Ενοπλοι αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τη νύχτα τον προσωρινό πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντουλχαμίντ αλ Ντμπεϊμπά καθώς επέστρεφε στο σπίτι του, εξέλιξη που περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα στην πολύπαθη χώρα της Αφρικής.
Ενοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου του πρωθυπουργού της Λιβύης, του Αμπντουλχαμίντ αλ Ντμπεϊμπά (επάνω, σε φωτογραφία αρχείου του Reuters/Hazem Ahmed), σήμερα Πέμπτη τη νύχτα, ωστόσο ο επικεφαλής της κυβέρνησης είναι σώος, δήλωσε πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον του, εν μέσω των συνεχιζόμενων διενέξεων για την εξουσία στη χώρα της βόρειας Αφρικής.
Επέστρεφε στην κατοικία του
Σύμφωνα με την πηγή, που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η επίθεση διαπράχθηκε καθώς ο πρωθυπουργός επέστρεφε στην κατοικία του. Eπρόκειτο αναμφίβολα για απόπειρα δολοφονίας του κ. Ντμεϊμπά, τόνισε. Οι δράστες διέφυγαν και διενεργείται έρευνα, συμπλήρωσε.
Το Reuters σημειώνει ότι δεν έχει δει οπτικό υλικό από το συμβάν, ούτε μπόρεσε να μιλήσει με αυτόπτες μάρτυρες για το επεισόδιο.
Εάν επιβεβαιωθεί, η απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού θα επιδεινώσει την κρίση που προκαλεί η ατελείωτη σύγκρουση για την εξουσία στη Λιβύη. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης λέει πως θα αψηφήσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί σήμερα για την αντικατάστασή του.
Ενοπλες δυνάμεις κινητοποίησαν μαχητές και υλικό και ανέπτυξαν ενισχύσεις στην πρωτεύουσα τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες πως η νέα πολιτική κρίση μπορεί να πυροδοτήσει συγκρούσεις.
Η ειρήνη και η σταθερότητα παραμένουν ζητούμενα στη Λιβύη μετά την εξέγερση με την υποστήριξη του NATO το 2011 που ανέτρεψε το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι.
Η χώρα κόπηκε στα δύο
Από το 2014, η χώρα κόπηκε στα δύο, με δύο κυβερνήσεις και δύο αντιμαχόμενες ένοπλες παρατάξεις στο πλευρό τους, στο ανατολικό και στο δυτικό της τμήμα. Στη σύρραξη ενεπλάκησαν άλλες χώρες και μισθοφορικές δυνάμεις.
Ο κ. Ντμπεϊμπά ανέλαβε την εξουσία τον Μάρτιο, όταν ονομάστηκε επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και υποτίθεται πως θα ένωνε τη χώρα και θα την οδηγούσε σε εκλογές τον Δεκέμβριο του 2021, στο πλαίσιο αργόσυρτης ειρηνευτικής διαδικασίας.
Οι αντίπαλες ομάδες διαγκωνίζονταν για να λάβουν καλές θέσεις στη διαδικασία, που όμως κατέρρευσε εξαιτίας διαφωνιών για τους κανόνες της.
Η νομιμότητα της υποψηφιότητας του κ. Ντμπεϊμπά για την προεδρία – αξίωμα που ο ίδιος δεσμευόταν πως δεν θα διεκδικούσε, προτού αλλάξει στάση – αμφισβητείται.
Το κοινοβούλιο, που τασσόταν υπέρ των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, κήρυξε έκπτωτη την κυβέρνηση εθνικής ενότητας και έκανε γνωστό ότι θα ψηφίσει σήμερα για να ονομάσει άλλον πρωθυπουργό, στον οποίο θα αναθέσει να σχηματίσει νέα μεταβατική κυβέρνηση.
Δεν παραδίδει την εξουσία
Ομως ο κ. Ντμπεϊμπά τόνισε σε ομιλία του αυτή την εβδομάδα πως θα παραδώσει την εξουσία μόνο αφού γίνουν εκλογές.
Επιτετραμμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη και δυτικές κυβερνήσεις κατέστησαν σαφές πως θα συνεχίσουν να αναγνωρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Η λιβυκή Βουλή εξάλλου ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι δεν θα διεξαχθούν εκλογές ούτε φέτος, καθώς η ίδια και άλλο ένα πολιτικό σώμα αναθεώρησαν το προσωρινό Σύνταγμα, προκαλώντας αγανάκτηση σε πολλούς Λίβυους που είχαν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους για να πάρουν μέρος στην ψηφοφορία.
Η πρωτοβουλία του κοινοβουλίου να επιλέξει νέο πρωθυπουργό ενδέχεται να σημάνει την επιστροφή στην κατάσταση προτού διοριστεί η κυβέρνηση εθνικής ενότητας του κ. Ντμπεϊμπά, με δύο αντίπαλα κέντρα να διεκδικούν την εξουσία στη Λιβύη.
Αναλυτές πάντως δεν θεωρούν πως επαπειλείται, τουλάχιστον άμεσα, αναζωπύρωση του εμφυλίου πολέμου.
Πηγή: ΑΠΕ