Γιατί η κυβέρνηση κάνει στροφή με ατζέντα οικονομίας μετά την πρόσφατη κακοκαιρία και την πρόταση μομφής
Μια ακόμα προαναγγελία στην κατεύθυνση των μόνιμων μέτρων φοροελαφρύσεων έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς εξέφρασε την πρόθεσή του να προχωρήσει στην πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023, συντήρησε τις προσδοκίες για σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα συνεχιστούν οι εκπτώσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο εκτιμώντας ότι από τον Μάιο θα υπάρξει αποκλιμάκωση στις ανατιμήσεις στην ενέργεια.
Στροφή στην οικονομία
Στην πραγματικότητα το τελευταίο διάστημα, αμέσως μετά την κακοκαιρία «Ελπίδα» που αποτέλεσε μια καμπή στα πολιτικά πράγματα με την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια της κυβέρνησης να στρέψει όλη την προσοχή της στην οικονομία και λάβει μέτρα που θα ανακόψουν το κύμα κοινωνικής δυσαρέσκειας που διαμορφώνεται λόγω της ακρίβειας.
Με τις τιμές σε τρόφιμα, καύσιμα, ρεύμα και γενικώς στα είδη πρώτης ανάγκης να τραβάνε την ανηφόρα κάνοντας πανάκριβο το καλάθι της νοικοκυράς, η κυβέρνηση ρίχνει στον στίβο της οικονομίας όλα τα επικοινωνιακά και πολιτικά όπλα που διαθέτει, προκειμένου να περάσει χωρίς ή έστω με τις λιγότερες δυνατές πολιτικές απώλειες στο μέγαρο Μαξίμου θέλουν να φορτσάρουν με μέτρα στην οικονομία προκειμένου να μην δημιουργηθούν κοινωνικές και πολιτικές αναταράξεις που θα θέσουν εν αμφιβόλω την πολιτική κυριαρχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Τον δύσκολο πολιτικά κάβο που καλείται να διαβεί αυτό το διάστημα η κυβέρνηση φανερώνουν και τα σενάρια που διακινούνται για νέα παρέμβαση στον εκλογικό νόμο που τον άλλαξε η κυβέρνηση το 2020, κάτι βέβαια που επισήμως το Μαξίμου διαψεύδει.
Η στήριξη του εισοδήματος
Η επιλογή της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε μειώσεις στο ΦΠΑ, τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και γενικώς να μην προχωρήσει σε μειώσεις εμμέσων φόρων για να παρέμβει στην αγορά και τη διαμόρφωση των τιμών, την υποχρεώνει σε άλλου τύπου παρεμβάσεις στήριξης του εισοδήματος και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται μέτρα που είτε υλοποιούνται είτε εξαγγέλλονται προς υλοποίηση, είτε διακινούνται ως σενάρια όπως για τον κατώτατο μισθό, την μείωση του ΕΝΦΙΑ, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τις επιδοτήσεις – εκπτώσεις στο ρεύμα, την κινητή τηλεφωνία κλπ, την απαλλαγή από την επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής κλπ.
Άλλωστε η ρητορική της κυβέρνησης για τη διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας κινούνταν στη λογική περί «αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος» με τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν ιδίως κατά τις περιόδους των lockdown.
Πάντως από τη στιγμή που δεν ευοδόθηκαν οι εκτιμήσεις περί «προσωρινού» φαινομένου, φαίνεται πως η ακρίβεια -εκτός όλων των άλλων- βάζει στον πάγο τα σενάρια των πρόωρων εκλογών. Τα σενάρια των πρόωρων εκλογών απέρριψε άλλωστε χθες και ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού και στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, Αλέξης Πατέλης.
Σταθερότητα και αγορές
«Η αξιοπιστία στις αγορές χτίζεται δύσκολα και χάνεται εύκολα», τόνισε μιλώντας στον Σκάι και υπογράμμισε ότι η πολιτική σταθερότητα είναι το μεγάλο όπλο της Ελλάδας, το οποίο πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού.
Αυτό που τουλάχιστον διαφαίνεται αυτή τη στιγμή είναι ότι η κυβέρνηση δια των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού για τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, η όποια συζήτηση για πρόωρες εκλογές -στο βαθμό που επαληθευτούν οι κυβερνητικές εκτιμήσεις- θα μπορούσε να ξαναρχίσει μετά το Μάιο.
Αποδυναμωμένα
Σε κάθε περίπτωση με τα ως τώρα δεδομένα είναι σαφές τα σενάρια των πρόωρων εκλογών είναι εξαιρετικά αποδυναμωμένα, χωρίς πάντως να έχουν πάψει να διακινείται το σενάριο για το φθινόπωρο του 2022.
Ωστόσο κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη καθώς τα τελευταία χρόνια και ιδίως από το 2019 όταν και η ΝΔ ανήλθε στη διακυβέρνηση αλλεπάλληλες κρίσεις διεθνώς δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι ευάλωτη σε κάθε εξωγενή ανατάραξη και αποδεικνύεται πολυτέλεια ο μακρόπνοος πολιτικός σχεδιασμός των κομματικών επιτελείων.
Άλλωστε η ενεργειακή κρίση, στο φόντο του ουκρανικού ζητήματος και του νέου ψυχρού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας και Κίνας, η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η πανδημία φυσικά είναι μερικές μόνο από τις κρίσεις που υπερβαίνουν την Ελλάδα ωστόσο ασκούν καταλυτική επίδραση και έχουν συνέπειες και για τη χώρα μας και ως εκ τούτου υποχρεώνουν τα κομματικά επιτελεία να προσαρμόζουν σε αυτές τις εξελίξεις το σχεδιασμό τους χωρίς να καθίστανται και ικανά να καθορίσουν τις παραμέτρους αυτών των εξελίξεων.