Η ένταση των τελευταίων εβδομάδων και η διαρκής απειλή του πολέμου δημιουργεί τεράστια πίεση στους ομογενείς της Αζοφικής
Σε κλίμα οδύνης τελέστηκε την Δευτέρα το μεσημέρι η κηδεία του ενός εκ των δύο κατοίκων της Αζοφικής, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια περιστατικού που σημειώθηκε με την εμπλοκή ουκρανού στρατιώτη στο χωριό Γρανίτνε την Κυριακή.
Αντίθετα με τις πρώτες πληροφορίες, οι οποίες ανέφεραν ότι και τα δύο θύματα είναι ελληνικής καταγωγής, τη Δευτέρα διευκρινίστηκε ότι ο ένας εκ των δύο θυμάτων είναι Ουκρανός, από το γειτονικό χωριό Μίρνε, ο οποίος δεν έχει ελληνικές ρίζες και ήταν φίλος του Ελληνα.
Ενας ακόμα Ελληνας έχει τραυματιστεί σοβαρά και νοσηλεύεται, ενώ ένας ακόμα πήρε εξιτήριο. Τα θύματα ήταν 42 και 45 ετών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, το συγκεκριμένο τραγικό περιστατικό δεν σχετίζεται με την ένταση που επικρατεί αυτές τις μέρες εξαιτίας της συγκέντρωσης του ρωσικού στρατού και επίσης δεν στόχευε συγκεκριμένα τα μέλη της ελληνικής κοινότητας της Ουκρανίας.
Τι συνέβη
Oπως έλεγαν μέλη της ελληνικής κοινότητας στη Μαριούπολη που έχουν μιλήσει με μάρτυρες του περιστατικού, η παρέα, που αποτελούνταν από άτομα ελληνικής καταγωγής και ουκρανούς φίλους τους, διασκέδαζε σε καφετέρια του χωριού Γρανίτνε την περασμένη Κυριακή.
Εκείνη την ώρα μέσα στο ίδιο κατάστημα βρισκόταν ένα άτομο το οποίο έδειχνε εμφανώς μεθυσμένο. Οταν ο καταστηματάρχης του ζήτησε να απομακρυνθεί, προέκυψε αψιμαχία μεταξύ τους.
Μιλώντας στα «ΝΕΑ» μια πηγή υποστήριξε ότι η παρέα των Ελλήνων και Ουκρανών επενέβη για να βοηθήσει τον καταστηματάρχη.
Σύμφωνα με άλλη πηγή, η παρέα απλώς βγήκε έξω από το κατάστημα και παρακολουθούσε τα τεκταινόμενα κάνοντας κάποια σχόλια. Τότε ο στρατιωτικός, ο οποίος φέρεται να βρισκόταν σε άδεια και να φορούσε πολιτικά ρούχα, έβγαλε ένα πιστόλι και άνοιξε πυρ κατά της παρέας. Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της στρατονομίας, η οποία διεξάγει έρευνες για τις συνθήκες του συμβάντος.
Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας Αλεξάνδρα Προτσένκο μετέβη χθες από τη Μαριούπολη στο Γρανίτνε προκειμένου να συμπαρασταθεί στις οικογένειες των θυμάτων. Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός στην ελληνική κοινότητα καθώς πολλοί από τους Ελληνες γνωρίζονται μεταξύ τους, έχουν φιλικές ή συγγενικές σχέσεις μεταξύ τους.
Δοκιμάζεται το χωριό
Το χωριό Γρανίτνε, στο οποίο συνέβη το τραγικό περιστατικό, έχει δοκιμαστεί πολύ κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ετών, όσο διαρκεί η σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία.
Η γραμμή «επαφής» του ουκρανικού χωριού με τις ελεγχόμενες παραστρατιωτικές ομάδες της λεγόμενης DNR περνάει ουσιαστικά μέσα στο χωριό. Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές βρίσκονται εκατέρωθεν του ποταμιού Κάλμιους και βρίσκονται σε απόσταση ελάχιστων μέτρων.
Οπως λένε κάτοικοι του Γρανίτνε, η ένταση των τελευταίων εβδομάδων και η διαρκής απειλή του πολέμου δημιουργούν τεράστια πίεση στον ντόπιο πληθυσμό, που κοιμάται και ξυπνάει με τον φόβο μιας εισβολής. Ορισμένοι έχουν απομακρυνθεί για να μεταβούν σε πιο ασφαλή τοποθεσία, ωστόσο οι περισσότεροι παραμένουν εκεί καθώς είτε δεν θέλουν να αφήσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους είτε απλώς δεν έχουν πού να πάνε.
«Πρόκειται για ένα τραγικό περιστατικό. Εχουμε σοκαριστεί, αλλά, ως Ομοσπονδία, προσπαθούμε να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και να τη μεταφέρουμε σε όλους τους Ελληνες της Αζοφικής. Είναι πολύ δύσκολες μέρες αυτές που διανύουμε αλλά έχουμε περάσει και πιο δύσκολες, οπότε θεωρώ ότι θα ξεπεράσουμε και αυτό» είπε στα «ΝΕΑ» η υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας Ελένη Ντόμπρα.