Κορωνοϊός: Παιχνίδι της Ομικρον ή πράγματι υποχωρεί η πανδημία – Αλλάζουν τα μέτρα
Mε περισσότερους από δύο εκατομμύρια κατοίκους της χώρας να έχουν νοσήσει από κορωνοϊό, οι επιστήμονες διαβλέπουν ότι δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, οι σκληροί δείκτες σταθεροποιούνται σε λιγότερο – από λίγες μέρες πριν – εφιαλτικά επίπεδα.
Μέσα στις επόμενες μέρες λέγεται πως η αρμόδια Επιτροπή ειδικών θα αξιολογήσει τα νέα δεδομένα που εικάζεται ότι διαμορφώνονται και θα αποφασίσει την τροποποίηση υπαρχόντων περιορισμών.
Ζωή όπως πριν
Ηδη σε χώρες της Ευρώπης εδραιώνεται η πεποίθηση ότι η μετάλλαξη Ομικρον αποτελεί την εξασθενισμένη παρακαταθήκη της Δέλτα, η οποία αν και μεταδοτικότατη, δυσκολεύεται να προκαλέσει σοβαρή νόσηση σε εμβολιασμένο οργανισμό.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την κατάσταση στα νοσοκομεία και τους σκληρούς δείκτες, έχει οδηγήσει πολλές κυβερνήσεις στην άρση περιορισμών. Οχι μόνο έπαυσε η αναγκαιότητα χρήσης μάσκας, αλλά υπήρξε επάνοδος του τρόπου ζωής στην προ της πανδημίας κατάσταση.
Ομως η Ελλάδα δεν είναι Ευρώπη και το τελευταίο πανδημικό κύμα, που μέχρι πριν λίγα 24ωρα επέφερε πάνω από 100 θανάτους καθημερινά, δεν μοιάζει ακόμη διαχειρίσιμο. Η εικόνα πολέμου στα νοσοκομεία δεν έχει αλλάξει.
Ακόμη 72 νεκροί
Αρρωστοι συνωστίζονται σε ράντζα σε διαδρόμους, γιατροί και νοσηλευτές δεν επαρκούν, ασθενείς διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ, ασθενείς πεθαίνουν πριν μπουν στη ΜΕΘ. Την Κυριακή πέθαναν 72 από κορωνοϊό και οι διασωληνωμένοι ήταν 500.
Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δίνει το σύνθημα για επικείμενη χαλάρωση των μέτρων: «Με σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι μπαίνουμε σε αποκλιμάκωση».
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι μέσα στην εβδομάδα θα προχωρήσουν στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας σε μερική άρση των περιορισμών, «ώστε να απαλείψουμε τα μέτρα τελείως, όταν οι συνθήκες μας το επιτρέψουν».
Τι θα ισχύσει τις Απόκριες
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, «η πανδημία, όσο βρίσκεται υπό έλεγχο, μας επιτρέπει να κάνουμε θετικά βήματα, αλλά αν βρεθεί ανεξέλεγκτη θα μας δημιουργήσει προβλήματα».
Προσέθεσε ότι είναι εμφανές πως μπαίνουμε σε μια καθοδική πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, σημειώνοντας ότι «είναι καλό που έχει επικρατήσει η Όμικρον έναντι της Δέλτα, πράγμα που δεν συνέβη τον Ιανουάριο». Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να μιλήσει για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, επισημαίνοντας ότι κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά.
Μετά από μία σχετικά στάσιμη εβδομάδα, καθώς το μόνο που αποφασίστηκε ήταν η απελευθέρωση του ορίου των έξι ατόμων στην εστίαση, αυτή την εβδομάδα αναμένεται συζήτηση και απόφαση για μία σειρά θεμάτων.
Η συζήτηση αναμένεται να χωριστεί σε δύο θεματικές.Η μία θα αφορά η χαλάρωση μέτρων για τους εμβολιασμένους και η άλλη τις Απόκριες, με έμφαση στην Καθαρά Δευτέρα.
Οι πρώτες αλλαγές
Δεδομένου πως τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ειδικοί δηλώνουν θετικοί στην άρση των μέτρων μόνο για τους εμβολιασμένους, ακολουθώντας την ίδια τακτική με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, φαίνεται πως από το επόμενο κιόλας Σαββατοκύριακο θα έχουμε τις πρώτες αλλαγές.
Το πρώτο μέτρο που θα εξεταστεί είναι πλήρης απελευθέρωση των μέτρων σε εμβολιασμένους σε εστίαση και κέντρα διασκέδασης. Όλα δείχνουν πως και οι ειδικοί θα δώσουν το «πράσινο φως» προκειμένου να μην είναι πλέον μόνο καθήμενοι οι πελάτες.
Κανένας έλεγχος
Έτσι εκτός από τον έλεγχο των πιστοποιητικών και φυσικά την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας (μάσκα, αντισηπτικά, αποστάσεις), δεν θα υπάρχει πια κανένας κανόνας στην εστίαση.
Το δεύτερο μέτρο που θα εξεταστεί είναι η αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα, από 10% στο 50%. Παρ΄όλο που το θέμα είχε συζητηθεί και την περασμένη εβδομάδα, τελικά δεν είχε αλλάξει κάτι, ωστόσο το πιθανότερο είναι οι νέες ανακοινώσεις την Τετάρτη να περιλαμβάνουν και την αύξηση χωρητικότητας στα γήπεδα.
Τι θα γίνει με τα καρναβάλια
Την περασμένη εβδομάδα, οι ειδικοί της Επιτροπής είχαν αναφέρει λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης πως την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου θα συζητήσουν εκτενώς και για τα πρωτόκολλα της Καθαράς Δευτέρας.
Η συζήτηση λοιπόν για τα υγειονομικά πρωτόκολλα και για τον αν θα πραγματοποιηθούν μαζικές εκδηλώσεις το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας θα ξεκινήσει την Τετάρτη, αλλά δεν είναι σίγουρο πως αυτά θα «κλειδώσουν» και την ίδια ημέρα.
Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Γκίγκας Μαγιοκρίνης, επισήμανε πως κοντοζυγώνει και η περίοδος όπου οι εμβολιασμένοι θα βγάλουν τις μάσκες τους στους εξωτερικούς χώρους.
Αντίστροφη μέτρηση και την χρήση μάσκας
Ο καθηγητής τόνισε πως «σταδιακά θα περάσουμε στο στάδιο όπου δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα έξω, ωστόσο για τους ανεμβολίαστους και όσους είναι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται το μέτρο.
«Παραμένουμε αυτή την περίοδο στη σύσταση ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι πολύ σημαντική η χρήση της μάσκας στις ευπαθείς ομάδε. Πάντως ως επιτροπή θα το επανεξετάσουμε το μέτρο της μάσκας» είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τα μέτρα στους εμβολιασμένους, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως θα πρέπει να αποσυρθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
«Η ανισότητα στα διάφορα νοσοκομεία δεν είναι ένα ελληνικό φαινόμενο και δεν εξαρτάται μόνο από τις δομές, αλλά και από το ανθρώπινο δυναμικό», ανέφερε ο καθηγητής τονίζοντας πως αυτό συμβαίνει παγκοσμίως.