Ο θάνατος της Τζωρτζίνας είναι ο πιο «μυστήριος» και ίσως απ’ αυτόν οδηγηθούν οι αρμόδιες αρχές στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης
Συνεχίζεται το θρίλερ στην υπόθεση των τριών μικρών κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη από την Πάτρα, τα οποία με διαφορετικό ιστορικό κατέληξαν με παρόμοια κλινική εικόνα και πέθαναν μέσα σε τρία χρόνια.
Τα αναπάντητα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά την ώρα που οι έρευνες για την πολύκροτη υπόθεση έχουν περάσει στα χέρια των αξιωματικών του τμήματος Ανθρωποκτονιών της Αθήνας. Παράλληλα, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα pelop.gr, οι αρμόδιες αρχές έχουν αποστείλει αίτημα για εκταφή της 9χρονης Τζωρτζίνας, του κοριτσιού που βρήκε τελευταίο -κατά χρονολογική σειρά- τραγικό θάνατο. Μάλιστα, το ίδιο μέσο σημειώνει πως δεν αποκλείεται να ζητηθεί εκταφή και για τα άλλα δυο παιδιά.
Οπως έχει κατ’ επανάληψη αναφέρει η εφημερίδα «Πελοπόννησος», ο θάνατος της Τζωρτζίνας είναι ο πιο «μυστήριος» και ίσως απ’ αυτόν οδηγηθούν οι αρμόδιες αρχές στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.
«Καταρρέουν σε λίγα λεπτά και πεθαίνουν χωρίς εξήγηση»
Στο μεταξύ, μιλώντας στην ΕΡΤ, η πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου, έκανε λόγο για άλυτο μυστήριο.
«Για εμάς ο θάνατος των τριών παιδιών είναι ένα άλυτο μυστήριο, γιατί έχουμε τρεις διαφορετικές οντότητες, δηλαδή τρία διαφορετικά ιστορικά που φαίνεται να καταλήγουν περίπου με τον ίδιο τρόπο. Τα κορίτσια καταρρέουν μέσα σε λίγα λεπτά και πεθαίνουν χωρίς να υπάρχει μια εξήγηση που να αποτυπώνει ακριβώς ποιο είναι το αίτιο του θανάτου» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αφού διευκρίνισε, δε, πως «σαφώς υπάρχουν ιατροδικαστικές αναφορές», αλλά «στους γιατρούς έχει μείνει ένα ερωτηματικό», πρόσθεσε: «Η θλίψη στην ιατρική κοινότητα εδώ είναι μεγάλη και ειδικά στους θεράποντες ιατρούς που έδωσαν την ψυχή τους για να σώσουν τα παιδιά. Είχαν νοσηλευτεί σε τέσσερα νοσηλευτικά ιδρύματα, σε δύο στην Πάτρα και δύο στην Αθήνα, έχουν εμπλακεί πολύ έμπειροι συνάδελφοι και η απορία είναι ότι δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση που να μπορεί να αποτυπώσει τι ακριβώς έγινε».
Σύμφωνα πάντως με την κ. Μαστοράκου, τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων της 9χρονης Τζωρτζίνας αναμένεται να ρίξουν φως στην υπόθεση. «Καταρχήν με την παρέμβαση της Δικαιοσύνης την οποία χαιρετίζουμε, θα ανοίξουν πάλι όλοι οι φάκελοι και θα δημιουργηθεί μια έρευνα συνολικά και για τα τρία παιδιά» συνέχισε.
Τα τρία περιστατικά
Υπογραμμίζοντας, ακολούθως, πως «τα τρία περιστατικά είναι εντελώς διαφορετικά», εξήγησε ότι η αγενεσία φλεβόκομβου με την οποία είχε διαγνωστεί η Ίριδα, καταλήγοντας όταν ήταν μόλις 7 μηνών το 2021, είναι μια «πολύ σπάνια πάθηση», ωστόσο ο θάνατός της «ουσιαστικά θα τεθεί υπό διερεύνηση».
«Το δεύτερο παιδί (η Μαλένα που πέθανε σε ηλικία 3,5 ετών το 2019) είχε λευχαιμία, πήγαινε εξαιρετικά καλά και η εικόνα που έχουμε από τους γιατρούς είναι ότι δεν υπήρχε λόγος επιστημονικά να δικαιολογεί τον αιφνίδιο θάνατο του παιδιού», συμπλήρωσε, ενώ όσον αφορά στην τρίτη περίπτωση, της Τζωρτζίνας, «υπήρχε μια νοσηλεία στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο στην αρχή όπου ενώ ήταν υπό την στενή παρακολούθηση του ιατρικού team, κάθε μια ώρα περνούσε γιατρός, υπήρχε το παιδί σε μόνιτορ, ξαφνικά σε πολύ λίγα λεπτά, μετά από 20 λεπτά από την τελευταία επίσκεψη της γιατρού το παιδί βρέθηκε να είναι σχεδόν νεκρό, οπότε έγινε ανάνηψη από τους θεράποντες και ύστερα το παιδί μετακομίστηκε σε ΜΕΘ του νοσοκομείου του Ρίου σε πολύ άσχημη κατάσταση και πραγματικά δεν δόθηκε ποτέ απάντηση».
Αναρωτήθηκε, μάλιστα, «πώς ένα παιδί που ο γιατρός μόλις έχει περάσει, το έχει δει και υπάρχει μόνιτορ, κατέρρευσε μέσα σε πολύ λίγα λεπτά».
«Όλα αυτά θα τεθούν τώρα στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης και της επιστήμης, γιατί θα πρέπει να μιλήσουν και οι γιατροί συνολικά και για τα τρία περιστατικά. Κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας μπορεί να διαταχθεί εκταφή και των δύο μικρότερων κοριτσιών, αν θεωρήσει η δικαιοσύνη ότι μπορεί να βρεθούν απαντήσεις» συμπλήρωσε.
Σχετικά με το αν υπάρχει γενετική αιτία που να δικαιολογεί τους θανάτους, η κ. Μαστοράκου κατέστησε σαφές πως έχουν πραγματοποιηθεί ειδικές αναλύσεις και δεν έχει διαπιστωθεί κάτι, συνοψίζοντας πως «στην πρώτη περίπτωση του 7μηνου κοριτσιού, υπάρχει κάποια επιστημονική εξήγηση, στον θάνατο του δεύτερου κοριτσιού έχει αποτυπωθεί ως αίτιο η ηπατική ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα, ωστόσο πάλι αφήνονται ερωτηματικά για το πώς πέθανε το παιδί και στο τελευταίο παιδί δεν έχει βρεθεί αιτία θανάτου κατά την ιατροδικαστική εξέταση, οπότε δεν υπάρχει κάποιο εύρημα που να εξηγεί την κατάληξη».
«Το πρώτο παιδί ήταν στο σπίτι μαζί με την μαμά του και κατέρρευσε εκεί, ήρθε στο νοσοκομείο νεκρό. Τα άλλα δύο ήταν υπό νοσηλεία και υπό παρακολούθηση» κατέληξε.
«Χρειάζονται εξειδικευμένες εξετάσεις»
Από την πλευρά του, ο Σπύρος Παπαϊωάννου, Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, σημείωσε: «Είναι πολύ λεπτό το θέμα. Έχει εμπλακεί ο Εισαγγελέας. Από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η εμπλοκή, ενδεχομένως να χρειάζονται κάποιες πολύ εξειδικευμένες εξετάσεις που αφορούν τον γενετικό έλεγχο, τον έλεγχο DNA, το οποίο πιθανώς θα συσχετιστεί με την υπόθεση».
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Παπαϊωάννου «μπορούν να γίνουν κάποιες εξετάσεις που θα δώσουν κάποια περαιτέρω στοιχεία. Θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή για να δούμε την τελική έκβαση αυτών των ερευνών και από εκεί και έπειτα θα συζητήσουμε κάποια πράγματα. Σίγουρα κάποιος μπορεί να σκεφτεί κάποια νοσήματα, αλλά αυτήν την στιγμή να κάνουμε υπομονή από σεβασμό στην οικογένεια».
Τα δύο ερωτήματα που προκύπτουν
Στο πλαίσιο της έρευνας, λοιπόν, θα κληθούν να καταθέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι – γιατροί, ιατροδικαστές και νοσηλευτές. Οι γονείς των παιδιών θα κληθούν στο τέλος της έρευνας.
Τα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν για την υπόθεση που παρακολουθεί στενά και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, είναι τα εξής:
- Και στους τρεις θανάτους των παιδιών δεν ήταν παρόντες οι γιατροί για να έχουν άμεση εικόνα σχετικά με όσα συνέβησαν και τα παιδιά χάθηκαν χωρίς κανείς να το περιμένει.
- Τουλάχιστον 10 γιατροί, νοσηλευτές και ιατροδικαστές δεν μπορούν να βγάλουν συμπέρασμα για τα αίτια των θανάτων.
Σε ό,τι αφορά στους γονείς, όπως αποκάλυψε χθες ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ», Βασίλης Λαμπρόπουλος, το γεγονός ότι την υπόθεση ερευνά πλέον το Τμήμα Ανθρωποκτονιών «δείχνει με τον πλέον σαφή τρόπο πως η Αστυνομία ψάχνει περαιτέρω την υπόθεση, εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, 10-12 ιατροί και ιατροδικαστές που είχαν εξετάσει τις υποθέσεις των παιδιών είπαν πως κανένας από τους τρεις θανάτους δεν εξηγείται και οι θάνατοι σημειώθηκαν χωρίς να είναι παρόντες γιατροί, κάτι που έχει δημιουργήσει ερωτηματικά.
Μάλιστα, αποκάλυψε πως «η μητέρα φαίνεται πως έχει γνώσεις νοσηλευτικής και παροχή πρώτων βοηθειών, ενώ -όπως έχει δηλώσει και η ίδια- το καλοκαίρι του 2021 παρακολούθησε σεμινάρια εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο».