμιμο για την Τουρκία να εκδώσει μια απειλή πολέμου», σχολίασε ο Νίκος Δένδιας.

Και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Αν είστε διπλωμάτης, θα το εκλάβω ότι το να διακόπτετε δεν είναι μέσα στους κανόνες επαφής. Ξεκινώ πάλι. Είπατε ανοιχτά σε κοινό – και ευτυχώς είστε και στο διαδίκτυο – ότι το να απειλείτε με πόλεμο μια χώρα είναι νόμιμο, αλλά αν θυμάμαι σωστά από ό,τι έμαθα στο πανεπιστήμιο, έχετε υπογράψει την Χάρτα του ΟΗΕ και αν θυμάμαι καλά αυτή το απαγορεύει».

Δείτε το φραστικό επεισόδιο από το 34ο λεπτό του βίντεο που ακολουθεί:

Η ξεκάθαρη απάντηση στον Ερντογάν

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών είχε απαντήσει στον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσον αφορά στο πάγιο αίτημα της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου.

Ο Ερντογάν επέμεινε πως η Τουρκία θα διατηρήσει το θέμα στην ατζέντα, λέγοντας πως δεν μπορεί να μείνει σιωπηλή «για τη στρατιωτική δραστηριότητα, σε παραβίαση των συμφωνιών για την αποστρατικοποίηση των νησιών».

«Μπορεί να μας αναγκάσουν να φέρουμε στην επικαιρότητα, να θίξουμε αυτά τα αμφιλεγόμενα ζητήματα. Για το λόγο αυτό, ο υπουργός μου τους προειδοποίησε σε χαμηλό επίπεδο, για να μην μας αναγκάσουν να ανοίξουμε αυτά τα θέματα προς συζήτηση. Και καλά έκανε», είπε προκλητικά ο Ερντογάν.

Η ελληνική απάντηση

Μετά τη συνάντηση που είχε με τη Νορβηγίδα ομόλογό του, ο κ. Δένδιας στάθηκε στη χρονική συγκυρία, την οποία επέλεξε η Τουρκία για να επαναφέρει το θέμα.

Ειδικότερα, επεσήμανε ότι η Άγκυρα θέτει θέμα αποστρατιωτικοποίησης, τη στιγμή που το ΝΑΤΟ πρέπει να δείξει ενότητα στην προστασία της ακεραιότητας μίας χώρας, όπως η Ουκρανία.

Συμπέρανε, δε, πως η Τουρκία αμφισβητεί την ίδια την παρουσία της στο ΝΑΤΟ, καθώς και θεμελιώδη δικαιώματα των Ηνωμένων Εθνών.

Όσον αφορά στις δηλώσεις αυτές καθ’ αυτές, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για μπαράζ παράνομων δηλώσεων, που στερούνται κάθε νομιμότητας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από