Το πιο σημαντικό στοιχείο που θα ερευνήσει η ΕΛΑΣ στην μυστηριώδη υπόθεση.
«H εννιάχρονη Tζωρτζίνα εμφάνισε (σ.σ. την ώρα που άφηνε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού) βραδυκαρδία και ο απινιδωτής λειτούργησε ως βηματοδότης. Όταν έπαψε να πηγαίνει οξυγόνο στην καρδιά δεν μπορούσε να βοηθήσει ο απινιδωτής»
Οι αναφορές αυτές, σε συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό του διευθυντή του παιδοκαρδιολογικού τμήματος του Ωνασείου, κ Ιωάννη Παπαγιάννη επιβεβαιώνει κατά απόλυτο τρόπο την αποκάλυψη του in.gr και του Mega ότι οι καταγραφές της εν λόγω συσκευής που είχε τοποθετηθεί για τον εντοπισμό αρρυθμιών στην καρδιά, ενεργοποιήθηκε για πρώτη και τελευταία φορά – λόγω βραδυκαρδίας – λίγα δευτερόλεπτα πριν από τον θάνατο του άτυχου κοριτσιού.
Μία κρίσιμη αναφορά και καταγραφή, που αναμένεται να μπει στο μικροσκόπιο των στελεχών του Τμήματος Εγκλήματος Κατά ζωής που ερευνούν τις συνθήκες θανάτου του άτυχου κοριτσιού όπως και των δύο αδελφών της 3,5 ετών και 7 μηνών που έχουν αποβιώσει τους τελευταίους 33 μήνες στην Αθήνα αλλά και στην Πάτρα.
«Δεν διαπιστώθηκε ανατομικό ή λειτουργικό πρόβλημα»
Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαγιάννης η αφού ανέφερε πως «σε εμάς ήρθε πέρσι τον Μάιο για τοποθέτηση απινιδωτή», αφού είχε υποστεί επεισόδια ανακοπής, σημείωσε ότι «νοσηλεύτηκε 3-4 εβδομάδες και δεν διαπιστώθηκε ανατομικό ή λειτουργικό πρόβλημα».
«Με το δεδομένο των δύο προηγούμενων θανάτων συμφωνήσαμε να τοποθετηθεί ο απινιδωτής ο οποίος δεν κατέγραψε επικίνδυνη αρρυθμία» πρόσθεσε. Μέχρι βεβαίως εκείνη την ώρα που η 9χρονη άφησε την τελευταία της πνοή.
Σύμφωνα μάλιστα με συμπληρωματικές αναφορές ιατρών του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, η ενεργοποίηση του βηματοδότη, λόγω της αιφνιδιαστικής βραδυκαρδίας αναδείχθηκε στο άμεσο καρδιογράφημα που πραγματοποίησαν οι γιατροί, που έσπευσαν στον θάλαμο της Τζωρτζίνας , ύστερα από ειδοποίηση της μητέρας της. Όμως οι προσπάθειες ανάνηψης για αρκετή ώρα στο άτυχο κορίτσι, δυστυχώς δεν απέδωσαν.
Με καρδιοχειρουργούς να επισημαίνουν, μιλώντας προς τον διαδικτυακό τόπο μας, ότι «σε ένα μικρό κορίτσι σαν την Τζωρτζίνα που είχε ελεγχθεί ενδελεχώς από τος γιατρούς, που δεν είχε εμφανίσει το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγεγραμμένες καρδιολογικές αρρυθμίες που δεν φαίνεται να έπασχε από κληρονομικά νοσήματα, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι αυτή η κατάρρευση της καρδιάς της, δεν έχει πιθανόν παθολογικά αίτια».
Σύμφωνα με τους ίδιους γιατρούς, ο θάνατος της Τζωρτζίνας πρέπει να διερευνηθεί κατά κύριο λόγο αν σχετίζεται με υποξία για διαφόρους λόγους ή με κάποιο τοξικό αίτιο. Με συμπληρωματική αναφορά ότι πρέπει να εξαντληθεί κάθε ενδεχόμενο για να διαπιστωθεί τι έχει συμβεί με τον θάνατο της 9χρονης και των αδελφών της.