Ο σοβαρός τραυματισμός στο μάτι ενός 6χρονου παιδιού και η ανοίκεια επίθεση της διοίκησης της Jumbo στην οικογένεια
Σοβαρούς κίνδυνους για τη δημόσια υγεία, κυρίως για τα χιλιάδες μικρά παιδιά που επισκέπτονται τα δεκάδες καταστήματα Jumbo σε όλη την Ελλάδα, ενέχει ο τρόπος προώθησης προϊόντων που τοποθετούνται στις κρεμάστρες. Κι αυτό διότι οι εν λόγω κρεμάστρες δεν πληρούν σε καμιά περίπτωση τις προδιαγραφές ασφαλείας που θα έπρεπε να έχει ένα κατάστημα στο οποίο εξυπηρετούνται μικρά παιδιά.
Ο σοβαρός τραυματισμός ενός 6χρονου αγοριού, το οποίο κινδύνεψε να χάσει το μάτι του από μια κρεμάστρα η οποία δεν είχε κανένα προστατευτικό, ανοίγει νέο κύκλο συζητήσεων για το τι πρέπει να κάνει μια σοβαρή εταιρεία για να προστατέψει τους λιλιπούτειους πελάτες της.
Η εταιρεία Jumbo, παρά τις καταγγελίες που έγιναν, τα εξώδικα και τις μηνύσεις για σωματική βλάβη εξ αμελείας, παρά το γεγονός ότι προσκομίστηκαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα που πιστοποιούσαν τον τραυματισμό του παιδιού, όχι μόνο αρνήθηκε το γεγονός, αλλά προέβη και σε μια ανοίκεια επίθεση σε βάρος της οικογένειας του θύματος.
Αντί να προχωρήσει σε διορθώσεις των σοβαρών λαθών που εντοπίζονται στα καταστήματά της και που θέτουν σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των παιδιών, ουσιαστικά αμφισβήτησε το ατύχημα και κατηγόρησε την οικογένεια για ενδεχόμενο δόλο και απάτη.
Στην απάντηση που έστειλαν, μάλιστα, δικαιολογούν τις επικίνδυνες κρεμάστρες για τα προϊόντα τους, λέγοντας ότι «ο εξοπλισμός και τρόπος έκθεσης των εμπορευμάτων αποτελεί πάγια και ενδεδειγμένη πρακτική σε όλο τον κλάδο, στην Ελλάδα και διεθνώς, και είναι αμετάβλητος από συστάσεως της εταιρείας μας, το 1986».
Πρόκειται ασφαλώς για ψευδή αναφορά καθώς με μια μικρή έρευνα σε αντίστοιχα καταστήματα άλλων αλυσίδων παιχνιδιών, αλλά και σε μαγαζιά που χρησιμοποιούν τέτοιες κρεμάστρες, διαπιστώνεται μια διαφορετική πραγματικότητα.
Ολες οι υπόλοιπες αλυσίδες παιχνιδιών έχουν τις συγκεκριμένες κρεμάστρες, αλλά στην άκρη τους χρησιμοποιούν προστατευτικά ώστε να μη συμβούν ατυχήματα όπως αυτό του 6χρονου αγοριού.
Οι αποκαλυπτικές φωτογραφίες που δημοσιεύει το in, τόσο από καταστήματα Jumbo όσο και από καταστήματα άλλων αλυσίδων, δείχνουν την τεράστια διαφορά.
Όπως διακρίνει κανείς, στα καταστήματα Jumbo, το σίδερο στο οποίο κρέμονται τα προϊόντα, είναι στην απόληξή του εντελώς γυμνό. Εύκολα δηλαδή ένα μικρό παιδί, με μικρό ανάστημα, μπορεί να πάει να πάρει το παιχνίδι που θέλει και να τραυματιστεί στο μάτι ή σε άλλο μέρος του σώματός του.
Όπως έγινε δηλαδή με το 6χρονο αγόρι το οποίο έσπευσε να πάρει το παιχνίδι που θέλει και το -χωρίς κανένα προστατευτικό- σίδερο, καρφώθηκε στο μάτι του με αποτέλεσμα να χρειαστεί χειρουργείο.
Την ίδια στιγμή, σε άλλα καταστήματα διακρίνει κανείς τον τρόπο με τον οποίο οι εν λόγω εταιρείες προστατεύουν τους πελάτες τους.
Στην απόληξη της κρεμάστρας έχουν τοποθετήσει μικρή πλαστική πινακίδα με τα στοιχεία και την τιμή του προϊόντος, έτσι ώστε ακόμη και ακούσια να πέσει ένα παιδί πάνω να μη σημειωθεί τραυματισμός.
Ακυρώνεται, λοιπόν, με τις φωτογραφίες αυτές ένα βασικό επιχείρηση της εταιρείας Jumbo. Ότι δηλαδή σε όλο τον κλάδο των παιχνιδιών, στην Ελλάδα και διεθνώς, αυτή είναι η πάγια και ενδεδειγμένη πρακτική τοποθέτησης προϊόντων.
Επρεπε να γίνει ένα τόσο σοβαρό ατύχημα και να κινδυνεύσει η όραση ενός 6χρονου παιδιού για να διαπιστωθεί ότι μόνον η Jumbo χρησιμοποιεί αυτή την άκρως επικίνδυνη πρακτική, και μάλιστα από το 1986;
Ή μήπως επειδή δεν έχουν καταγγελθεί αντίστοιχα ατυχήματα «αθωώνεται» η παντελής απουσία μέτρων προστασίας των πελατών της συγκεκριμένης επιχείρησης;
Φαίνεται, άλλωστε, δια γυμνού οφθαλμού ότι τα συγκεκριμένα σίδερα – κρεμάστρες που δεν έχουν κανένα προστατευτικό πλαστικό, είναι επικίνδυνα για τον καθένα.
Ακόμη και μεγάλα καταστήματα με εργαλεία ή άλλα προϊόντα που απευθύνονται σε ενήλικες, φροντίζουν ώστε να μην τα εκθέτουν σε κρεμάστρες – σουβλιά, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ατύχημα.
Η διοίκηση της Jumbo, αντί να αποδεχθεί ότι ακόμη κι ένα ατύχημα σε βάρος παιδιού είναι υπεραρκετό προκειμένου να αλλάξει τον τρόπο έκθεσης των εμπορευμάτων της, εξαπέλυσε επίθεση στην οικογένεια και την κατηγόρησε για απάτη.
Μια οικογένεια η οποία υπέστη μεγάλη ταλαιπωρία και στεναχώρια εξαιτίας του σοβαρού τραυματισμού του παιδιού το οποίο αν δεν είχε χειρουργηθεί πιθανότατα να έχανε το μάτι του.
Και οι φωτογραφίες του μικρού μέσα από το νοσοκομείο πιστοποιούν τη σοβαρότητα του ατυχήματος που προκλήθηκε μέσα στο κατάστημα της Jumbo στο Μαρούσι.
Μετά τη δημοσιοποίηση της θλιβερής αυτής ιστορίας, μάλιστα, υπήρξαν κι άλλες καταγγελίες σε μέσα ενημέρωσης, για αντίστοιχα επικίνδυνες καταστάσεις και σε άλλα καταστήματα της συγκεκριμένης αλυσίδας, όπως π.χ. σε αυτό του Πειραιά.